Гаряча тема:
- Війна
Інколи потрібні саме такі рецепти – прості, бюджетні та невибагливі, але водночас, незмінно смачні. Малай виходить пористим, великим та високим, напрочуд пухким та ароматним. Колір залежить від варення – чим воно темніше, тим насиченішим буде випічка. Підійде яблучне, абрикосове, смородинове, сливове… Головне, щоб воно було з кислинкою. Навіть більше, щоразу змінюватиметься й смак пирога. Адже рецепт універсальний, який можна коригувати. В наш час – це чудова альтернатива дорогим пляцкам, або магазинній випічці з ароматизаторами, барвниками та іншою «хімією».
ІНГРЕДІЄНТИ:
250 мл кефіру або кислого молока,
250 мл джему чи варення (у мене абрикосовий джем),
500 г борошна,
150 г цукру,
ванілін,
3 ст. л. рафінованої олії без запаху,
1 ч. л. соди (без верху!),
2 ч. л. розпушувача,
2 яйця,
1 ст. л. коньяку (за бажанням, як на мене – з ним текстура малайя стає пухкішою і ще більше пористою),
жменя горіхів,
жменя родзинок,
цукрова пудра+кориця (для посипання).
Форма – стандартне квадратне деко від духовки.
ПРИГОТУВАННЯ:
Яйця розтерти з цукром та ваніліном за допомогою вінчика.
Влити кефір, олію, коньяк та джем (найсмачніше з абрикосовим та сливовим). Невеликими порціями всипати борошно, попередньо просіяне разом із розпушувачем та содою (постійно розмішуючи).
Наприкінці додати подрібнені й заздалегідь підсмажені волоські горіхи.
Перемішати тісто й додати родзинки (у мене світлі та темні).
Глибоке деко встелити пергаментом і вилити у нього тісто, рівномірно розподілимти.
Випікати в розігрітій до 200°С духовці 10-15 хвилин. Потім температуру зменшити до 180°С й пекти ще півгодини. Перевірити на готовність, проштрикнувши центр пирога дерев’яною шпажкою.
Вийняти малай з дека, зняти пергамент та залишити до охолодження. Потім змастити 1-2 ст. л. джему.
Зверху посипати цукровою пудрою.
Нарізати квадратиками середнього розміру.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: малай пречудово смакує сам по собі, проте можна розрізати його на два коржі й змастити будь-яким кремом – вийде простий, але смачний буденний тортик.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: