Гаряча тема:
- Війна
Нещодавно роздобула новий рецептик дуже простого у виконанні гарбузового пирога. Він не лише неймовірно смачний, але й корисний! Адже у його складі не тільки гарбузова м’якоть, але й велика кількість сухофруктів та горішків. Структура тіста чимось нагадує брауні чи печиво "картошка" - волога й соковита, але при цьому абсолютно не гливка. Здається, що цей смаколик зовсім не містить борошна, а лише мелені горішки. Для випічки краще обирайте плоди насичено-помаранчеві, а сухофрукти підходять будь-які.
Інгредієнти:
1 кг почищеного гарбуза (близько 3 склянок натертої на тертці м'якоті),
4 яйця,
0,5 склянки цукру,
ванілін,
1 ст. л. меду,
0,5 склянки олії (без запаху, рафінованої),
по жмені кураги, родзинок, фініків та інжиру,
1 склянка перемелених волоських горіхів,
1 ч. л. розпушувача,
дрібка солі,
3 склянки борошна,
по 1/2 ч. л. меленого імбиру, кориці, мускатного горіху та кардамону,
цедра половинки лимону.
Склянка = 250 мл, роз’ємна форма – D28 см.
Приготування:
Гарбуз почистити від шкірки та насіння й натерти на крупній тертці, додати до нього натерту лимонну цедру. Сухофрукти нарізати невеликими шматочками, з’єднати з родзинками та горіхами. Додати до гарбузової маси.
Білки відокремити від жовтків та збити разом із цукром і дрібкою солі до крутої піни.
Жовтки збити з медом та ваніліном, потім влити олію і ще раз збити.
Потім просіяти борошно із розпушувачем та спеціями і вимішувати, поки консистенція тіста не стане як густа сметана. Тісто, гарбуз із сухофрукти змішати, обережно ввести збиті білки, перемішати.
Вилити суміш у форму, встелену пергаментом, змащену маслом (я ще присипала бортики панірувальними сухарями, можна манкою; це не лише для того, щоб пиріг добре «відійшов» від форми, але й задля апетитної хрусткої скоринки).
Поставити в розігріту до 200°С духовку й випікати протягом 35-45 хвилин.
Пиріг повністю охолодити й лише тоді нарізати на порції.
Можна посипати цукровою пудрою або полити йогуртом, карамельним топінгом чи медом. Я полила варенням з гарбуза та цитрусових й прикрасила листочком меліси.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: пиріг у міру солодкий, тому ласунам можна додавати у тісто більше цукру або меду. Проте не забувайте, що гарбуз сам по собі солодкий і сухофрукти додають випічці додаткової цукристості.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: