ye-logo.v1.2

У Хмельницькому показували, як зустрічати весну та святкувати весілля

Культура 3165
Дмитра СКРИПНИКА
Фото: Дмитра СКРИПНИКА

Найкращі фольклорні та етнографічні колективи Хмельниччини відтворювали старовинні місцеві обряди.

У Хмельницькій області вперше відбувся огляд-конкурс народних звичаїв та обрядів “Стелися барвінку”. У відбірковому турі, який проходив у квітні-травні, взяло участь понад сто колективів з різних міст та сіл. Серед них було обрано 43, які змагалися за звання найкращих у дев’яти регіонах області. Вони виконували різдвяні колядки і щедрівки, великодні гаївки та ігри, андріївські вечорниці та купальські забави та багато іншого.
Взяти участь у третьому, заключному етапі, журі удостоїло лише 16 колективів з різних куточків Хмельниччини. Вони представили старовинні обряди, приурочені календарним подіям: зустрічі весні, великоднім гаївкам та іграм, різдвяним традиціям та андріївським вечорницям. Значна частина колективів демонструвала традиції автентичного подільського весілля: бгання короваю, заплітання вінку, прикрашання гільця, розплітання коси, дурне весілля тощо. Ця інформація стала для глядачів не лише цікавою, а й корисною: усі охочі справляти традиційне весілля отримали керівництво до дій.
“Це унікальний конкурс. Адже завжди більше уваги приділяється фольклору, а от висвітлити в повній мірі саме автентичний подільський обряд ми спробували вперше, - розповідає заступник директора Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва Анатолій Бєлєванцев. - Деякі сільські колективи спеціально утворилися для того, щоб виступити на конкурсі та донести якийсь специфічний обряд, який зберігся лише в їхньому селі”.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую