ye-logo.v1.2

У Хмельницькому художньому музеї оновилася виставка графічних робіт відомого земляка

Культура 3178
Фото: proskuriv.info

Днями в одному із залів обласного художнього музею відкрилася нова виставка робіт нашого земляка, видатного російського художника-графіка ХХ століття Георгія Верейського (1886-1962).

Широкому загалу митець відомий як майстер літографії, хоча вона була лише однією з граней його творчості. До вершин графічного мистецтва належать і офорти художника (вони демонструвалися на попередніх виставках). Але найчисельнішою часткою його творчого доробку є чудові малюнки та акварелі, що вражають різноманітністю технічних прийомів. У фондах музею зберігається понад 1000 зразків, які митець виконав упродовж усього життя. Більшість із них є самодостатніми художніми творами. Тож саме вони сформували цьогорічну виставку. Представлені на ній роботи датовані переважно 1920-ми роками, коли Верейський став одним із найяскравіших представників станкового малюнка в радянській графіці. Про це з посиланням на наукового працівника музею ГалинуКозловську повідомляє Проскурів.

Окреме місце в експозиції належить роботам, виконаним аквареллю. Відтворені на аркушах великого формату вони вирізняються ліризмом і щирістю почуттів. Саме таким є “Портрет батьків”. А ось “Портрет Ф.Дунаєвського у формі льотчика” — один із небагатьох творів, що збереглися з 1916 року, коли Верейський був призваний на військову службу та малював портрети георгіївських кавалерів, солдатів і офіцерів. На виставці також привертають увагу зображення інтер’єрів. Глядач може побачити робочий кабінет, дитячу кімнату та кухню ленінградської квартири художника.

Отже, експозиція представляє ще одну грань таланту майстра, засвідчує, що малюнки Георгія Верейського, як і вся його творчість, позначені індивідуальним поглядом на дійсність та власною художньою мовою.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую