Гаряча тема:
- Війна
Напевно жоден інший торт не має стільки назв: «Курінь», «Стос!, «Вишня в стільниках», «Вишневий сад», «Карпати», «Монастирська хата», «Дах», «Вишнева гора», «Дівочий монастир»... В класичному варіанті вишня запікається у трубочках з тіста. В моїй кулінарній скарбничці є смаколик у вигляді спіралі – торт «Вишня в снігу». Цього ж разу я пропоную дещо інший, не традиційний варіант – «вишня в кульках». У розрізі він, як на мене, найцікавіший. Печеться досить просто - навіть із легкістю! А на виході з цієї кількості продуктів виходить просто величезний торт!
Інгредієнти:
Для тіста:
3 яйця,
1,5 склянки цукру,
1 ч. л. соди (погасити лимонним соком),
300 г вершкового масла,
3 ст. л. сметани,
4,5 склянки борошна (в мене пішло трішки більше).
Для крему:
700 г вершків (не менше 33%),
2 склянки цукру (я додала 1,5 склянки),
ванілін.
Для начинки:
500 г вишні без кісточки (я використовувала заморожену, але згодиться як у власному соку, так і свіжа),
цукор – за смаком,
250 мл лікеру або червоного десертного вина.
Для шоколадного ганаша:
1 плитка молочного шоколаду,
50 г вершків,
30 г вершкового масла.
Приготування:
Начинка: вишню з’єднати з цукром та замочити у вині або лікері (краще на всю ніч, але можна й на декілька годин; заморожену – попередньо повністю розморозити). Потім відкинути на друшляк і дати повністю стекти рідині (не виливати, вона згодиться для крему!).
Тісто: яйця збити з цукром до повного його розчинення. Додати соду, погашену лимонним соком.
Борошно перетерти з маслом до стану крихти.
З'єднати яєчну суміш із борошняною, додати сметану.
Швидко замістити тісто (воно виходить дуже «слухняним», м'яким, приємним на дотик і безпроблемним. Головне – не «забити» його борошном). Загорнути його в харчову плівку й поставити в холодильник на 30 хвилин.
Охолоджене тісто поділити на рівні шматочки.
З кожного сформувати кульку (скільки кульок вийде – стільки й буде частин для торта). Розплескати її на долонці у вигляді маленької палянички.
В центр покласти вишеньку.
Заліпити краї та знову скатати у кульку.
Готові кульки викласти на деко, встелене пергаментом або силіконовим килимком для випікання. Поставити в розігріту до 180°С духовку приблизно на 15-20 хвилин (дивіться на зовнішній вигляд тістечок, вони мають злегка зарум'янитися, але важливо їх не пересушити!)
Зняти печиво з дека та дати йому повністю охолонути.
Крем: збити вершки з цукром та ваніліном до стійких крутих піків.
Додати вишню, яка залишилася, та влити 50 мл суміші лікеру із вишневим соком, в якому вона замочувалася.
Формування: тут є два варіанти. Перший – вмочувати кожне тістечко у крем та викладати їх у глибоку куполоподібну миску, заповнюючи весь вільний простір. Я вигадала другий – залити кремом тістечка й активно перемішати руками. Залишити для просочення на 10 хвилин. Потім перекласти у підхожу миску й злегка утрамбувати.
Поставити миску в холодильник (в ідеалі на цілу ніч і більше). Вранці «гірка» буде готовою та із легкістю "вийде" з форми.
Ганаш: розтопити шоколад із вершками та маслом на водяній бані або в мікрохвильовій. Ретельно перемішати до однорідності. Дати ганашеві трохи охолонути й полити ним торт, малюючи різні візерунки (можна оздоблювати повністю, а можна частково). Прикрасити за бажанням.
Коли шоколад застигне, торт можна розрізати на порції.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: тісто дуже ніжне, м'яке й буквально тане в роті! Воно добре зберігається, тому його можна готувати про запас.
А це мій іменинник, для якого і призначався цей тортик:
ще один варіант прикрашання цього тортика:
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: