ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Торт «Шоколадний купол» із вишнею

17 Травня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4943
Торт дуже соковитий, м'який, буквально тане в роті.
Торт дуже соковитий, м'який, буквально тане в роті. Фото: автора

Шоколадно-медовий бісквіт, терпкуватий смак шоколадного заварного крему, вишня і коньяк – дивовижне поєднання!

Рецепт простий і доступний. Класичне поєднання «шоколад-вишня» завжди безпрограшний варіант. Торт дуже соковитий, м'який, буквально тане в роті. Бісквіт навіть більше нагадує моє улюблене шоколадне тістечко брауні!

Інгредієнти:

Для бісквіта:

3 яйця,

2 ст. л. меду,

1 склянка сметани,

0,5 склянки цукру,

1 ч. л. соди,

1 склянка борошна,

2 ст. л. какао (з гіркою),

ванілін.

Для просочення:

6 ст. л. коньяку,

6 ст. л. вишневого соку,

3 ст. л. цукру,

есенція «Амаретто».

Для начинки:

вишня (свіжа, заморожена або з компоту; у мене – заморожена).

Для крему:

50 г гіркого шоколаду,

2 яйця,

1 ст. л. цукру (за смаком),

2 ст. л. борошна,

250 мл молока,

50 г вершкового масла,

ванілін.

Для карамельної помадки:

50 г вершкового масла,

3-4 ст. л. вареного згущеного молока.

Приготування:

Бісквіт: яйця ретельно збити з цукром та ваніліном (міксером). Додати мед, сметану, соду. Перемішати. Просіяти борошно з какао. Обережно перемішати вінчиком.

Дно та бортики форми (діаметр – 24 см) встелити пергаментом (я нічим не змащую – змочую стрічку з пергаменту для бортиків водою). Вилити тісто й злегка постукати формою об стіл, щоб суміш розподілилася рівномірно й вийшли пухирці повітря.

Бісквіт випікати в заздалегідь розігрітій духовці при 180°С протягом 30-35 хвилин (режим «верх-низ», орієнтуйтеся на свою духовку). Під час випічки духовку не відкривати!

Готовий корж вийняти із форми та охолодити.

Потім розрізати на дві нерівні частини – нижня повинна бути меншою.

Більшу частину розрізати на невеликі кубики.

Скласти їх у якусь велику ємність (щоб потім зручно було перемішувати бісквіт з кремом).

Начинка: вишню розморозити при кімнатній температурі, злити всю рідину (вона знадобиться для просочення).

Просочення: закип’ятити вишневий сік із цукром. Потім зняти з плити, влити коньяк та есенцію. Перемішати.

Менший корж щедро просочити сиропом.

Крем: шоколад розтопити на водяній бані з 2 ст. л. молока.

Додати яйця, цукор, ванілін і все збити міксером. Додати борошно, ретельно перемішати. Розбавити киплячим молоком, постійно помішуючи. Поставити на невеликий вогонь і варити доти, поки крем не загусне (не забувати постійно помішувати вінчиком!). Потім зняти масу з вогню, додати вершкове масло, все ще раз ретельно збити міксером. Злегка охолодити.

Формування торту: вишню викласти до кубиків бісквіту.

Додати крем та обережно перемішати.

Потім ложкою викласти масу поверх просоченого коржа (це робити дуже легко й зручно, тому торту досить легко надати потрібну форму. Після того, як буде викладена вся маса, можна навіть руками злегка «доопрацювати» форму торта, надаючи йому вигляд куполу).

Помадка: м'яке масло збити міксером із вареним згущеним молоком (бажано, щоб обидва продукти були приблизно однакової кімнатної температури).

Готовою масою за допомогою силіконової лопатки або кондитерського шпателя змастити зверху наш «купол».

Прикрасити вишнями та кокосовою стружкою.

Прибрати в холодильник хоча б на 6 годин (краще на ніч).

Тортик чудово ріжеться і тримає форму.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: прикрашати торт можна, як душа забажає! Подрібненими й цілими горішками, мигдальними пелюстками, білим шоколадом і будь-якими ягодами! Гадаю, що можна експериментувати і з кремом, замінивши шоколадний на ванільний. Але саме шоколадний крем відтіняє та підкреслює кислинку вишні.

 

торти, популярні рецепти світу, торт шоколадний купол з вишнею, торт купол, торт, шоколадні торти, шоколадний бісквіт, вишня, торти з вишнею, заварний крем

Коментарі:

  Так  Ні, дякую