clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
4 Квітня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 1164

Наш експеримент: Як зварити яйце, щоб воно не тріснуло?

Не бажано варити яйця занадто довго, оскільки на жовтку може утворитися наліт некрасивого зеленуватого кольору, а білок буде «гумовим».
Не бажано варити яйця занадто довго, оскільки на жовтку може утворитися наліт некрасивого зеленуватого кольору, а білок буде «гумовим». Фото: автора

Перед будь-яким фарбуванням крашанок важливо правильно підготувати яйця. А саме, відварити їх, щоб шкаралупа залишилася неушкодженою і на ній не утворилися тріщини.

Дуже часто буває, що при варінні курячі яйця тріскаються. Для того, щоб такого не трапилося, потрібно дотримуватися під час їх приготування певних правил. В Інтернеті можна знайти безліч лайфхаків щодо правил варіння яєць, але, як показує практика, вірити усьому, що пропонують у Мережі, не варто! Ми вирішили перевірити, які методи дійсно дієві, а які не варті уваги.

Вийняти заздалегідь

На всіх кулінарних сайтах та форумах є одна спільна порада щодо варіння яєць без розколин на шкаралупі – їх потрібно вийняти з холодильника, щоб вони встигли нагрітися до кімнатної температури. Якщо будете варити холодні яйця, є велика ймовірність, що від різкої зміни температури вони луснуть. Крім того, їх не можна відразу ж опускати в гарячу воду, краще нагрівати поступово одночасно із водою. На практиці ж виявилося, що цей метод абсолютно безпідставний. Дотримуючись усіх вимог із 5 яєць одне все ж таки луснуло. Більше того, аби компенсувати зіпсоване, ми додали в окріп ще одне яйце просто з холодильника й після відварювання воно залишилося неушкодженим.

Відповідна каструля

Щоб курячі яйця при варінні не потріскалися, візьми для їх приготування посуд невеликої ємності. Яйця в ній не повинні лежати в кілька рядів. Коли вони будуть варитися, стежте за рівнем води – якщо буде необхідність, долийте її. Готувати яйця бажано на середньому або маленькому вогні, а ось при бурхливому кипінні вони можуть тріснути.

Додавання солі

Воду, в якій варите яйця можна посолити. Солі треба багато: декілька столових ложок на 2-3-літрову каструлю. Цим методом користувалися ще наші бабусі, тому він вважається перевіреним роками. В нашому експерименті він також виявився найдієвішим. Жодне яйце при додаванні солі не постраждало!

Проколювання голкою

Для того, аби уникнути розтріскування шкаралупи, також рекомендується проколоти яйце з гострого боку тонкою голкою.

Мало того, що цей спосіб був наймаруднішим (проколювати шкаралупу голкою не така вже й легка справа!), він ще й виявився самим сумнівним. З шести яєць аж три при відварюванні луснуло!

НА ЗАМІТКУ: не бажано варити яйця занадто довго, оскільки на жовтку може утворитися наліт некрасивого зеленуватого кольору, а білок буде «гумовим». Щоб уникнути цього, рекомендується встановити таймер на потрібний час після закипання води. Яйця на «круто» варяться протягом 8-9 хвилин, яйця з рідким жовтком – 2-3 хвилини, яйця «в мішечок» – 5-6 хвилин.

Як вибирати якісні яйця, читайте тут.

Великдень, яйця, порадник, правила варіння яєць, варені яйця, крашанки, писанки, великодні яйця

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Лимонно-макова сирна паска
десерти
Світлана ЯСЬКОВА 1682
Традиційний великодній смаколик на новий лад, який неодмінно стане справжньою окрасою святкового столу!
Мереживна паска-крафін
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1688
Великодній хліб виходить дуже красивим та оригінальним, його навіть не обов’язково вкривати глазур’ю! У цих пасочках поєднуються традиційно смачне здобне тісто й цікаве формування за рецептом нового популярного десерту — крафіна.
Шоколадна паска з цукатами, журавлиною і фініками
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 2474
Одним з плюсів цього смаколика є те, що готується він лише на одному яйці, але при цьому структура паски виходить пористою й повітряною, практично невагомою!
Цукрова глазур для пасок, яка не липне й не кришеться
солодка випічка, десерти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 8187
Завдяки желатину виходить просто ідеальне покриття для традиційної страви Великодня!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: