ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Тюфтельки в їстівних "стаканчиках"

22 Липня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 2722
Для домашнього або святкового столу, для дітвори, для фуршету, як перекус у дорозі – страва не лише оригінальна, але й «на всі випадки життя».
Для домашнього або святкового столу, для дітвори, для фуршету, як перекус у дорозі – страва не лише оригінальна, але й «на всі випадки життя». Фото: автора

Оригінальна ідея святкової подачі простої буденної страви.

 

Абсолютно новий підхід до тюфтельок. Для домашнього або святкового столу, для дітвори, для фуршету, як перекус у дорозі – страва не лише оригінальна, але й «на всі випадки життя». Швидко, смачно, цікаво й дуже просто! Рецепт дійсно дуже хороший і не надто витратний. Тісто виходить м’яким, легким й «пустотілим» усередині. Чимось воно мені нагадує еклери чи поповери. Воно неймовірно смачне й піднімається пречудово. Тюфтельки теж не гірші – ніжні й соковиті. Обов'язково спробуйте приготувати цю страву. Повірте, ви потім робитимете її неодноразово.

Інгредієнти:

Для фаршу:

500 г свинячого фаршу,

сіль, перець, спеції (я кладу хмелі-сунелі, мускатний горіх, куркуму),

1 велика цибулина,

2-3 ст. л. панірувальних сухарів,

2 яйця + один жовток,

100 г сиру сулугуні.

Для тіста:

трохи менше склянки молока,

100 г борошна,

1 білок,

1/4 склянки води,

по дрібці солі й цукру.

Приготування:

Тюфтельки: змішати фарш, яйця і жовток, сухарі, натерті на тертці цибулю та сулугуні. Присмачити спеціями, посолити.

Ретельно все вимішати до однорідності.

Сформувати кульки розміром із волоський горіх. У металеві формочки для кексів вкласти паперові формочки, змастивши їх трішки олією (силіконові змащувати не потрібно і паперові формочки не знадобляться). В кожну покласти тюфтельку. Поставити в духовку, розігріту до 200°С, на кілька хвилин (поки готуватиметься тісто).

Тісто: борошно просіяти в миску. Влити молоко, додати яєчний білок і ретельно перемішати вінчиком. Поступово підливати воду, доводячи суміш до консистенції тіста для млинців (суміш має бути не густа!).

Дістати з духовки тюфтельки й обережно по краях залити їх тістом.

Знову поставити формочки в духовку на 25-30 хвилин (як тільки тісто почне відставати від фаршу – страва готова; перетримувати в духовці не варто, щоб тісто не засушилося). «Стаканчик» активно ростиме вгору, намагаючись «вистрибнути» із форми.

Страву в паперових формочки вийняти з металевих і трохи охолодити. Лише тоді можна видалити папір зі "стаканчиків" (тісто дуже ніжне й коли гаряче може порватися. Якщо ж ви плануєте взяти тюфтельки із собою в дорогу, то паперові формочки можна не знімати, а видалити їх безпосередньо перед трапезою).

Потім перед подачею страву можна розігрівати в мікрохвильовці, хоча вона смачна і в холодному вигляді.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: передбачити, якої форми будуть «стаканчики» неможливо. Щоразу вони виходять іншими, адже тісто, немов живе, виростає вдвічі-втричі, набуваючи цікавих конфігурацій. Процес дуже захопливий і цікавий. Я сама, немов дитина, не могла відійти від дверцят духовки, споглядаючи за його трансформацією. Гадаю, що процес випікання має сподобатися маленьким помічникам. Тим більше, що страву можна зробити й десертом, поклавши всередину кульки з солодкого сиру чи фрукти.

 

тефтелі, тефтельки, м`ясо та субпродукти, тюфтельки, фрикадельки, котлети, тюфтельки в їстівних стаканчиках, котлета в тісті, страви з фаршу

Коментарі:

  Так  Ні, дякую