ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Простий малай на кефірі та варенні

30 Березня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 158785
Малай пречудово смакує сам по собі, проте можна розрізати його на два коржі й змастити будь-яким кремом – вийде простий, але смачний буденний тортик.
Малай пречудово смакує сам по собі, проте можна розрізати його на два коржі й змастити будь-яким кремом – вийде простий, але смачний буденний тортик. Фото: автора

Ідеальний рецепт на той випадок, коли треба використати відкриту банку варення, яке і їсти вже не хочеться, і викинути шкода.

Інколи потрібні саме такі рецепти – прості, бюджетні та невибагливі, але водночас, незмінно смачні.  Малай виходить пористим, великим та високим, напрочуд пухким та ароматним. Колір залежить від варення – чим воно темніше, тим насиченішим буде випічка. Підійде яблучне, абрикосове, смородинове, сливове… Головне, щоб воно було з кислинкою. Навіть більше, щоразу змінюватиметься й смак пирога. Адже рецепт універсальний, який можна коригувати. В наш час – це чудова альтернатива дорогим пляцкам, або магазинній випічці з ароматизаторами, барвниками та іншою «хімією».

ІНГРЕДІЄНТИ:

250 мл кефіру або кислого молока,

250 мл джему чи варення (у мене абрикосовий джем),

500 г борошна,

150 г цукру,

ванілін,

3 ст. л. рафінованої олії без запаху,

1 ч. л. соди (без верху!),

2 ч. л. розпушувача,

2 яйця,

1 ст. л. коньяку (за бажанням, як на мене – з ним текстура малайя стає пухкішою і ще більше пористою),

жменя горіхів,

жменя родзинок,

цукрова пудра+кориця (для посипання).

Форма – стандартне квадратне деко від духовки.

ПРИГОТУВАННЯ:

Яйця розтерти з цукром та ваніліном за допомогою вінчика.

Влити кефір, олію, коньяк та джем (найсмачніше з абрикосовим та сливовим). Невеликими порціями всипати борошно, попередньо просіяне разом із розпушувачем та содою (постійно розмішуючи).

Наприкінці додати подрібнені й заздалегідь підсмажені волоські горіхи.

Перемішати тісто й додати родзинки (у мене світлі та темні).

Глибоке деко встелити пергаментом і вилити у нього тісто, рівномірно розподілимти.

Випікати в розігрітій до 200°С духовці 10-15 хвилин. Потім температуру зменшити до 180°С й пекти ще півгодини. Перевірити на готовність, проштрикнувши центр пирога дерев’яною шпажкою.

Вийняти малай з дека, зняти пергамент та залишити до охолодження. Потім змастити 1-2 ст. л. джему.

Зверху посипати цукровою пудрою.

Нарізати квадратиками середнього розміру.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: малай пречудово смакує сам по собі, проте можна розрізати його на два коржі й змастити будь-яким кремом – вийде простий, але смачний буденний тортик.

 

пиріг, бюджетна випічка, пиріг на кефірі, пиріг на варенні, малай, солодка випічка, малай на варенні та кефірі

Коментарі:

  Так  Ні, дякую