Гаряча тема:
- Війна
Так вже склалося, що мої рідні чекають від мене на всі свята та свої іменини новий смачний тортик, вважаючи його обов’язковим додатком до подарунку. Ось і цього разу, задовго до дня народження, чоловік почав фантазувати на тему: «Який смаколик ти для мене приготуєш?». Я люблю випікати, отримуючи від цього процесу справжнє задоволення. Проте життя часом підкидає нам усілякі форс-мажорні ситуації. Так склалося, що в цей знаменний для рідної людини день, я не встигала із випічкою головного атрибуту свята й почала швидко шукати альтернативу. Ставку робила на рецепт, процес приготування якого не потребує багато часу та зусиль. Так натрапила на цей приголомшливо смачний і дивовижно простий псевдотортик. Скажу без перебільшення – він закохав у себе всіх із першого ж шматочку!
Інгредієнти:
Для гірки:
250 г гіркого шоколаду,
250 мл густих вершків,
150-200 г меленого фундука (можна використовувати будь-які інші горіхи),
200 г вафель «Артек»,
50 г м'якого вершкового масла,
50 г цукру,
2-3 ст. л. рому (коньяку, віскі, бренді – будь-якого ароматного алкоголю; у крайньому випадку можна скористатися ромовою есенцією),
1 пакетик ванільного цукру,
2 банана,
100-150 г фініків.
Для карамельного прошарку:
50 г вершкового масла,
100 г цукру,
100 г грубо подрібнених волоських горіхів,
100 мл густих вершків.
Для посипання:
какао.
Приготування:
«Тісто»: шоколад поламати великими шматочками, залити вершками й поставити на вогонь.
Нагрівати, помішуючи, поки маса не стане однорідною.
Фундук обсмажити на сухій сковорідці. В комбайні подрібнити його на дрібну крихту.
Вафлі подрібнити шматками й також змолоти їх у комбайні (можна зробити це в поліетиленовому пакеті за допомогою качалки).
Змішати разом вафельну та горіхову крихти.
Вершкове масло збити в піну з цукром і ваніліном. Поступово ввести шоколадну суміш до масляної, попередньо охолодивши її.
Влити ром і ще раз ретельно все змішати міксером. Залити шоколадно-масляним кремом мелений фундук і роздроблені вафлі (суміш має вийти середньої густини).
Банани та фініки подрібнити довільно та додати у тісто.
Ретельно все перемішати. Встелити харчовою плівкою глибоку куполоподібну миску й викласти в неї суміш. Поставити в холодильник.
Карамель: у сотейнику з товстим дном або в чавунній сковорідці розтопити вершкове масло. Додати цукор і нагрівати доти, поки цукор не розчиниться (розмішувати НЕ МОЖНА, бо цукор почне кристалізуватися і карамель у вас не вийде!).
Як тільки суміш почне темнішати, додати подрібнені горіхи.
Перемішати й прогріти протягом декількох хвилин (ОБЕРЕЖНО, не дайте карамелі підгоріти!).
Зняти з вогню, влити вершки й швидко-швидко перемішати (маса почне активно бурліти, підніматися та шипіти – це нормально, так і має бути; через хвилину-другу складові змішаються і всі ці «хвилювання» припиняться). Продовжити варити на маленькому вогні, постійно помішуючи, поки карамель не загусне (в ідеалі вона повинна бути золотаво-бурштинового кольору). Вилити її зверху на шоколадну заготовку й розрівняти лопаткою. Знову відправити в холодильник й дати охолонути (застиг цей карамельний прошарок дуже швидко, а його смак, забігаючи вперед, виявився настільки цікавим, що мій син зажадав із «ось такого» приготувати окремий торт!).
Потрібно дати тортику добряче схопитися й застигнути, щоб він тримав форму при нарізанні. В оригіналі рекомендувалося – «залишити на ніч», але в мене суміш застигла через 4-5 годин. Фальшивий тортик викласти на тортівницю, перевернувши шоколадну гірку карамеллю до тарілки й зняти плівку.
Що ж до прикрашання, то логічно буде залити смаколик розтопленим шоколадом. Можна зробити шоколадний візерунок зверху. Я ж, за аналогією зі своїми улюбленими цукерками «Трюфель», притрусила торт какао (цей інгредієнт чудово відтіняє солодкий смак шоколаду та карамелі; головна умова – воно має бути якісним, інакше ви просто ризикуєте зіпсувати торт дешевим сурогатом. А якому саме какао надати перевагу, можете підгледіти ТУТ).
Я прикрасила ще шоколадним топінгом і цукровими намистинками:
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: не лякайтеся! Це я написала дуже багато, просто хотілося якомога докладніше все роз’яснити. Насправді ж фальшивий тортик готується елементарно й досить швидко! І хоча він до непристойності калорійний, всі докори сумління стихають після того, як ви починаєте ласувати цим обурливо смачним десертом! Торт одночасно нагадує і цукерки "Трюфель", і тістечко "Картошка", і легендарний десерт "Брауні"!
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: