ye-logo.v1.2

Відомий стріт-арт художник привіз до Хмельницького «Шмат землі» і свої «Автопортрети»

Культура 5797
Гамлет Зіньківський представив роботи особисто
Гамлет Зіньківський представив роботи особисто. Фото: автора

Гамлет Зіньківський завітав до міста вперше.

Український Гамлет, харківський Бенксі, Гам лет (з рос. – шум часу) – усе це про харківського художника Гамлета Зіньківського, який неодноразово потрапляв у короткі списки українських і зарубіжних арт-премій. Його стріт-арт вже давно став візитною карткою Харкова, а картини відомі далеко за межами України. Почерк Гамлета дуже впізнаваний – графічна манера, чорно-біла гама, мінімалістичні зображення, подібні персонажі і характерні тексти, які сміливо можна вважати білими віршами.

Деякі з цих робіт художник привіз і до Хмельницького. Як виявилося, «Автопортрети. Шмат Землі» – це не один, а два окремі проекти, над якими Гамлет працював упродовж останнього року. Перший, «Автопортрети», він привіз із Полтави. Це 21 чорно-біла картина на холсті. Але жодного портрету в класичному розумінні тут немає. Натомість є чайники, листя, сходи, ганчірки, ножі… і короткі тексти, які підсилюють смисли зображеть у кілька разів.

«Автопортрет як жанр автор мислить інакше. Його автопортрет – це досить прискіпливе розкладання себе на складові. На вигляд ці композиції досить прості, наспавді ж – це ускладнений погляд на життя. Але ускладнений не Гамлетом, а тим, що у житті не все так просто, як може здатись на перший погляд», – поділилася враженнями Катерина Носко, куратор арт-центру «Maslo».

Гамлет Зіньківський каже, що проект «Автопортрети» – ще одна форма оповіді про свою любов до світу і про себе в ньому.

«Кожен день ми бачимо своє обличчя у дзеркалі, але найкраще нас відображають саме думки. Тому "Автопортрети" – це образи моїх думок. Через свої особисті історії, переживання, незначні фрагменти я розкриваюсь перед глядачем. І багато хто впізнає у них щось своє», – пояснив художник.

Сім «Автопотртетів», представлених на вистаці, знаходяться у приватних колекціях. Один з них придбали й на відкритті виставки у Хмельницькому.

Другий проект, «Шмат землі» Гамлет Зіньківсьий привіз із Києва. І обрав його лейтмотивом фрагмент з повісті «Земля»Ольги Кобилянської: «Гарна була земля. У своїх барвах жива й свіжа, шкода лиш, що не говорила. Івоніка любав її. Він знав її в кожній порі року і в різних її настроях, мов себе самого. Вона прогадувала чоловіка і жадала жертви».

Земля Гамлета говорить. Через дев’ять картин вона розповідає історію трьох поколінь однієї родини, які на ній проживали. І знову ж таки – жодного портрету, лише шмат землі, будинок і їхня історія.

Тексти, які художник використовує у своїх роботах, – його авторські.

«Я багато років розмірковував про нашу землю. І те, що я зобразив – не класична історія, типу: в котрому році Богдан Хмельницький щось зробив. Ні. Це історія землі, що виходить з людей. Її суть – у тому, щоб розуміти цю землю і те, чим вона вкрита», – розповів Гамлет Зіньківський.

Присутні насолоджувалися картинами під музику берлінських лейблів 2000-2010 років від музиканта, ді-джея, засновника клубу «Матадор» і фестивалю «Respublica» Андрія Зоіна.

Ознайомитися з роботами Гамлета Зіньківського ще можна буде до 27 грудня в арт-центрі «Maslo» (вул. Староконстянтинівське шосе, 20/3). Вхід – вільний.

Нагадіємо, що сьогодні, 7 грудня, художник читатиме у Хмельницькому лекцію про стріт-арт. Зокрема розкаже про особливості напряму та прокоментує свої численні роботи у міському просторі, які часто піддаються знищенню. А послухати сет від Андрія Зоіна можа буде у суботу, 9 грудня, на виставці-ярмарку «Купуй Хмельницьке». Там також виступатимуть «Los Colorados», «Stanza», квартет «Dreams», «Flash band», а також діджеї: «Menzur», «Proschuk», «Soha» і «Shvets». Тож не пропустіть.

У Хмельницькому виставка діятиме до 27 грудня.

Довідка: Гамлет Зіньківський (1986 р.) народився, живе і працює у Харкові. Освіту здобував у Харківській академії дизайну і мистецтв на факультеті монументального живопису. Однак в 2009 році його звідти відрахували за академзаборгованість з фізкультури і психології. У 2009 і 2011 роках став одним з финалістів премії «PinchukArtCentre». У 2013 році представ Україну на 53-й Венеціанській бієнале.
Останнім часом Гамлет Зіньківський підписується як «Гам лет», що в трактуванні художника означає «шум часу».

Інтерактивну карту стріт-арт робіт художника у Харкові можна переглянути тут. На жаль, багато з них уже знищили.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую