Гаряча тема:
- Війна
За словами Енді, це американський десерт, адже саме в цій країні без маршмелоу не можна уявити собі жодного пікніка (скаути його смажать на багатті). Що для мене стало відкриттям, так це те, що ці білі повітряні хмаринки в мусових десертах виконують функцію желатину! А в поєднанні з шоколадом і збитими вершками ви отримуєте щось казкове. Андрій у своєму блозі каже: «Подумайте гарненько, перш ніж готувати, адже є висока ймовірність, що ви «підсядете» на цей десерт!» Зізнаюся, зі мною так і сталося
Тортик чудово тримає форму й схожий на ніжну губку, приголомшливо пружинить і має крихітні, але помітні оком бульбашки повітря. Його текстура дуже оксамитова, але легко ріжеться. Тут він бере краще від пташиного молока або зефіру – його стійкість і стабільність «зашкалюють», що робить цей смаколик дуже зручним для транспортування. Йому навіть спека не зашкодить! Запевняю, нічого подібного ви раніше не куштували!
Інгредієнти:
300 г шоколадного печива на кшталт «Орео» (можна навіть із кремовим прошарком, від нього основа лише виграє),
70 г вершкового масла,
400 г маршмелоу,
790 мл вершків для збивання (не менше 33%),
250 г молочного шоколаду.
Форма: 26 см в діаметрі (в автора рецепту форма 18 см і, відповідно, менша кількість інгредієнтів; для моєї маленької сім’ї з великим апетитом така порція на один зуб, тому всі складові скоригувала під більшу форму).
Приготування:
Основа: у мене ось таке печиво із білим ванільним кремом:
подрібнити в млинку разом із начинкою (так смак основи буде яскравішим і цікавішим. Але, ви можете використовувати будь-яке печиво, тільки кількість масла тоді доведеться варіювати на око).
Влити в суміш розтоплене вершкове масло й ретельно розім’яти все руками.
Бортики роз'ємної форми встелити ацетатною плівкою (так вам буде легко вийняти десерт із кільця, а боки в нього залишаться красивими та рівненькими). Висипати вологу крихту з печива та масла й рівномірно розподілити її, формуючи корж-основу. Ретельно спресувати. Прибрати в холодильник, щоб маса стабілізувалася.
Суфле: маршмелоу пересипати в скляну ємність і розтопити в мікрохвильовій печі короткими імпульсами – приблизно по 15-20 секунд (зручніше працювати з маршмелоу великого калібру, дрібне – тане набагато гірше). Перший етап – це дочекатися легкого натяку на те, що білі хмаринки почали топитися (якщо немає мікрохвильовки використовуйте водяну баню).
Вийняти з мікро й влити жирні вершки (190 мл).
Знову трохи прогріти масу, щоразу обережно перемішуючи її.
Коли маршмелоу з вершками максимально набухне й практично повністю розтопиться, додати шоколад, поламаний шматочками.
Одразу ж почати перемішувати суміш (тепла маршмелоу з вершками вистачає, аби шоколад розтанув; якщо ж у вас залишаться тверді часточки – прогрійте масу ще раз у мікрохвильовій печі. Головне – не перегріти!).
Коли майбутнє суфле стане однорідним, дати йому злегка охолонути (градусів до 40).
Збити вершки (600 мл) до крутих піків.
У кілька етапів додати шоколадну суміш, обережно перемішуючи силіконовою лопаткою (щоб не осіли вершки й збереглися пишність та невагомість).
Спочатку відтінок буде мармуровий.
Це ознака того, що час додавати всі залишки шоколаду (має вийти гладка, яскрава й повітряна маса).
Формування: дістати форму з холодильника й перелити в неї мус. Злегка розрівняти поверхню, похитуючи форму з боку в бік (але не стукайте формою, так ви втратите легкість!). Поставити заготовку знову в холодильник до застигання (на це піде близько двох-трьох годин).
Перед подачею зняти з форми кільце й прибрати ацетатну плівку. Прикрасити на свій смак.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: дуже вдале рішення полити тортик ганашем або глазур’ю. Задля економії, можете приготувати домашній шоколад на основі какао. Зверху не зайвим буде зробити декор із печива та маршмелоу.
Ось такий розріз:
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: