ye-logo.v1.2

Магічні ритуали, русалка, ловець снів: у Хмельницькому презентували виставку «неошаманізму»

Культура 2536
Андрій Лобов, Марія Прошковська, «ЛОВЕЦЬ СНІВ», діджитал колаж, банер
Андрій Лобов, Марія Прошковська, «ЛОВЕЦЬ СНІВ», діджитал колаж, банер. Фото: автора

Проект «Бирючий 018 або Неошаманізм. Сила Ритуалу» створили на півострові Бирючий.

Вчора, 7 лютого, у Хмельницькому обласному художньому музеї презентували виставку проекту Міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва BIRUCHIY під назвою «Бирючий 018 або Неошаманізм. Сила Ритуалу». Мультимедійний проект був створений на півострові Бірючий в Херсонській області у вересні минулого року. 

Мистецький проект реалізували за підтримки Українського Культурного Фонду, який видав грант Спілці Дослідників Сучасного Мистецтва, що вже 14 років організовує арт-резиденцію на азовському узбережжі.

«У 2006 році ми започаткували традицію збиратися на півострові Бірючому з митцями і робити якісь твори на певну тему. Тоді був перший симпозіум. З тих пір на півострові у нас побувало на резиденціях більш, ніж 200 художників з різних куточків нашої країни і з 16 країн світу, - розповів комісар проекту, засновник ГО «Спілка Дослідників сучасного мистецтва» Геннадій Козуб . - Ми сьогодні презентуємо проект, який був створений кілька місяців тому під час симпозіуму. Сьогодні вперше виставляються одночасно всі роботи проекту».

Робота Альони Науменко «НАТАША», виконана у змішаній техніці

Кураторкою проекту «Бирючий 018 або Неошаманізм. Сила Ритуалу» стала Наталія Філоненко (Ванкувер, Канада). Протягом останніх п’яти років вона вивчає релігію, ритуали та мистецтво індіанців з Канади та США. І саме вона запропонувала зробити проект на цю тему.

Термін «неошаманізм» з'явився в Північній Америці в середині ХХ століття

«Чому ми захотіли створити неошаманізм в нас України? Тому, що все швидко змінюється. Наша країна багатонаціональна і є представники багатьох релігій. Кожного дня ми використовуємо багато ритуалів, не замислюючись над цим, - зазначила координатор проекту Олена Сперанська. - Також цей проект про те, що є багато релігій і кожен з нас в Україні має свободу, якої у нас не було за радянських часів. Тут ви можете побачити багато робіт, як молодих так і вже відомих українських художників».

Виставка триватиме до 28 лютого. Переглянути її можна у у Хмельницькому обласному художньому музеї (вул.. Проскурівська, 47).

Автор роботи Володимир Будніков, серія «ПОЛІТ», папір, акрил

Багато митців використали у своїй творчості чорні кольори

Юрій Коваль, «ЗАНУРЕННЯ», полотно, акрил, олія

На виставці представлені інтерактивні полотна, відео-арт, фото

Виставка триватиме до 28 лютого

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую