ye-logo.v1.2

Подільський художник Яків Павлович відзначатиме ювілей

Культура 2787

Незважаючи на свої 70, він досі молодий душею

 Лауреат обласної премії імені В. Розвадовського, член Спілок художників та журналістів України Яків Павлович 15 грудня святкуватиме своє 70-ліття.
  Його знають по авторських роботах: комплексний благоустрій меморіальних скверів воїнам Великої Вітчизняної війни у Хмельницькому, у селах Попівці та Давидківці Летичівського і Хмельницького районів, експозиції Шепетівського краєзнавчого музею, музеїв Миколи Островського у Берездові та Ізяславі. Всього ним оформлено близько 30 музеїв.
  Свого часу він одним з перших потрапив у перший набір художників-оформлювачів Ашхабадського художнього училища ім. Шота Руставелі, яке закінчив у 1968році. Згодом працював у Торговій палаті та Міністерстві побутового обслуговування Туркменії, займався прикладною та промисловою графікою, тобто створював товарні фір­мові знаки, логотипи, упаковки. Виконані ним етикетки вино-горілчаних виробів друкувалися тоді в Німеччині. З цими роботами Яків Мар’янович дебютував на профільних виставках в Ашхабаді, Ташкенті, Ризі, Ленінграді. Ним розроблено понад 300 фірмових знаків, логотипів та піктограм, десятки буклетів, плакатів, каталогів. Понад 200 робіт з прикладної графіки зробили його відомим у тодішньому Радянському союзі.
  Після повернення на Хмельниччину Яків Мар’янович працював головним художником у Хмельницьких художньо-виробничих майстернях. У складі дизайнерської групи брав участь у розробці проекту реконструкції вулиці Ольги Кобилянської в Чернівцях, у впорядкуванні Центрального Будинку художника на Кримські набережній в Москві. Був учасником міжнародного бієнале у Белграді, виставок у Берліні, Скопії (Македонія), Парижі, Сілістрі, Ташкенті, Ашхабаді, Лені­н­граді, Москві, Чернівцях, персональних виставок у багатьох містах та обласних центрах України.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую