clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
4 Квітня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 1764

Наш експеримент: Як зварити яйце, щоб воно не тріснуло?

Не бажано варити яйця занадто довго, оскільки на жовтку може утворитися наліт некрасивого зеленуватого кольору, а білок буде «гумовим».
Не бажано варити яйця занадто довго, оскільки на жовтку може утворитися наліт некрасивого зеленуватого кольору, а білок буде «гумовим». Фото: автора

Перед будь-яким фарбуванням крашанок важливо правильно підготувати яйця. А саме, відварити їх, щоб шкаралупа залишилася неушкодженою і на ній не утворилися тріщини.

Дуже часто буває, що при варінні курячі яйця тріскаються. Для того, щоб такого не трапилося, потрібно дотримуватися під час їх приготування певних правил. В Інтернеті можна знайти безліч лайфхаків щодо правил варіння яєць, але, як показує практика, вірити усьому, що пропонують у Мережі, не варто! Ми вирішили перевірити, які методи дійсно дієві, а які не варті уваги.

Вийняти заздалегідь

На всіх кулінарних сайтах та форумах є одна спільна порада щодо варіння яєць без розколин на шкаралупі – їх потрібно вийняти з холодильника, щоб вони встигли нагрітися до кімнатної температури. Якщо будете варити холодні яйця, є велика ймовірність, що від різкої зміни температури вони луснуть. Крім того, їх не можна відразу ж опускати в гарячу воду, краще нагрівати поступово одночасно із водою. На практиці ж виявилося, що цей метод абсолютно безпідставний. Дотримуючись усіх вимог із 5 яєць одне все ж таки луснуло. Більше того, аби компенсувати зіпсоване, ми додали в окріп ще одне яйце просто з холодильника й після відварювання воно залишилося неушкодженим.

Відповідна каструля

Щоб курячі яйця при варінні не потріскалися, візьми для їх приготування посуд невеликої ємності. Яйця в ній не повинні лежати в кілька рядів. Коли вони будуть варитися, стежте за рівнем води – якщо буде необхідність, долийте її. Готувати яйця бажано на середньому або маленькому вогні, а ось при бурхливому кипінні вони можуть тріснути.

Додавання солі

Воду, в якій варите яйця можна посолити. Солі треба багато: декілька столових ложок на 2-3-літрову каструлю. Цим методом користувалися ще наші бабусі, тому він вважається перевіреним роками. В нашому експерименті він також виявився найдієвішим. Жодне яйце при додаванні солі не постраждало!

Проколювання голкою

Для того, аби уникнути розтріскування шкаралупи, також рекомендується проколоти яйце з гострого боку тонкою голкою.

Мало того, що цей спосіб був наймаруднішим (проколювати шкаралупу голкою не така вже й легка справа!), він ще й виявився самим сумнівним. З шести яєць аж три при відварюванні луснуло!

НА ЗАМІТКУ: не бажано варити яйця занадто довго, оскільки на жовтку може утворитися наліт некрасивого зеленуватого кольору, а білок буде «гумовим». Щоб уникнути цього, рекомендується встановити таймер на потрібний час після закипання води. Яйця на «круто» варяться протягом 8-9 хвилин, яйця з рідким жовтком – 2-3 хвилини, яйця «в мішечок» – 5-6 хвилин.

Як вибирати якісні яйця, читайте тут.

Великдень, яйця, порадник, правила варіння яєць, варені яйця, крашанки, писанки, великодні яйця

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Шоколадна паска з цукатами, журавлиною і фініками
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 3219
Одним з плюсів цього смаколика є те, що готується він лише на одному яйці, але при цьому структура паски виходить пористою й повітряною, практично невагомою!
Цукрова глазур для пасок, яка не липне й не кришеться
солодка випічка, десерти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 14691
Завдяки желатину виходить просто ідеальне покриття для традиційної страви Великодня!
Ідеальна цукрова помадка, білкова глазур та корисна альтернатива кольоровій посипці
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2475
«Гурман» зібрав цікаві ідеї та поради прикрашання Великодніх пасок.
Мереживна паска-крафін
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 3956
Великодній хліб виходить дуже красивим та оригінальним, його навіть не обов’язково вкривати глазур’ю! У цих пасочках поєднуються традиційно смачне здобне тісто й цікаве формування за рецептом нового популярного десерту — крафіна.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: