Гурман
Cербський кох — одночасно і найніжніша випічка, і смачний десерт

Це дуже поширені сербські ласощі. Готуються вони із найпростіших інгредієнтів, але від цього лише виграють. Фото: автора
Смаколик буквально тане у роті, завдяки просоченню гарячим молоком. Готується дуже швидко та просто!
Кох у Сербії печуть у кожній родині мало не щонеділі. Це дуже поширені сербські ласощі. Готуються вони із найпростіших інгредієнтів, але від цього лише виграють. Просочений ванільним молоком кох обов'язково відправляють у холодильник, щоб він злегка застиг. Подають десерт у порційних тарілочках і їдять десертними ложечками, адже він дуже ніжний. Проте у вигляді квадратних тістечок кох також виглядає дуже ефектно. Він дуже мені нагадує славнозвісний пиріг «Три молока» від Ектора Хіменеса-Браво, але структура тіста ще ніжніша, практично невагома!
Інгредієнти:
6 ст. л. цукру (для тіста) + 3 ст. л. (в молоко),
4-5 ст. л. манної крупи,
4-5 ст. л. борошна,
6 яєць,
2 пакетика ванільного цукру,
5 г розпушувача,
0,5 л молока.
Приготування:
Відокремити білки від жовтків. Збити білки в міцну піну. Продовжуючи процес, потроху додавати цукор та пакетик ванільного цукру. Ввести по одному жовтки. Обсяг повинен сильно збільшитися. У суміш додати розпушувач, манну крупу, борошно й обережно, тупим боком ложки, все перемішати від країв до середини (тісто виходить дуже рідким, воно більше нагадує пінку чи мус).
Викласти в заздалегідь підготовлену форму (у мене кругла діаметром 35 см з бортиками 5 см). Її слід змастити вершковим маслом і «припудрити» по всій поверхні манкою чи борошном.
Випікати при температурі 180ºС протягом 25-30 хвилин. Перевірити готовність зубочисткою.
Поки кох охолоджується, довести до кипіння молоко (але не кип'ятити!). Додати цукор і ванільний цукор. Кох нарізати порційними шматочками у формі й залити гарячим ванільним молоком (рідина повинна ввібратися в тістечко повністю).
Охолодити в холодильнику.
Перед подачею можна притрусити цукровою пудрою та прикрасити гілочкою меліси.
До теми
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1580
Для когось осінь — це гарбуз, яблука, груші та гриби, а для мене — ще й айва. Як же я її люблю і щороку чекаю з нетерпінням айвового сезону.
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1348
Мені здається, що сливи чудово поєднуються з ароматами кориці й меду. Запахи при випіканні цього смаколика запаморочливі й по-домашньому затишні.
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1969
Чудовий німецький пиріг! Таке смачне й ніжне тісто, що його можна їсти навіть окремо від начинки. Проте з печеними яблучками воно ідеально поєднується!
солодка випічка, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 2738
У цій випічці вдало поєднується солодкість горіхового тіста, соковитість фруктів та кислинка ягід.