ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Курка, запечена на солі

7 Липня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 14001
Курка на «сольовій подушці» виходить неймовірно ніжною і соковитою, із ідеальною апетитною золотавою скоринкою, в міру солоною і зовсім не жирною.
Курка на «сольовій подушці» виходить неймовірно ніжною і соковитою, із ідеальною апетитною золотавою скоринкою, в міру солоною і зовсім не жирною. Фото: автора

Дієтичний рецепт із кулінарної книги Дарії Донцової, який можна назвати рятівною чарівною паличкою.

Я вже готувала «Мясо на соляній подушці» й розповідала про технологію запікання, завдяки якій за мінімальних зусиль виходить просто неймовірна святкова страва. Ця ж вимагає аналогічно – підготовки нуль, а ефект – 100 відсотків! Курка на «сольовій подушці» виходить неймовірно ніжною і соковитою, із ідеальною апетитною золотавою скоринкою, в міру солоною і зовсім не жирною. Потрібно лише присипати її улюбленими спеціями, потім викласти на шар солі й запекти в духовці. Завдяки такій технології тушка не пригорає і пропікається, вбираючи потрібну кількість солі. Сіль же, в свою чергу, вбирає в себе курячий жир, який витоплювати, не висушуючи мясо.

Інгредієнти:

1 ціла куряча тушка (у мене на 1,7 кг),

1 пачка крупної солі (я брала півпачки морської солі),

2 ч. л. ніжної гірчиці,     

хмелі-сунелі (підійдуть базилік, чебрець, орегано),

чорний перець,

карі.

Приготування:

Курку ретельно помити, зрізати зайвий підшкірний жир, зачистити плівки й підсушити. Натерти її злегка сіллю, гірицею, спеціями та травами (специфіка приготування на солі спрацює на користь спецій, вони розкриються в страві ще краще!).

Висипати на деко сіль, рівномірно розподілити (у вас має вийти приблизно сантиметровий шар; краще насипати солі більше, ніж менше, оскільки, вбираючи надлишки жиру, вона стане підгорати і, при недостатньо товстому шарі, пропускати жар духовки).

Зверху покласти на спинку тушку.

Для того, щоб готова курочка мала акуратну форму, потрібно зв'язати їй ноги (я роблю прорізи у шкірці й встромляю у них кісточки гомілок «навхрест»).

Для того, щоб краї крил не підгоріли й не розпадалися з боків від курки, слід зробити невеликі прорізи в грудях, і заправити в них курячі кінцівки. Запікати в попередньо розігрітий до 190°С приблизно 50-60 хвилин (час приготування залежить від духовки й розміру тушки). Готовність курки можна перевірити, проколовши її ножем або виделкою в самому товстому місці (стегенце або грудка).

Якщо виділяється прозорий сік – вона готова, каламутний – тушку варто ще допекти або ж просто залишити її у вимкненій духовці. Через деякий час курка «дійде».

Відразу після цього страву зняти з солі й перекласти на тарілку.

 

страви з курятини, страви на солі, соляна подушка, запечена курка, курка, м`ясо та субпродукти, курка запечена на солі, страви з курятини, курка-гриль, сіль

Коментарі:

  Так  Ні, дякую