ye-logo.v1.2

У Меджибожі відбувся другий зимовий фестиваль середньовічної культури «Зимова вежа» (ФОТО+ВІДЕО).

Культура 4190

Любителів історичної реконструкції вкотре зібрав хмельницький клуб «Воїн».

«…Невеликий, але страшенно душевний фестиваль в кучугурах снігу і на кризі двох рік. Багаття, кількаметрові сніговими, штурми сніжних фортець, катання на санях і конях…» - так описували фестиваль на сторінці «Вконтакті» його організатори. «Починаємо активно молитися за мороз» - написали на тій же сторінці за два дні до початку фестивалю…
Минулорічний, зимовий фестиваль називався «Зимовий екстрім». Та цьогоріч погода, вочевидь, вирішила дати зрозуміти, що екстрім, це не тоді, коли морозець та сніжок, а коли +8 і моросить дощик. Та незважаючи на негоду на заклик хмельницьких реконструкторів, розім’яти кості у міжсезоння, відгукнулося кілька десятків чоловік із багатьох регіонів України і навіть Білорусії.
«Зимова вежа» - фестиваль зі специфікою. І не лише тому, що проходить взимку, а й тому, що він суто «для себе». Ніякої реклами, ніяких туристів, ніякого натовпу журналістів, лише дружня компанія учасників фестивалю.
Фестиваль запросто можна було б назвати святковим корпоративом для любителів історичних ігор у єдино підходящому для цього місці - фортеці.
Цьогорічний зимовий фестиваль у Меджибожі окрім традиційної «війнушки» у обладунках та застілля мав і свою родзинку. «Ми відтворимо історичні події сватання польського князя Чарторизського дочки Великого гетьмана коронного Миколи Синявського, це буде репетицією театрального дійства, яке ми будемо показувати туристам», – розповідає директор Державного історико-культурного заповідника "Меджибіж" Олег Погорілець, який у інсценуації грає роль Миколи Синявського. За сюжетом на руку княжої дочки претендує й угорський князь Юрій Ракоці, який розташувався у прикордонному замку неподалік. Тож прямо з-за столу князь Чарторижський разом із військом має рушити до вотчини суперника, щоб у чесному двобої здобути руку прекрасної панянки. «Ци пяряможєм ми яго? – кричить на білоруській польський князь Чарторизький німецьким лицарям. «Палюбому!» - відповідають ті. Кількагодинний похід у обладунках під дощем до розвалин замку мало закінчується бунтом. Стомлене, промокле до нитки і деморалізоване великою кількістю спиртного військо, влаштовує перестрілку сніжками у лігві ворога і покаравши ініціаторів походу, швидко повертається до фортеці на зовсім не історичних залізних чотириколісних каретах, де їх вже чекав пир та жива музика гурту Spiritual Seasons.
«Ми повернулись! Вижили всі. І, ніби, всім сподобалось =)))» - написали на стіні фестивалю «Вконаткті» в неділю вечері.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую