ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Крамбл «Льодовиковий період» із НЕрозмороженої ягоди (лінивий експрес-варіант)

27 Травня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3822
Ягідна начинка стає подібною до мармеладу, желе чи конфітюру.
Ягідна начинка стає подібною до мармеладу, желе чи конфітюру. Фото: автора

Англійські ласощі з жіночою душею та чоловічим характером.

Скандальновідомий британський музикант та поет Пітер Доерті в одному з інтерв’ю сказав: «Коли в мене закінчуються наркотики, я їм крамбл!». Для мене цей англійський десерт теж своєрідний наркотик. Принаймні стійку залежність він викликає, це точно! Для тих, хто стикається із цією стравою вперше (хоча я дуже в цьому сумніваюся!), поясню:

Крамбл – це десерт\пиріг\солодка випічка із двох шарів: ягідного й штрейзелю. Простішої випічки напевно в світі не існує. Тай користі чимало! Ягоди віддадуть свій сік, який знизу просочує шар вівсяних пластівців. А ті,  в свою чергу, зарумянюються та апетитно похрустують на кшталт граноли. Якщо додати сюди ще й кульку морозива, можна вважати, що життя вдалося!

Коротенька передісторія: все почалося з того, що я ненавиджу заздалегідь розморожувати ягоди. Проте в моїй морозильній камері їх залишилося ще чимало. Звісно, слід було вигадати швидкий спосіб «утилізації», оскільки на ринках вже повних ходом триває сезон свіжої. Я ризикнула й замішала крамбл із буквально «льодяних» полуниці, малини й порічки. Чесно кажучи, мені результат сподобався навіть більше, ніж зі свіжих ягідок. Сік не виявився зайвим й був з’їдений до краплини. Консистенція крамблу також залишилася традиційною.

Інгредієнти:

Начинка:

800 г ягід на ваш смак (у мене полуниця, малина, порічка; все заморожене, але звісно можна використовувати й свіжі плоди та ягоди),

4 ст. л. цукру (кількість залежить від кислоти ягід),

2 ст. л. меду,

2 ст. л. картопляного крохмалю,

3 ст. л. ягідного лікеру або вина (у мене домашній вишняк; не хвилюйтеся – спирт повністю випарується!),

0,5 ч. л. кориці (за бажанням).

Крихта-штрейзель:

100 г борошна,

100 г тонких вівсяних пластівців (у мене готова суміш мюслі з горішками, насінням та родзинками),

80 г вершкового масла,

100 г цукру,

ванілін.

Приготування:

Все настільки елементарно, що навіть писати нічого. Змішати всі інгредієнти для начинки - ягоди, цукор, мед, корицю та вино.

Додати крохмаль. Ретельно все перемішати.

Перелити її у форму (краще керамічну, в якій зазвичай і подають десерт; можна взяти персональні керамічні кокотниці). 

В тій же мисці, де були ягоди (якщо багато посуду мити ліньки), зробити крихту:

перетерти руками борошно, вівсяні пластівці, цукор та ванілін із холодним маслом, натертим на тертці.

Рівномірно засипати нею ягідну суміш у формі.

Випікати при 180°С протягом 30-35 хвилин (режим «верх-низ») до золотавого кольору (ягідний сік почне активно бурліти й просочуватися по краях штрейзеля – це норма).

Густину ягідного соусу можна корегувати на свій смак - хочете, щоб був густий як кисіль, то печіть трохи довше. Але не забувайте, що потім сік після охолодження сам по собі густішатиме.

Подавати крамбл гарячим, теплим або повністю охолодженим із кулькою морозива (у мене полуничне домашнє морозиво) та гілочкою м’яти.

За бажанням посипати корицею.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: в принципі, крохмаль не обов'язковий інгредієнт. Але саме завдяки йому начинка стає подібною до мармеладу, желе чи конфітюру.

До речі, в нас у «Гурмані» вже є один такий англійський десерт («Ягідно-яблучний крамбл із мюслями»). Там же я розповідаю і про декілька варіантів начинки.

морозиво, десерти, штрейзель, ягідний соус, вівсяні пластівці, мюслі, крамбл, англійська кухня, популярні рецепти світу, ягоди, крамбл льодовиковий період, заморожені ягоди

Коментарі:

  Так  Ні, дякую