ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Торт-суфле «Маршмелоу» без випікання

8 Лютого 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5504
Тортик чудово тримає форму й схожий на ніжну губку, приголомшливо пружинить і має крихітні, але помітні оком бульбашки повітря.
Тортик чудово тримає форму й схожий на ніжну губку, приголомшливо пружинить і має крихітні, але помітні оком бульбашки повітря. Фото: автора

Ще один неймовірний смаколик від мого улюбленого кондитера Андрія Рудькова. Готувати за його рецептами – це одночасно і виклик своїм кулінарним навичкам, і неабияка насолода!

 

За словами Енді, це американський десерт, адже саме в цій країні без маршмелоу не можна уявити собі жодного пікніка (скаути його смажать на багатті). Що для мене стало відкриттям, так це те, що ці білі повітряні хмаринки в мусових десертах виконують функцію желатину! А в поєднанні з шоколадом і збитими вершками ви отримуєте щось казкове. Андрій у своєму блозі каже: «Подумайте гарненько, перш ніж готувати, адже є висока ймовірність, що ви «підсядете» на цей десерт!» Зізнаюся, зі мною так і сталосяsurprisedlaughing

Тортик чудово тримає форму й схожий на ніжну губку, приголомшливо пружинить і має крихітні, але помітні оком бульбашки повітря. Його текстура дуже оксамитова, але легко ріжеться. Тут він бере краще від пташиного молока або зефіру – його стійкість і стабільність «зашкалюють», що робить цей смаколик дуже зручним для транспортування. Йому навіть спека не зашкодить! Запевняю, нічого подібного ви раніше не куштували!

Інгредієнти:

300 г шоколадного печива на кшталт «Орео» (можна навіть із кремовим прошарком, від нього основа лише виграє),

70 г вершкового масла,

400 г маршмелоу,

790 мл вершків для збивання (не менше 33%),

250 г молочного шоколаду.

Форма: 26 см в діаметрі (в автора рецепту форма 18 см і, відповідно, менша кількість інгредієнтів; для моєї маленької сім’ї з великим апетитом така порція на один зуб, тому всі складові скоригувала під більшу форму).

Приготування:

Основа: у мене ось таке печиво із білим ванільним кремом:

подрібнити в млинку разом із начинкою (так смак основи буде яскравішим і цікавішим. Але, ви можете використовувати будь-яке печиво, тільки кількість масла тоді доведеться варіювати на око).

Влити в суміш розтоплене вершкове масло й ретельно розім’яти все руками.

Бортики роз'ємної форми встелити ацетатною плівкою (так вам буде легко вийняти десерт із кільця, а боки в нього залишаться красивими та рівненькими). Висипати вологу крихту з печива та масла й рівномірно розподілити її, формуючи корж-основу. Ретельно спресувати. Прибрати в холодильник, щоб маса стабілізувалася.

Суфле: маршмелоу пересипати в скляну ємність і розтопити в мікрохвильовій печі короткими імпульсами – приблизно по 15-20 секунд (зручніше працювати з маршмелоу великого калібру, дрібне – тане набагато гірше). Перший етап – це дочекатися легкого натяку на те, що білі хмаринки почали топитися (якщо немає мікрохвильовки використовуйте водяну баню).

Вийняти з мікро й влити жирні вершки (190 мл).

Знову трохи прогріти масу, щоразу обережно перемішуючи її.

Коли маршмелоу з вершками максимально набухне й практично повністю розтопиться, додати шоколад, поламаний шматочками.

Одразу ж почати перемішувати суміш (тепла маршмелоу з вершками вистачає, аби шоколад розтанув; якщо ж у вас залишаться тверді часточки – прогрійте масу ще раз у мікрохвильовій печі. Головне – не перегріти!).

Коли майбутнє суфле стане однорідним, дати йому злегка охолонути (градусів до 40). 

Збити вершки (600 мл) до крутих піків.

У кілька етапів додати шоколадну суміш, обережно перемішуючи силіконовою лопаткою (щоб не осіли вершки й збереглися пишність та невагомість).

Спочатку відтінок буде мармуровий.

Це ознака того, що час додавати всі залишки шоколаду (має вийти гладка, яскрава й повітряна маса).

Формування: дістати форму з холодильника й перелити в неї мус. Злегка розрівняти поверхню, похитуючи форму з боку в бік (але не стукайте формою, так ви втратите легкість!). Поставити заготовку знову в холодильник до застигання (на це піде близько двох-трьох годин).

Перед подачею зняти з форми кільце й прибрати ацетатну плівку. Прикрасити на свій смак.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: дуже вдале рішення полити тортик ганашем або глазур’ю. Задля економії, можете приготувати домашній шоколад на основі какао. Зверху не зайвим буде зробити декор із печива та маршмелоу.

Ось такий розріз:

 

торти без випікання, торт, торти, мусові торти, торт-суфле, маршмелоу, десерти, американська кухня, Рудьков Андрій, торт маршмелоу

Коментарі:

  Так  Ні, дякую