ye-logo.v1.2

Кінотеатр імені Шевченка таки закриють?

Культура 3408

Принаймні, якщо не будуть виділені кошти на нову 3D-апаратуру

«Минулого року у нас було скорочення, на 50 відсотків, – розповідає голова профспілки Валентина Хотульова. – Зараз в колективі залишилося 12 чоловік. І нас попередили, що з 1 квітня маємо знову скоротити штат – ще на 60 відсотків, тобто ще 8 чоловік мають піти. Хоч, згідно з законом, протягом року повторного скорочення штату не повинно відбуватися. Нам кажуть, що наш кінотеатр – неприбутковий і нерентабельний. А як він може бути рентабельним, якщо у нас обладнання останній раз міняли 30 років тому, коли ми переходили на широкий формат. Зараз, щоб мати змогу демонструвати нові фільми, нам потрібно повністю міняти апаратуру на 3D-технологію. Коштів на це ми не маємо, і з бюджету міста нам їх виділити не хочуть».

За словами Валентини Олександрівни, на те, щоб перевести кінотеатр на сучасні технології, потрібно півтора мільйона гривень, а якщо говорити про повну реконструкцію (включаючи, зокрема, меблювання залу) потрібно три мільйони.

«Хіба це так багато для бюджету? – дивується голова профспілки. – Частина приміщення у нас здана в оренду. Але є приміщення, які «орендуються» безкоштовно. Тобто, там навчають бальним танцям, відповідно, за гроші, але нічого за це не платять».

Як каже Валентина Олександрівна, членам колективу, яких планують скоротити, пропонують йти працювати двірниками, прибиральницями тощо. Мовляв, їхньої освіти недостатньо для того, аби займати інші посади. «Я працюю касиром, і для такої роботи моєї освіти мені цілком вистачає, – каже жінка. – Навіщо нас принижувати? Ніби ми – не люди, а невідомо хто. Ми вже другий рік працюємо на 0,75 ставки, хоч нам обіцяли, що це буде тимчасово. У нас фонд заробітної плати – всього 26 тисяч гривень на місяць, та й навіть на цю суму не можемо випросити дотації!»
Кінотеатр імені Т.Шевченка – єдиний у Хмельницькому міський кінотеатр, оскільки «Планета» перебуває в обласному підпорядкуванні, а «Мультиплекс» – приватний. Але, за словами Валентини Олександрівни, якщо колектив «пресуватимуть» такими темпами, то скоро замість кінотеатру у центрі міста буде приміщення, зачинене на замок, бо з 1 червня тих працівників, які залишаться, «просто викинуть на вулицю», якщо кінотеатр і далі залишатиметься нерентабельним. "Фільмів на плівці зараз практично не випускають, - каже Валентина Олександрівна, - майже вся кінопродукція - на дисках. І без 3D-апаратури ми не зможемо ні показувати новинки кінопрокату, ні, відповідно, заробляти".

Миритися з ситуацією «шевченківці» не збираються. Уже зібрано близько 200 підписів від хмельничан на знак протесту. «Ми не дозволимо міській владі провернути цю оборудку тишком-нишком», – сказала Валентина Хотульова.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую