ye-logo.v1.2

Чоловічий погляд на жіночі прикраси

Культура 3890
Дмитра Скрипника та Костянтина Лебідя
Фото: Дмитра Скрипника та Костянтина Лебідя

Хмельничанин виготовляє кульчики та кулони із глини, каміння та металу

 Костянтин Лебідь — хлопець, який знає про жіночі прикраси дуже багато, адже з-під його рук вийшли сотні кульчиків та підвісок, виконаних у різноманітних техніках: від декупажу та ліпки із полімерної глини до гравірування металу.
Як зізнається хлопець, у нього вже з'явилася професійна “хвороба”: він дивиться на дівчину і за формою мочки вуха, кольором очей чи овалом обличчя може підібрати для неї прикраси.

Робота з металом — тривалий процес
Костянтин захоплюється хенд-мейдом чотири роки і досяг у цій справі неабиякої майстерності. А надихнула його та навчила азам кохана дівчина Катерина Пяста, авторські прикраси якої під назвою “Пястика” добре відомі серед українських майстрів.
“Дуже добре пам’ятаю свою першу роботу — кульчики у вигляді чоловічків із напівдорогоцінного каміння. В мене їх швидко купили, і я дуже зрадів, - згадує Костянтин. - Спочатку Катруся вчила мене всьому, а тепер я і сам шукаю нові ідеї та матеріали, пробую себе у різних техніках. Хоча кожний новий проект ми завжди розробляємо спільно”.
Виготовлені Костянтином прикраси спершу оцінюють його жінки: мама, сестра та дівчина. Їхня думка — яскравий індикатор того, чи сподобаються вироби іншим жінкам.
“Я роблю прикраси так би мовити з чоловічої точки зору: те, що я хотів би бачити на жінці. А мої жінки вносять свої корективи”, - пояснює хлопець.
Останнім часом хмельничанин захопився роботою з металом, з якого виготовляє оригінальні кульчики та кулони у вигляді метеликів, птахів, кинджалів, геометричних фігур та абстрактних форм. Іноді майстер прикрашає вироби емаллю, що надає їм особливо вишуканого та яскравого вигляду.
“Виготовлення прикрас із металевого сплаву — досить складний та тривалий процес. Спочатку потрібно намалювати ескіз, створити прототип із пластику, потім гіпсову чи керамічну форму, куди залити розплавлений метал. Коли метал застиг, відбувається гравірування, черніння та інші процедури”, - ділиться майстер азами. У роботі він користується різноманітними інструментами, серед яких навіть бор-машинка.

Незабаром з’явиться серія для чоловіків
Костянтин почав працювати із міддю та сріблом. І обіцяє, що скоро на світ з’явиться серія чоловічих прикрас. “Всі знають, що ми більше виготовляємо жіночі прикраси. Хочемо компенсувати це”, - каже майстер.
Втілювати у життя творчі ідеї хмельницькому майстру допомагає фестивальна родина, як хлопець називає її. “Ми постійно спілкуємося з майстрами з усієї України, з викладачами Львівської академії мистецтв, Київського інституту декоративно-прикладного мистецтва імені М. Бойчука. Вони — наша велика фестивальна родина, завжди допомагають, дають хороші поради”, - розповідає хлопець.
Свої вироби Костянтин та Катерина презентують на багатьох українських фестивалях та ярмарках майстрів, серед яких “Арт-поле”, “Джаз Коктебель”, “Республіка”, “Бандерштадт” та багато інших. Планують виходити і на вищий рівень — їхати на фестивалі у Польщу та Білорусь.
“Ми лише розвиваємося, плануємо дорости до серйозного рівня. Головне — ніколи не зупинятися”, - каже хлопець.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую