clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
17 Травня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 2299

Торт «Вишня в стільниках» за мотивами «Монастирської хати»

Тісто дуже ніжне, м'яке й буквально тане в роті!
Тісто дуже ніжне, м'яке й буквально тане в роті! Фото: автора

Ніжне тісто, кисленька вишня, повітряний крем… Смаколик виходить дуже смачним!

Напевно жоден інший торт не має стільки назв: «Курінь», «Стос!, «Вишня в стільниках»,  «Вишневий сад», «Карпати», «Монастирська хата», «Дах», «Вишнева гора», «Дівочий монастир»... В класичному варіанті вишня запікається у трубочках з тіста. В моїй кулінарній скарбничці є смаколик у вигляді спіралі – торт «Вишня в снігу». Цього ж разу я пропоную дещо інший, не традиційний варіант – «вишня в кульках». У розрізі він, як на мене, найцікавіший. Печеться досить просто - навіть із легкістю! А на виході з цієї кількості продуктів виходить просто величезний торт!

Інгредієнти:

Для тіста:

3 яйця,

1,5 склянки цукру,

1 ч. л. соди (погасити лимонним соком),

 300 г вершкового масла,

3 ст. л. сметани,

4,5 склянки борошна (в мене пішло трішки більше).

Для крему:

700 г вершків (не менше 33%),

2 склянки цукру (я додала 1,5 склянки),

ванілін.

Для начинки:

500 г вишні без кісточки (я використовувала заморожену, але згодиться як у власному соку, так і свіжа),

цукор – за смаком,

250 мл лікеру або червоного десертного вина.

Для шоколадного ганаша:

1 плитка молочного шоколаду,

50 г вершків,

30 г вершкового масла.

Приготування:

Начинка: вишню з’єднати з цукром та замочити у вині або лікері (краще на всю ніч, але можна й на декілька годин; заморожену – попередньо повністю розморозити). Потім відкинути на друшляк і дати повністю стекти рідині (не виливати, вона згодиться для крему!).

Тісто: яйця збити з цукром до повного його розчинення. Додати соду, погашену лимонним соком.

Борошно перетерти з маслом до стану крихти.

З'єднати яєчну суміш із борошняною, додати сметану.

Швидко замістити тісто (воно виходить дуже «слухняним», м'яким, приємним на дотик і безпроблемним. Головне – не «забити» його борошном). Загорнути його в харчову плівку й поставити в холодильник на 30 хвилин.

Охолоджене тісто поділити на рівні шматочки.

З кожного сформувати кульку (скільки кульок вийде – стільки й буде частин для торта). Розплескати її на долонці у вигляді маленької палянички.

В центр покласти вишеньку.

Заліпити краї та знову скатати у кульку.

Готові кульки викласти на деко, встелене пергаментом або силіконовим килимком для випікання. Поставити в розігріту до 180°С духовку приблизно на 15-20 хвилин (дивіться на зовнішній вигляд тістечок, вони мають злегка зарум'янитися, але важливо їх не пересушити!)

Зняти печиво з дека та дати йому повністю охолонути.

Крем: збити вершки з цукром та ваніліном до стійких крутих піків.

Додати вишню, яка залишилася, та влити 50 мл суміші лікеру із вишневим соком, в якому вона замочувалася.

Формування: тут є два варіанти. Перший – вмочувати кожне тістечко у крем та викладати їх у глибоку куполоподібну миску, заповнюючи весь вільний простір. Я вигадала другий – залити кремом тістечка й активно перемішати руками. Залишити для просочення на 10 хвилин. Потім перекласти у підхожу миску й злегка утрамбувати.

Поставити миску в холодильник (в ідеалі на цілу ніч і більше). Вранці «гірка» буде готовою та із легкістю "вийде" з форми.

Ганаш: розтопити шоколад із вершками та маслом на водяній бані або в мікрохвильовій. Ретельно перемішати до однорідності. Дати ганашеві трохи охолонути й полити ним торт, малюючи різні візерунки (можна оздоблювати повністю, а можна частково). Прикрасити за бажанням.

Коли шоколад застигне, торт можна розрізати на порції.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: тісто дуже ніжне, м'яке й буквально тане в роті! Воно добре зберігається, тому його можна готувати про запас.

А це мій іменинник, для якого і призначався цей тортик:

ще один варіант прикрашання цього тортика:

 

торт, гірка, купол, торт-гірка, вишня в снігу, торти, монастирська хата, вишня в стільниках, торт із вишнями, вишня, пісочне тісто

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

«Трюфельна гірка» або Фальшивий торт
торти, десерти
Світлана ЯСЬКОВА 2446
Якщо вам ліньки пекти справжній бісквіт, «гратися» з тістом, виготовляти тістечка для гостей, спробуйте цей смаколик – ні в кого язик не повернеться назвати це НЕ тортом!
Торт «Шоколадний купол» із вишнею
торти
Світлана ЯСЬКОВА 2189
Шоколадно-медовий бісквіт, терпкуватий смак шоколадного заварного крему, вишня і коньяк – дивовижне поєднання!
Торт «Вишня в снігу»
торти
Світлана ЯСЬКОВА 8351
Ще одна цікава варіація торту «Монастирська хата» або «Вишнева гірка»
Найніжніший торт «Нірка крота» – еталон французької випічки
торти, торти
Світлана ЯСЬКОВА 3004
Мій фаворит у сімейному списку ідеальної фруктово-шоколадної випічки.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: