ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
15 Грудня, 2019

Простий малай на кефірі та варенні

30 Березня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3309
Малай пречудово смакує сам по собі, проте можна розрізати його на два коржі й змастити будь-яким кремом – вийде простий, але смачний буденний тортик.
Малай пречудово смакує сам по собі, проте можна розрізати його на два коржі й змастити будь-яким кремом – вийде простий, але смачний буденний тортик. Фото: автора

Ідеальний рецепт на той випадок, коли треба використати відкриту банку варення, яке і їсти вже не хочеться, і викинути шкода.

Інколи потрібні саме такі рецепти – прості, бюджетні та невибагливі, але водночас, незмінно смачні.  Малай виходить пористим, великим та високим, напрочуд пухким та ароматним. Колір залежить від варення – чим воно темніше, тим насиченішим буде випічка. Підійде яблучне, абрикосове, смородинове, сливове… Головне, щоб воно було з кислинкою. Навіть більше, щоразу змінюватиметься й смак пирога. Адже рецепт універсальний, який можна коригувати. В наш час – це чудова альтернатива дорогим пляцкам, або магазинній випічці з ароматизаторами, барвниками та іншою «хімією».

ІНГРЕДІЄНТИ:

250 мл кефіру або кислого молока,

250 мл джему чи варення (у мене абрикосовий джем),

500 г борошна,

150 г цукру,

ванілін,

3 ст. л. рафінованої олії без запаху,

1 ч. л. соди (без верху!),

2 ч. л. розпушувача,

2 яйця,

1 ст. л. коньяку (за бажанням, як на мене – з ним текстура малайя стає пухкішою і ще більше пористою),

жменя горіхів,

жменя родзинок,

цукрова пудра+кориця (для посипання).

Форма – стандартне квадратне деко від духовки.

ПРИГОТУВАННЯ:

Яйця розтерти з цукром та ваніліном за допомогою вінчика.

Влити кефір, олію, коньяк та джем (найсмачніше з абрикосовим та сливовим). Невеликими порціями всипати борошно, попередньо просіяне разом із розпушувачем та содою (постійно розмішуючи).

Наприкінці додати подрібнені й заздалегідь підсмажені волоські горіхи.

Перемішати тісто й додати родзинки (у мене світлі та темні).

Глибоке деко встелити пергаментом і вилити у нього тісто, рівномірно розподілимти.

Випікати в розігрітій до 200°С духовці 10-15 хвилин. Потім температуру зменшити до 180°С й пекти ще півгодини. Перевірити на готовність, проштрикнувши центр пирога дерев’яною шпажкою.

Вийняти малай з дека, зняти пергамент та залишити до охолодження. Потім змастити 1-2 ст. л. джему.

Зверху посипати цукровою пудрою.

Нарізати квадратиками середнього розміру.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: малай пречудово смакує сам по собі, проте можна розрізати його на два коржі й змастити будь-яким кремом – вийде простий, але смачний буденний тортик.

 

пиріг, бюджетна випічка, пиріг на кефірі, пиріг на варенні, малай, солодка випічка, малай на варенні та кефірі

Коментарі:

  Так  Ні, дякую