clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
26 Листопада 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 1459

Відривний гарбузовий кекс

Тісто неймовірне – легке, пухке, ніжне й слухняне в роботі. І на другий день кекс ніби щойно спечений.
Тісто неймовірне – легке, пухке, ніжне й слухняне в роботі. І на другий день кекс ніби щойно спечений. Фото: автора

Це безсовісно смачна випічка з корично-горіховою начинкою та ромовою помадкою!

Давно я таких смаколиків не їла, тому терміново ділюся. Скажу відразу, що гарбуз у тісті абсолютно не відчувається, що мені як палкому прихильнику цього красеня дуже прикро ... Проте ваші рідні та близькі, які його на дух не переносять, навіть і не дізнаються, що за секретний компонент був замаскований під таку смакоту. Сказати що вийшло смачно, нічого не сказати! Розкішний рецепт! Тісто неймовірне – легке, пухке, ніжне й слухняне в роботі. І на другий день кекс ніби щойно спечений.

Інгредієнти:

Тісто:

2 ст. л. вершкового масла,

1 склянка пюре із гарбуза (для цього овоч слід запекти або зварити на парі, а як  це правильно зробити, читайте тут),

70 г коричневого цукру (можна і звичайний),

0,5 склянки молока,

2,5 склянки борошна,

11 г сухих дріжджів,

1 ч. л. солі,

ванілін.

Начинка:

2 ст. л. вершкового масла,

1 склянка цукру,

0,5 ч. л. меленого мускатного горіха,

0,5 склянки підсмажених волоських горіхів,

2 ч. л. кориці меленої.

Помадка:

2 ст. л. вершкового масла,

5 ст. л. згущеного молока,

0,5 склянки цукрової пудри,

1 ст. л. рому (коньяку, бренді – за бажанням).

ВИХІД: два кекси. СКЛЯНКА: 250 мл.

Приготування:

Тісто: вершкове масло поставити на вогонь, розтопити й засмажити до приємного коричневого кольору (не спаліть!). В масло влити тепле молоко, все перемішати й дати охолонути настільки, щоб можна було додати дріжджі. Слідом всипати цукор. Дати дріжджам активуватися (на це піде приблизно 10 хвилин).

Гарбузове пюре повинно бути готове заздалегідь (я зробила його ще напередодні).

Відправити його в отриману суміш.

Додати сіль, ванілін, склянку просіяного борошна й ретельно вимішати. Досипати склянку борошна, яке залишилося, й ретельно вимішати до однорідної маси (вона буде досить липкою).

Залишити тісто в мисці, накривши чистим рушником, на 1-1,5 години в теплому місці.

За цей час воно збільшиться в об'ємі мінімум у двічі (у мене виросло в тричі!).

Для начинки: горіхи підсмажити, охолодити та змолоти до стану крихти. Змішати з іншими сухими компонентами. Масло не додавати,  залишити його для змащування тіста.

Формування: тісто, яке підійшло, викласти на посипану борошном поверхню і місити хвилини дві, додаючи борошна рівно стільки, щоб воно залишалося м’яким, легким і повітряним, але не сильно липнуло до рук. 

Знову гарненько притрусити стіл борошном. Розкачати тісто в тонкий великий прямокутник.

Змастити всю поверхню розтопленим маслом.

Посипати сумішшю "кориця-цукор-горіхи"..

Розрізати тісто на 5-6 горизонтальних смуг. Потім зробити ще й вертикальні надрізи (я користувалася коліщатком для нарізання піци, щоб краї були з фігурними зубчиками). У вас мають вийти квадратики.

Скласти їх один на одного в стовпчик по 5-6 штук.

Прямокутну форму для хліба чи кексу (я брала дві форми) встелити пергаментом, змастити маслом і скласти стовпчики вертикально (не надто щільно, тісто ще буде підходити й рости. До речі, формочка для кексу з фтулкою посередині або невелика кругла форма теж цілком може підійти). Один кекс я зробила в класичному варіанті, а інший посипала в’яленою вишнею. Розклала ягідки й поміж пластами тіста.

Вкрити гарбузовий кекс рушником і поставити в тепле місце підходити на півгодини. Духовку розігріти до 180°С й випікати кекс 30-40 хвилин (час залежить від особливостей вашої пічки).

Глазур: в каструльку покласти масло, влити ром та згущене молоко. Довести до кипіння, зняти з вогню, дати трохи охолонути й ввести цукрову пудру.

Кекс дістати з форми й охолодити. Полити його помадкою.

Як ви вже зрозуміли з назви, кекс не нарізаєтьс ножем,  відиається руками:

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: ми з моїми хлопчиками «приговорили» один кекс із молоком майже весь за раз,  поки він був ще тепленьким. Зупинитися практично неможливо! А ще мені здається, що це тісто може стати ідеальною основою для будь-якої випічки. З нього можна формувати різні булочки, калачі та плетінки тощо.

випічка з гарбуза, пгарбузовий пиріг, випічка з гарбузом, гарбуз, солодка випічка, випічка з гарбуза, гарбузове пюре, кориця, горіхи, відривний кекс, кекс, гарбузовий кекс

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Гарбузовий рулет із сирним кремом та бананами до Хелоуїну
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1943
Яскрава випічка для холодного похмурого дня.
Пряний гарбузовий пиріг з «шапочкою» із цитрусового крему
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1116
Просто неймовірна випічка! Супер смачна і супер проста.
Апельсиново-гарбузовий кекс з чорносливом — яскравий помаранчевий настрій для похмурого осіннього дня
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1319
Суперсмачна, ніжна та ароматна випічка, яка подобається навіть тим, хто гарбуз апріорі не їсть.
Пряно-медовий гарбузовий пиріг із сухофруктами та горіхами
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1655
Випічка з гарбузом – мій фаворит серед смаколиків. Помаранчева, ароматна, ніжна й солодка... Цей дарунок осені чудово поєднуються і з прянощами, і з фруктами-ягодами, і з сиром, і з горіхами...
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: