ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
15 Грудня, 2019

Лінивий медівник «Золоті кульки»

21 Листопада 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 715
Якщо не поспішати, то смаколик добре осяде, ущільниться, кульки чудово просочаться кремом, а вся конструкція ідеально триматиме форму й нормально нарізатиметься.
Якщо не поспішати, то смаколик добре осяде, ущільниться, кульки чудово просочаться кремом, а вся конструкція ідеально триматиме форму й нормально нарізатиметься. Фото: автора

Смаколик для всіх, хто обожнює медівник, але терпіти не може панькатися з коржами!

Медівник – торт, який всім добре знайомий ще з дитинства. Але не всі знають, що його можна робити нестандартно, без тривалого розкачування та випікання великої кількості коржів. Качалкою працювати не доведеться, прилипати й рватися теж нічого не буде. В цього десерту кілька назв –«Медові кульки», «Золоті кульки», «Медові стільники»... Я ж називаю його «Лінивий медівник»! Адже в ньому є все від традиційного смаколика за одним винятком – коржів у цьому торті немає взагалі, проте є смачні медові кульки та без перебільшення розкішний крем!

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для тіста:

0,5 склянки меду,

0,5 склянки цукру,

1 ч. л. соди,

2 яйця,

3-3,5 склянки борошна.

Для крему:

400 г вареного згущеного молока,

200 г вершкового масла,

300 мл жирних вершків (можна і жирної сметани, але з вершками крем ніжніший),

80 г цукрової пудри,

3-4 ст. л. маку,

1 пакетик ваніліну.

Склянка – 200 мл.

ПРИГОТУВАННЯ:

Тісто: розтопити мед та цукор (краще це робити на водяній бані).

Як тільки маса стане однорідною, вмішати соду (суміш збільшиться вдвічі-втричі, спіниться та побіліє).

Охолодити суміш до теплого стану й додати по одному яйця, щоразу ретельно перемішуючи вінчиком. Тепер можна вмішувати потроху борошно (тісто потрібно довести до стану, коли воно почне вільно відлипати від рук; у мене пішло близько 3,5 склянок).

Розділити тісто на три частини, з кожної скачати тонку ковбаску й нарізати її маленькими шматочками (процес схожий на приготування вареників).

Кожен шматочок скачати в долоні у кульку (вона має бути меншою за волоський горіх. Надто великі кульки погано просочуватимуться кремом).

Викласти кульки на деко, встелене пергаментом (нічим змащувати не потрібно!) чи силіконовим килимком. Важливо витримувати певну відстань між кульками, адже вони в процесі випікання ростимуть (у мене вийшло повних два дека).

Випікати в попередньо розігрітій духовці при 180°С протягом 5-6 хвилин (кульки печуться вмить, тому будьте уважними, щоб не пересушити їх!). Зібрати їх з дека у велику ємність та повністю охолодити.

Крем: мак попередньо запарити окропом, потім відкинути на сито й дати стекти воді. Варене згущене молоко збити з м'яким маслом до стану пишного крему (якщо ви забули заздалегідь дістати масло з холодильника, можете швидко розм’якшити його буквально за 5 хвилин, скориставшись корисним лайфхаком ТУТ). Додати у крем запарений мак, ретельно перемішати.

Вершки (або сметану) збити з ваніліном та цукровою пудрою до стійких піків.

Обережно, буквально по декілька ложок, у маково-карамельний крем ввести збиті вершки. Перемішувати знизу догори силіконовою лопаткою.

У вас має вийти ось така однорідна та ніжна, але доволі густа маса:

Формування: глибоку форму, миску чи каструлю встелити харчовою плівкою. На дно викласти трохи крему, розмащуючи його на стінки також.

Далі слід викласти шар кульок, залишаючи між ним вільний простір.

На кульки – знову шар крему.

Так продовжувати до самого верху ємності, або ж доти, доки не закінчаться кульки чи крем (в мене першим скінчився крем, а кульки залишилися; ми потім їх з’їли з чаєм). Накрити всю «пірамідку» кінцями плівки, встановити тарілочку і невеличкий вантаж (півлітрова банка з водою цілком згодиться).

Прибрати тортик як мінімум на добу в холодильник. Потім перевернути на тацю чи тортівницю, прибрати плівку й прикрасити за бажанням (я разом із кульками спекла заготовки для бджілок, прилаштувала їм крильця з білого шоколаду і зробила смужки за допомогою шоколадного топінгу).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: якщо не поспішати, то смаколик добре осяде, ущільниться, кульки чудово просочаться кремом, а вся конструкція ідеально триматиме форму й нормально нарізатиметься. Тобто, якщо завчасно не розрізати торт, то він буде просоченим, ніжним і не розвалюватиметься. В мене наступної доби десерт впевнено тримав форму, але ще через день він став взагалі казковим. Кульки буквально танули в роті!

медовик, торт, торти, мед, медова випічка, мед, медівник, лінивий медівник, медівник золоті кульки, медовий торт

Коментарі:

  Так  Ні, дякую