ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Вареники зі сливами з медово-сметанним соусом

14 Квітня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5063
Коли відкушуєш або надрізаєш вареник, із нього витікає справжня лава із густого й ароматного сливового соусу.
Коли відкушуєш або надрізаєш вареник, із нього витікає справжня лава із густого й ароматного сливового соусу. Фото: автора

Слива дуже добре поєднуються зі сметаною, медом, горішками та корицею. Передати смак готової страви дуже важко – це треба скуштувати!

Нічого особливого, скажете ви? І глибоко помиляєтеся! Це щось неймовірне! Зовсім не схоже на звичайні вареники. Це, швидше, варені фруктові пиріжки, абсолютно вишуканий делікатес! Спробувавши їх раз, ви вже ніколи не забудете їхній смак. Коли відкушуєш або надрізаєш вареник, із нього витікає справжня лава із густого й ароматного сливового соусу. Заінтригувала? Тоді готуємо!

Інгредієнти:

 0,5 кг слив (я робила із заморожених половинок, попередньо повністю розморозивши їх; але найкраще підходить свіжа слива – влітку обов’язково спробую і доповню цей пост),

600-800 г готового тіста (за звичайним вашим улюбленим рецептом; можете скористатися Ідеальне тісто для вареників на мінералці – воно не липне до столу й качалки та ніколи не розварюється),

1-2 ст. л. олії,

сіль.

Для подачі:

цукрова пудра,

вершкове масло,

кориця,

смажені волоські горіхи.

Для соусу:

сметана і мед (змішати на свій смак).

Приготування:

Попередньо замішане й відстояне протягом 30 хвилин під рушничком тісто викласти на робочу поверхню (якщо потрібно - притрусити борошном).

Якщо сливи свіжі, відокремити м'якоть від кісточок і розрізати на дві частини. Морожені фрукти необхідно покласти в друшляк, щоб стікала рідина, яка буде виділятися в процесі розморожування. Тісто розділити на кілька шматків. Кожен тонко розкачати качалкою до товщини 3 мм. За допомогою чашки або склянки вирізати кружальця. На кожне викласти шматочок сливи (можна трішки посипати борошном, щоб не витікав сік; я не посипала). З'єднати краї тіста й добре заліпити (цукор у начинку не додаємо, бо розліпляться! Солодкості цілком буде достатньо після посипання пудрою готових вареників).

Вареники можна одразу ж варити, а можна заморозити «про запас». В останньому випадку у вас на столі завжди буде швидка та неймовірно смачна вечеря (в мене на фото саме заморожені варенички).

Для приготування потрібна велика каструля. Воду в ній слід довести до кипіння й злегка підсолити та влити 1-2 ст. л. олії. Вареники варити протягом 10-12 хвилин (після спливання вони повинні покипіти 5-7 хвилин).

Викладати готові вареники на обробну дошку чи тацю й ще гарячими притрусити цукровою пудрою.

Подавати одразу ж, поки не охололи, порційно. В кожну тарілочку покласти шматочок вершкового масла й притрусити зверху сумішшю мелених горіхів, кориці та цукрової пудри.

Окремо подати соус: змішати мед зі сметаною у довільній пропорції (орієнтуйтеся на свій смак). Так, кожен сам собі вирішуватиме скільки соусу йому взяти й чи брати його взагалі. Оздобити страву ягодами та шматочком м’яти.

вареники, крупи та страви з борошна, десерти, вареники зі сливами, солодкі вареники, українська кухня, слива

Коментарі:

  Так  Ні, дякую