ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Секрети найсмачнішої домашньої шаурми: тонкощі приготування + рецепт

25 Травня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 22368
Для того, щоб шаурма виглядала ідеально і щоб з неї не витікав м'ясний та овочевий соки, важливо навчитися правильно її згортати.
Для того, щоб шаурма виглядала ідеально і щоб з неї не витікав м'ясний та овочевий соки, важливо навчитися правильно її згортати. Фото: автора

Цю страву ми звикли купувати на вулиці у спеціальних наметах. Проте куди безпечніше зробити її власноруч удома.

Справжня традиційна турецька шаурма – це сильно підсмажена баранина, змішана із салатами та загорнута в піту. Проте не в східних країнах активно використовується м'ясо інших сортів – курка, свинина, телятина, індичка, яловичина. Приготувати цю страву в домашніх умовах зовсім нескладно. Якщо ж вам ще не доводилося цього робити, то, сподіваюся, що наші поради вам допоможуть.

Головний компонент начинки – спеції!

Крім основного інгредієнта – м'яса – в шаурму кладуть помідори, цибулю, солоні чи мариновані огірки, капусту, листя салату, гриби, кукурудзу, корейську моркву....

Гриби, до речі, можна використовувати як сирі печериці, так і підсмажені із цибулькою.

Якихось чітких правил тут не існує, все залежить від ваших особистих вподобань. Деякі поціновувачі цієї страви не визнають крім м'яса й соусу жодних наповнювачів. Проте, даремно! Важливо, щоб у цій страві використовувалися різні спеції, – це додасть шаурмі східної нотки, зробить її смак багатограннішим та виразнішим. Добре додавати в начинку улюблену зелень – кріп, кінзу, базилік, петрушку.

Вибираємо правильний лаваш

Зверніть увагу на лаваш, який ви плануєте використовувати для шаурми. Він обов'язково має бути свіжим. Якщо він бодай трішки підсохнув, то для приготування цієї страви не підходить, оскільки його важко буде згорнути без тріщин і розривів.

М’ясо любить маринад

Для того, щоб ваша шаурма вийшла соковитою і м'якою, м'ясо обов’язково треба попередньо замаринувати. Підійдуть лимонний сік, кефір, несолодкий йогурт, оливкова олія, соєвий соус… Будь-який найпростіший маринад зробить навіть жорстке м'ясо ніжним та соковитим. Якщо хочете отримати той самий, традиційний смак шаурми, дуже важливо правильно приготувати м'ясо. Найкраще використовувати для цього чавунну сковорідку. Перед обсмажуванням м'ясо слід дістати з маринаду та обсушити злегка паперовим рушником від зайвої вологи. Свинину та яловичину краще смажити на добре прогрітій практично сухій сковорідці, постійно помішуючи до рум'яної скоринки. А ось куряче та індичаче філе – із додаванням маринаду, в якому м’ясо й маринувалися.

Наприкінці смаження можна додати трішки французької чи дижонської гірчиці. Завдяки такій технології ваша грудка, яка апріорі пісна та сухувата, стане дуже соковитою.

Готуємо соус для начинки

Як соус можна використовувати сметану, сир (твердий або вершковий), майонез, часниковий або сметанний соус, кетчуп, гірчицю тощо. Як на мене, найсмачнішою виходить шаурма з часниковим і гострим соусами. Готувати їх елементарно.

Для часникового соусу: змішати сметану з часником і солоним огірком.

Для гострого соусу: з’єднати натуральну томатну пасту з оливковою олією, лимонним соком і аджикою.

Всі інгредієнти для соусів подрібнюються блендером до однорідності. Якщо хочете зробити більш традиційну шаурму, то використовуйте одразу обидва цих соуси, змішавши їх у тарілочці.

Загортаємо-пеленаємо

Для того, щоб шаурма виглядала ідеально і щоб з неї не витікав м'ясний та овочевий соки, важливо навчитися правильно її згортати. Лист лаваша найкраще розгорнути на столі, так зручно буде працювати із ним. Від краю потрібно відступити кілька сантиметрів. Першим шаром завжди викладається овочева начинка:

 

(окрім помідорів, їх краще викладати на м’ясо; я, зазвичай, змішую їх із маринованими огірочками):

потім можна покласти листя салату чи улюблену подрібнену зелень, а на нього – м'ясо.

Полити приготовленим раніше соусом.

Далі черга за додатковими компонентами на кшталт консервованої кукурудзи та грибів.

Зверху все щедро притрушується тертим сиром.

Начинку слід накрити спочатку короткою частиною лаваша, потім зігнути по краях бокові частини, і наприкінці у кілька обертів згорнути рулет.

Правила смаження

Вже готову заготовку слід злегка обсмажити на сухій сковорідці з обох боків.

Звісно, що краще використовувати сковорідку-гриль, яка зробить на шаурмі апетитні смугасті підпалини.

Проте, якщо такого кухонного начиння у вас немає, можна скористатися і чавунною. Зверху бажано розташувати якийсь вантаж. Підійде навіть банка з водою, встановлена зверху на кухонну дощечку.

Вогонь слід робити помірний, щоб всі складові встигли добряче прогрітися всередині й розплавився сир. Якщо ж смажити шаурму на сильному вогні, то лаваш швидко підгорить, а всередині начинка залишиться холодною. Подавати одразу ж «з пилу-жару».

Кулінарний рецепт із більш чіткою інструкцією приготування домашньої шаурми з приблизним складом інгредієнтів та покроковими фото шукайте ТУТ.

лаваш, шаурма, порадник, м`ясо та субпродукти, солона випічка, секрети найсмачнішої шаурми, турецька кухня, домашня шаурма, страви в лаваші

Коментарі:

  Так  Ні, дякую