Гаряча тема:
- Війна
Я обожнюю готувати десерти за рецептами кулінарного блогера Андрія Рудькова, більше відомого в кулінарних колах як ЕндіШеф. Всі складові його авторських десертів вивірені до міліграма, тому смаколики виходять просто приголомшливо смачними. Вони без перебільшення ідеальні!
Що ж до цього десерту, то я уже готувала його класичний варіант (пиріг «Три молока»). Якщо коротко, то це найпростіший пористий бісквіт, який просочується сумішшю з різних типів молока! Але Енді пішов далі й зробив пиріг ШОКОЛАДНИМ! Його бісквіт, більше схожий на губку – фантастично повітряну, з величезними порами. Після просочення смаколик швидше мокрий, а не просто соковитий! Всі види молока підсилюють одне одного, роблять основну текстуру десерту яскравішою і багатшою. А в поєднанні з терпким смаком шоколаду ми отримуємо справжню райську насолоду! Єдине моє відхилення від рецепта Андрія – я зробила класичне просочення «молоко+вершки+згущенка», замість запропонованого автором «молоко+згущене молоко+кокосове молоко». Цитую ЕндіШефа: «Погано одне, грань довічного звикання до цього десерту настільки тонка, що, швидше за все, ви її порушите!».
Інгредієнти:
Бісквіт:
4 яйця,
100 г борошна,
150 г цукру,
10 г розпушувача,
5 г соди,
15 г какао (якісного!).
Просочення:
200 мл жирних вершків,
200 мл згущеного молока,
250 мл молока,
ванільний екстракт.
Форма діаметром 21 см.
Приготування:
Відокремити білки від жовтків. Збити білки міксером до стану пишної піни. Додати 75 г цукру та збивати до стійких піків (обов'язково починайте збивати на низькій швидкості й поступово підвищуйте її до максимуму).
З’єднати разом і просіяти борошно, какао, розпушувач та соду (щоб суміш стала однорідною, до просіювання змішайте складові вінчиком).
Цукор, який залишився, ретельно збити з жовтками за допомогою міксера (не лінуйтеся, збивайте поки маса не побіліє і не виросте в об'ємі).
Додати в жовтки третину збитої білкової маси.
Акуратно перемішати силіконовою лопаткою знизу догори. Ввести половину сухої суміші й ще третина білків, знову перемішати. Потім другу половину сухих інгредієнтів.
Наприкінці ввести білки, які залишилися.
Обережно вимішати тісто до однорідного стану лопаткою (воно повинно бути пишним і повітряним, немов піна).
Перекласти тісто в роз’ємну форму (стінки нічим не промащувати, можна встелити їх та дно пергаментом, попередньо зволоживши його водою).
Дати тісту постояти на столі 15 хвилин.
Потім відправити в духовку, розігріту до 160°С (режим «верх-низ»). Випікати приблизно 45 хвилин.
Коли бісквіт охолоне, поколоти його шпажкою.
Просочення: збити разом звичайне молоко, згущене та вершки. За бажанням додати ванільний екстракт (можете використовувати будь-які пропорції і інгредієнти на ваш смак. Тут важливо, щоб у соусу була консистенція густого кефіру, щоб він обволікав десерт, а не просто стікав вниз).
Залити частиною заливки й дати просочитися.
Прикрасити десерт на свій смак.
Порізати пиріг на потрібні порції, налити трішки просочення в високу піалу, так, щоб смаколик можна було повністю занурити в нього (в крайньому разі наполовину, щоб потім перевернути й занурити знову). Дайте десерту 40-50 секунд, після чого подавайте з хорошою виделкою!
Можна вирізати його у вигляді кружальця й сервірувати їх у соусі (естетика бічних стінок тут не важлива).
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: бісквіт повинен вийти вкрай пишним, як губка, з великими порами й пружною текстурою. Особливий шик подавати його з кухликом ледь теплого молока або гарячого какао. Замість однієї великої форми можна використовувати порційні формочки, навіть осередки для капкейків. Енді запевняє, що якщо загорнути бісквіт у харчову плівку й заховати в холодильник, можна буде насолоджуватися ним протягом п'яти днів.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: