clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
17 Травня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА 1337

Торт «Вишня в стільниках» за мотивами «Монастирської хати»

Тісто дуже ніжне, м'яке й буквально тане в роті!
Тісто дуже ніжне, м'яке й буквально тане в роті! Фото: автора

Ніжне тісто, кисленька вишня, повітряний крем… Смаколик виходить дуже смачним!

Напевно жоден інший торт не має стільки назв: «Курінь», «Стос!, «Вишня в стільниках»,  «Вишневий сад», «Карпати», «Монастирська хата», «Дах», «Вишнева гора», «Дівочий монастир»... В класичному варіанті вишня запікається у трубочках з тіста. В моїй кулінарній скарбничці є смаколик у вигляді спіралі – торт «Вишня в снігу». Цього ж разу я пропоную дещо інший, не традиційний варіант – «вишня в кульках». У розрізі він, як на мене, найцікавіший. Печеться досить просто - навіть із легкістю! А на виході з цієї кількості продуктів виходить просто величезний торт!

Інгредієнти:

Для тіста:

3 яйця,

1,5 склянки цукру,

1 ч. л. соди (погасити лимонним соком),

 300 г вершкового масла,

3 ст. л. сметани,

4,5 склянки борошна (в мене пішло трішки більше).

Для крему:

700 г вершків (не менше 33%),

2 склянки цукру (я додала 1,5 склянки),

ванілін.

Для начинки:

500 г вишні без кісточки (я використовувала заморожену, але згодиться як у власному соку, так і свіжа),

цукор – за смаком,

250 мл лікеру або червоного десертного вина.

Для шоколадного ганаша:

1 плитка молочного шоколаду,

50 г вершків,

30 г вершкового масла.

Приготування:

Начинка: вишню з’єднати з цукром та замочити у вині або лікері (краще на всю ніч, але можна й на декілька годин; заморожену – попередньо повністю розморозити). Потім відкинути на друшляк і дати повністю стекти рідині (не виливати, вона згодиться для крему!).

Тісто: яйця збити з цукром до повного його розчинення. Додати соду, погашену лимонним соком.

Борошно перетерти з маслом до стану крихти.

З'єднати яєчну суміш із борошняною, додати сметану.

Швидко замістити тісто (воно виходить дуже «слухняним», м'яким, приємним на дотик і безпроблемним. Головне – не «забити» його борошном). Загорнути його в харчову плівку й поставити в холодильник на 30 хвилин.

Охолоджене тісто поділити на рівні шматочки.

З кожного сформувати кульку (скільки кульок вийде – стільки й буде частин для торта). Розплескати її на долонці у вигляді маленької палянички.

В центр покласти вишеньку.

Заліпити краї та знову скатати у кульку.

Готові кульки викласти на деко, встелене пергаментом або силіконовим килимком для випікання. Поставити в розігріту до 180°С духовку приблизно на 15-20 хвилин (дивіться на зовнішній вигляд тістечок, вони мають злегка зарум'янитися, але важливо їх не пересушити!)

Зняти печиво з дека та дати йому повністю охолонути.

Крем: збити вершки з цукром та ваніліном до стійких крутих піків.

Додати вишню, яка залишилася, та влити 50 мл суміші лікеру із вишневим соком, в якому вона замочувалася.

Формування: тут є два варіанти. Перший – вмочувати кожне тістечко у крем та викладати їх у глибоку куполоподібну миску, заповнюючи весь вільний простір. Я вигадала другий – залити кремом тістечка й активно перемішати руками. Залишити для просочення на 10 хвилин. Потім перекласти у підхожу миску й злегка утрамбувати.

Поставити миску в холодильник (в ідеалі на цілу ніч і більше). Вранці «гірка» буде готовою та із легкістю "вийде" з форми.

Ганаш: розтопити шоколад із вершками та маслом на водяній бані або в мікрохвильовій. Ретельно перемішати до однорідності. Дати ганашеві трохи охолонути й полити ним торт, малюючи різні візерунки (можна оздоблювати повністю, а можна частково). Прикрасити за бажанням.

Коли шоколад застигне, торт можна розрізати на порції.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: тісто дуже ніжне, м'яке й буквально тане в роті! Воно добре зберігається, тому його можна готувати про запас.

А це мій іменинник, для якого і призначався цей тортик:

ще один варіант прикрашання цього тортика:

 

торт, гірка, купол, торт-гірка, вишня в снігу, торти, монастирська хата, вишня в стільниках, торт із вишнями, вишня, пісочне тісто

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Полуничний торт з крекерів — неймовірний смаколик без випікання
торти
Світлана ЯСЬКОВА 2587
Пропоную дуже простий рецепт, із яким впорається навіть дитина.
Торт «Зефірно-банановий» без випікання (ВІДЕОРЕЦЕПТ)
торти, відеорецепти
Світлана ЯСЬКОВА 2374
Якщо духовка не входить до когорти ваших друзів, то цей смаколик без випічки стане для вас справжньою чарівною паличкою.
Торт «Вишня в снігу»
торти
Світлана ЯСЬКОВА 6410
Ще одна цікава варіація торту «Монастирська хата» або «Вишнева гірка»
«Трюфельна гірка» або Фальшивий торт
торти, десерти
Світлана ЯСЬКОВА 2056
Якщо вам ліньки пекти справжній бісквіт, «гратися» з тістом, виготовляти тістечка для гостей, спробуйте цей смаколик – ні в кого язик не повернеться назвати це НЕ тортом!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: