clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
3 Травня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 644

Грибна юшка із сирними галушками – страва з віковою історією

Юшка із сушених білих грибів самобутня й ароматна, смак у неї неповторний та незабутній!
Юшка із сушених білих грибів самобутня й ароматна, смак у неї неповторний та незабутній! Фото: автора

Її українці готують уже понад кілька століть, а корінням вона сягає ще в часи Запорізької Січі!

Грибна юшка із сушених білих грибів за рецептом карпатської кухні настільки самобутня й ароматна, що в неї нема потреби й додавати якісь інших спецій крім гостренького перчика для пікантності. Звісно ж, кожна українська господиня готує цю страву по-своєму, але в будь-якому випадку смак у неї неповторний і незрівнянний. А м’які галушки з рідкого тіста — це по-справжньому смачно та незвично. До того ж, їхнє приготування забере у вас кілька хвилин, а суп у вас буде особливим.

Інгредієнти:

Для юшки (на каструлю 4 л):

5-6 картоплин,

1 велика цибулина,

1 велика морква,

300 г сушених білих грибів,

петрушка та кріп,

лавровий листок,

100 мл сметани,

сіль і чорний перець – за смаком.

Для сирних галушок:

8 ст. л. борошна (може знадобитися і більше),

130 мл молока,

1 ст. л. вершкового масла,

1 яйце,

70 г твердого сиру,

дрібка солі.

Приготування:

Сушені гриби, ретельно промити, замочити на кілька годин.

Відварити до готовності в тій воді, у якій вони замочувалися. Відвар процідити (не виливати!). Залити ним знову гриби і знову поставити на вогонь.

Картоплю нарізати невеликими кубиками.

Покласти в киплячий грибний бульйон. Туди ж додати кілька лаврових листочків.

Зробити класичну засмажку: овочі почистити, цибулю нарізати дрібними кубиками, моркву натерти на тертці. Все спасерувати в невеликій кількості олії на сковорідці до золотавого кольору. Влити сметану, перемішати й протушкувати разом 5-7 хвилин.

Засмажку додати в каструльку з грибним бульйоном і картоплею.

Рідке тісто для галушок: відокремити жовток від білка й останній покласти в холодильник. Розм'якшене вершкове масло збити з жовтком. Поступово й потроху влити в суміш молоко. Додати борошно та натертий на дрібній тертці сир, постійно помішуючи. Збити вінчиком охолоджений білок із сіллю в піну, обережно ввести його в тісто й перемішати (тісто для галушок має вийти за консистенцією як густа сметана). Галушки додати в суп за п'ять хвилин до завершення приготування страви. Змоченою у воді чайною ложкою слід набирати невеликі порції тіста (не більше половини ложки!) й занурювати її в киплячий суп.

Через декілька хвилин галушки збільшаться в розмірі в двічі-тричі. Після повторного закипання варити, поки не спливуть всі галушки.

Посолити й поперчити за смаком. Додати подрібнену зелень. Вимкнути вогонь, накрити каструлю кришкою і дати юшці трішки настоятися.

Подавати зі сметаною та зеленню.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: можна варити юшку на грибному бульйоні, а можна й на м'ясному. Тоді і смак супу буде насиченішим, і шматочок м'яса в тарілці порадує вашого чоловіка. Спробуйте, це дуже смачно й дуже просто!

Як готувати класичну грибну юшку читайте ТУТ.

супи, грибна юшка, перші страви, українська кухня, карпатська кухня, білі гриби, сушені гриби, грибівка, суп, юшка, страви з грибів, грибні страви, гриби

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Суп на реберцях із сирними галушками
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 4336
Хто сказав, що суп — це одноманітність та буденність? Якщо трішки пофантазувати, то можна зі звичайної першої страви зробити а-ля ресторанну!
Гаспачо зі сметанно-базиліковим соусом – традиційний іспанський томатний суп (відеорецепт)
перші страви, відеорецепти
Світлана ЯСЬКОВА 1367
Наприкінці літа та восени гаспачо смакує найбільше, оскільки для його приготування використовуються домашні городні овочі – спілі м’ясисті помідори, хрумкі огірочки та солодкий болгарський перчик.
Вершковий суп із баклажанами та грибами
перші страви, гриби
Світлана ЯСЬКОВА 1296
Досить незвичайне поєднання продуктів, але виходить дуже смачно!
Крем-суп «Мадам ДюБаррі» – ніжний смак Франції
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 1189
Оксамитова консистенція цієї першої страви повністю виправдовує свою назву.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: