clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
5 Квітня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 847

П’ять незвичних оригінальних способів фарбування великодніх яєць

Кожен з п’яти способів фарбування великодніх яєць ми випробували на собі, тому з упевненістю можемо сказати: вийде й у вас!
Кожен з п’яти способів фарбування великодніх яєць ми випробували на собі, тому з упевненістю можемо сказати: вийде й у вас! Фото: автора

Кожен з них ми випробували на собі, тому з упевненістю можемо сказати: вийде й у вас!

Спочатку колір крашанок був тільки червоним, що символізувало кров розіп'ятого Христа й вказувало на царську гідність Господа. Поступово великоднє яйце стало неодмінним атрибутом свята та основою ритуальних великодніх ігор. Різнокольорові, прикрашені літерами й орнаментом, крашанки та писанки дарують людям радість і весняний настрій. Ми зібрали для вас п’ять незвичних ідей фарбування великодніх яєць. Якщо залучити до цього процесу дітей, то він перетвориться на веселе та цікаве сімейне проведення часу. Проте перед будь-яким фарбуванням важливо правильно підготувати яйця: ретельно знежирити за допомогою теплої води, соди  та мила, щоб барвники краще пофарбували шкаралупу й міцно закріпилися (перед цим радимо ознайомитися зі статтею: «Як зварити яйце, щоб воно не тріснуло?»). Наприкінці можна надати крашанкам блиску, протерши їх ганчіркою, змоченою в будь-якій олії.

Крашанки під мармур

Для отримання такого ефекту спочатку слід пофарбувати яйце в яскравий, але світлий відтінок (жовтий, рожевий, помаранчевий, світло-вишневий тощо).

Потім повторно акуратно занурити в темний барвник із 1 ст. л. олії. Суміш слід розмішати так, щоб утворилися безліч дрібних олійних краплинок.

Малюнок під мармур вийде після двох-трьох занурень.

Круп'яні візерунки

Великодні яйця набудуть 3D-обсяг і фактуру, якщо прикрасити їх за допомогою кольорових круп (пшона, рису, сочевиці, гороху) чи яскравої цукрової посипки для пасок. Наносять малюнок на попередньо змащені клеєм ПВА або розплавленим воском зони. Діяти треба швидко, поки клей ще не застигнув. Оперативно слід працювати і з посипкою, адже вона топиться просто на очах від тепла рук.

Прикрашати великодні яйця крупами чи посипаками зовсім не обов’язково по всій площині. Достатньо приклеїти в хаотичному порядку декілька цікавих елементів. Але перед цим крашанку слід пофарбувати. Можна зробити з неї дряпанку (голкою "надряпати", тобто вишкребти візерунки) й лише тоді розбавити композицію приклеєними елементами.

Техніка «Ебру»

Для цієї техніки знадобляться спеціальні фарби для мармурування, якщо ви хочете потім яйце використовувати за призначенням, тобто, їсти. А ось пластикову заготовку або ж пусте яйце, з якого попередньо видалили вміст, можна прикрасити в цьому стилі й лаком для нігтів. Для цього слід налити в ємність ледь теплу воду, після чого крапнути кілька крапель різного лаку для нігтів (я використовувала шість відтінків).

Зубочисткою зробити візерунки з фарби, давши можливість кольорам проникнути один в одного. Потім обережно опустити у воду яйце наполовину, щоб фарба перейшла на його поверхню у вигляді химерних візерунків. Виконати те ж саме з другою половиною. Поставити яйце сохнути на кришечку від пластикової пляшки.

Результат цього фарбування неможливо передбачити заздалегідь, кожне великоднє яйце буде унікальним. Покриття можна робити грубшим або тоншим (корегується кількістю лаку: чим його більше - тим грубшим та щільнішим буде).

«Смугасті обрії»

Цікаві візерунки з’являться на крашанках, якщо перед фарбуванням обмотати яйце декількома канцелярськими резинками.

Як і в першому методі, крашанки спочатку занурюють в один колір фарби, потім виймають із фарбувального розчину, знімають резинки й занурюють на декілька секунд в інший колір фарби (у мене світло-зелений та жовтий).

Флористичні мотиви

Урізноманітнити фарбування можна, якщо попередньо прилаштувати до яйця та закріпити шматком капрону візерунок. Для цього згодиться все, що є під рукою. До прикладу, листочки петрушки, кропу, м'яти, свіжі або засушені квіти. Обраний мотив - листочок або квітку — слід щільно зафіксувати капроновою панчохою (бинтом, марлею). Далі фарбувати крашанку в звичайний спосіб. Потім капрон зняти, трафарет для візерунка прибрати.

За таким же принципом можна прикрасити крапанки. Для цього мокре яйце перед фарбуванням слід обкачати в рисі або пшоні й зафіксуйте крупу капроном.

Ну і завжди можна зробити декупаж на великодніх яєчках. Діткам такі яйця подобаються найбільше, адже поле для фантазії тут безмежне й серветок із великодньою тематикою в магазинах не злічити. Як зробити екологічний декупаж без шкідливого клею, а за допомогою яєчного білка, читайте тут.

Ось такі крашанки у мене вийшли:

До речі, до процесу фарбування долучилися навіть хлопці - чоловік та мій уже такий дорослий син. Завдання сприйняли, як цікавий експериментlaughing

 

 

Великдень, порадник, крашанки, яйця, фарбування яєць, великодні яйця, готуємося до Великодня, писанки, дряпанки, крапанки

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Лимонно-макова сирна паска
десерти
Світлана ЯСЬКОВА 1489
Традиційний великодній смаколик на новий лад, який неодмінно стане справжньою окрасою святкового столу!
Топ-5 найсмачніших святкових закусок для великоднього столу
закуски
Світлана ЯСЬКОВА 562
Смачний рейтинг складено за версією «Гурману» та перевірено й схвалено багатьма господинями.
Як вибирати якісні яйця до Великодня?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 709
Випробовуємо продукт світлом, теплом, сіллю та на «око», а також вивчаємо маркування та розподіляємо на «касти».
Мереживна паска-крафін
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1239
Великодній хліб виходить дуже красивим та оригінальним, його навіть не обов’язково вкривати глазур’ю! У цих пасочках поєднуються традиційно смачне здобне тісто й цікаве формування за рецептом нового популярного десерту — крафіна.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: