Гаряча тема:
- Війна
Грибна юшка із сушених білих грибів за рецептом карпатської кухні настільки самобутня й ароматна, що в неї нема потреби й додавати якісь інших спецій крім гостренького перчика для пікантності. Звісно ж, кожна українська господиня готує цю страву по-своєму, але в будь-якому випадку смак у неї неповторний і незрівнянний. А м’які галушки з рідкого тіста — це по-справжньому смачно та незвично. До того ж, їхнє приготування забере у вас кілька хвилин, а суп у вас буде особливим.
Інгредієнти:
Для юшки (на каструлю 4 л):
5-6 картоплин,
1 велика цибулина,
1 велика морква,
300 г сушених білих грибів,
петрушка та кріп,
лавровий листок,
100 мл сметани,
сіль і чорний перець – за смаком.
Для сирних галушок:
8 ст. л. борошна (може знадобитися і більше),
130 мл молока,
1 ст. л. вершкового масла,
1 яйце,
70 г твердого сиру,
дрібка солі.
Приготування:
Сушені гриби, ретельно промити, замочити на кілька годин.
Відварити до готовності в тій воді, у якій вони замочувалися. Відвар процідити (не виливати!). Залити ним знову гриби і знову поставити на вогонь.
Картоплю нарізати невеликими кубиками.
Покласти в киплячий грибний бульйон. Туди ж додати кілька лаврових листочків.
Зробити класичну засмажку: овочі почистити, цибулю нарізати дрібними кубиками, моркву натерти на тертці. Все спасерувати в невеликій кількості олії на сковорідці до золотавого кольору. Влити сметану, перемішати й протушкувати разом 5-7 хвилин.
Засмажку додати в каструльку з грибним бульйоном і картоплею.
Рідке тісто для галушок: відокремити жовток від білка й останній покласти в холодильник. Розм'якшене вершкове масло збити з жовтком. Поступово й потроху влити в суміш молоко. Додати борошно та натертий на дрібній тертці сир, постійно помішуючи. Збити вінчиком охолоджений білок із сіллю в піну, обережно ввести його в тісто й перемішати (тісто для галушок має вийти за консистенцією як густа сметана). Галушки додати в суп за п'ять хвилин до завершення приготування страви. Змоченою у воді чайною ложкою слід набирати невеликі порції тіста (не більше половини ложки!) й занурювати її в киплячий суп.
Через декілька хвилин галушки збільшаться в розмірі в двічі-тричі. Після повторного закипання варити, поки не спливуть всі галушки.
Посолити й поперчити за смаком. Додати подрібнену зелень. Вимкнути вогонь, накрити каструлю кришкою і дати юшці трішки настоятися.
Подавати зі сметаною та зеленню.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: можна варити юшку на грибному бульйоні, а можна й на м'ясному. Тоді і смак супу буде насиченішим, і шматочок м'яса в тарілці порадує вашого чоловіка. Спробуйте, це дуже смачно й дуже просто!
Як готувати класичну грибну юшку читайте ТУТ.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: