ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

«Трюфельна гірка» або Фальшивий торт

8 Грудня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5309
Торт одночасно нагадує і цукерки
Торт одночасно нагадує і цукерки "Трюфель", і тістечко "Картошка", і легендарний десерт "Брауні"! Фото: автора

Якщо вам ліньки пекти справжній бісквіт, «гратися» з тістом, виготовляти тістечка для гостей, спробуйте цей смаколик – ні в кого язик не повернеться назвати це НЕ тортом!

Так вже склалося, що мої рідні чекають від мене на всі свята та свої іменини новий смачний тортик, вважаючи його обов’язковим додатком до подарунку. Ось і цього разу, задовго до дня народження, чоловік почав фантазувати на тему: «Який смаколик ти для мене приготуєш?». Я люблю випікати, отримуючи від цього процесу справжнє задоволення. Проте життя часом підкидає нам усілякі форс-мажорні ситуації. Так склалося, що в цей знаменний для рідної людини день, я не встигала із випічкою головного атрибуту свята й почала швидко шукати альтернативу. Ставку робила на рецепт, процес приготування якого не потребує багато часу та зусиль. Так натрапила на цей приголомшливо смачний і дивовижно простий псевдотортик. Скажу без перебільшення – він закохав у себе всіх із першого ж шматочку!

Інгредієнти:

Для гірки:

250 г гіркого шоколаду,

250 мл густих вершків,

150-200 г меленого фундука (можна використовувати будь-які інші горіхи),

200 г вафель «Артек»,

50 г м'якого вершкового масла,

50 г цукру,

2-3 ст. л. рому (коньяку, віскі, бренді – будь-якого ароматного алкоголю; у крайньому випадку можна скористатися ромовою есенцією),

1 пакетик ванільного цукру,

2 банана,

100-150 г фініків.

Для карамельного прошарку:

50 г вершкового масла,

100 г цукру,

100 г грубо подрібнених волоських горіхів,

100 мл густих вершків.

Для посипання:

какао.

Приготування:

«Тісто»: шоколад поламати великими шматочками, залити вершками й поставити на вогонь.

Нагрівати, помішуючи, поки маса не стане однорідною.

Фундук обсмажити на сухій сковорідці. В комбайні подрібнити його на дрібну крихту.

Вафлі подрібнити шматками й також змолоти їх у комбайні (можна зробити це в поліетиленовому пакеті за допомогою качалки).

Змішати разом вафельну та горіхову крихти.

Вершкове масло збити в піну з цукром і ваніліном. Поступово ввести шоколадну суміш до масляної, попередньо охолодивши її.

Влити ром і ще раз ретельно все змішати міксером. Залити шоколадно-масляним кремом мелений фундук і роздроблені вафлі (суміш має вийти середньої густини).

Банани та фініки подрібнити довільно та додати у тісто. 

Ретельно все перемішати. Встелити харчовою плівкою глибоку куполоподібну миску й викласти в неї суміш. Поставити в холодильник.

Карамель: у сотейнику з товстим дном або в чавунній сковорідці розтопити вершкове масло. Додати цукор і нагрівати доти, поки цукор не розчиниться (розмішувати НЕ МОЖНА, бо цукор почне кристалізуватися і карамель у вас не вийде!).

Як тільки суміш почне темнішати, додати подрібнені горіхи.

Перемішати й прогріти протягом декількох хвилин (ОБЕРЕЖНО, не дайте карамелі підгоріти!).

Зняти з вогню, влити вершки й швидко-швидко перемішати (маса почне активно бурліти, підніматися та шипіти – це нормально, так і має бути; через хвилину-другу складові змішаються і всі ці «хвилювання» припиняться). Продовжити варити на маленькому вогні, постійно помішуючи, поки карамель не загусне (в ідеалі вона повинна бути золотаво-бурштинового кольору). Вилити її зверху на шоколадну заготовку й розрівняти лопаткою. Знову відправити в холодильник й дати охолонути (застиг цей карамельний прошарок дуже швидко, а його смак, забігаючи вперед, виявився настільки цікавим, що мій син зажадав із «ось такого» приготувати окремий торт!laughing).

Потрібно дати тортику добряче схопитися й застигнути, щоб він тримав форму при нарізанні. В оригіналі рекомендувалося – «залишити на ніч», але в мене суміш застигла через 4-5 годин. Фальшивий тортик викласти на тортівницю, перевернувши шоколадну гірку карамеллю до тарілки й зняти плівку.

Що ж до прикрашання, то логічно буде залити смаколик розтопленим шоколадом. Можна зробити шоколадний візерунок зверху. Я ж, за аналогією зі своїми улюбленими цукерками «Трюфель», притрусила торт какао (цей інгредієнт чудово відтіняє солодкий смак шоколаду та карамелі; головна умова – воно має бути якісним, інакше ви просто ризикуєте зіпсувати торт дешевим сурогатом. А якому саме какао надати перевагу, можете підгледіти ТУТ).

Я прикрасила ще шоколадним топінгом і цукровими намистинками:

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: не лякайтеся! Це я написала дуже багато, просто хотілося якомога докладніше все роз’яснити. Насправді ж фальшивий тортик готується елементарно й досить швидко! І хоча він до непристойності калорійний, всі докори сумління стихають після того, як ви починаєте ласувати цим обурливо смачним десертом! Торт одночасно нагадує і цукерки "Трюфель", і тістечко "Картошка", і легендарний десерт "Брауні"!

 

шоколадний торт, торти без випікання, торт, торти, десерти, десерт, шоколад, ганаш, фальшивий торт, трюфельна гірка, какао, вафлі, горіхи

Коментарі:

  Так  Ні, дякую