ye-logo.v1.2

Форма залізничника вартістю 8 000 доларів

Культура 8141
До колекції увійшли форми військових, працівників МВС, морського флоту та залізничників
До колекції увійшли форми військових, працівників МВС, морського флоту та залізничників. Фото: автора

Вперше в Україні у Меджибожі показали унікальну приватну колекцію форм силових структур радянських часів

Власники колекції та організатори виставки кажуть, що аналогів в Україні не існує. Її збирали  декілька років два ентузіасти із Дніпропетровська за допомогою друзів та однодумців. Сьогодні колекція нараховує 50 екземплярів форми радянських часів для військових, працівників МВС, морського флоту та залізничників. На Хмельниччині власники колекції презентували 32 оригінальні уніформи, які можна побачити протягом місяця, починаючи з 22 червня, у виставковому залі Меджибізької фортеці.
КОЛЕКЦІЯ З ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ ПРОПАХЛА ПОТОМ
За словами колекціонера та одного з власників Дмитра Аносова, ідея створення такого вернісажу з’явилася випадково. Все розпочалося із кортика, який Дмитру приніс у подарунок один із знайомих. Саме тоді він вирішив зібрати повністю форму офіцера військового флоту, яка б відтворювала амуніцію тих часів. Перший манекен одягали досить  довго. Адже одразу було вирішено, що всі деталі військового гардеробу будуть оригінальними. В принципі, в цьому й полягає унікальність дніпропетровської колекції, яка в прямому сенсі «просякнута потом» свого колишнього власника.
«Щоб зібрати ту чи іншу форму, – ділиться Дмитро Аносов, – доводиться докласти чимало зусиль, бо ж навіть найменший значок повинен відповідати певній історичній епосі. Ось і доводиться інколи місяцями шукати необхідні екземпляри у приватних колекціях. Звісно, платити за це гроші. Проте, в кінцевому результаті, це вартує усіх нервів».
Хоча, трапляється, що до колекції експонати потрапляють й цілком безкоштовно – родичі дарують. «Ось і в Меджибожі, щойно ми відкрили експозицію, – каже колекціонер, – до нас підійшла місцева жителька, яка захотіла подарувати нам декілька експонатів часів Великої Вітчизняної війни, які дісталися їй від батька». Такі випадки трапляються нечасто. «Кожного, хто докладає руку до створення колекції, – каже колекціонер, – ми запевняємо, що жодний її експонат не буде проданий за кордон, а зберігатиметься в Україні для прийдешніх поколінь…»
ВІД ВЕЛИКОЇ ВІТЧИЗНЯНОЇ – ДО «П’ЯТОГО ЕЛЕМЕНТУ»
Між іншим, придбати хоча б частину приватної колекції бажаючих чимало. Скажімо, за форму старшого бригадного Міністерства шляхів сполучення 1943 року з оригінальним свистком та ручними прапорами, колекціонерам пропонували вісім тисяч доларів. А таких унікальних експонатів у колекції чимало. Ну, хоча б чого варта військова форма учасника Параду Перемоги 1945 року чи висотний комплектуючий костюм льотчика СРСР, який в народі називають «П’ятий елемент». Унікальність цієї форми полягає у здатності витримувати температуру повітря від +50 до -50 градусів. Є у колекції й рідкісна полегшена сорочка підполковника авіації 1957 року. Вони випускалися лише протягом декількох місяців. Потім модель було знято з виробництва через нераціональність. Між іншим, на досягнутому колекціонери зупинятися не планують. Нині йде робота над створенням так званої VIP-колекції форми керівного складу силових структур СРСР. Також найближчим часом колекція уніформ поповниться екземплярами форми Української народної армії, яку нині збирають на Львівщині. Проте, якою б надзвичайною не була колекція ентузіастів, донині на Дніпропетровщині для неї не знайшли виставкової зали.  Через певні бюрократичні процедури колекціонери не можуть навіть орендувати необхідного приміщення. Нині експонати розміщуються у невеличкій приватній майстерні. До речі, Хмельниччина й стала першим регіоном, де колекція уніформ була представлена широкому загалу глядачів. Сталося це, як каже Дмитро Аносов, завдяки дружнім стосункам з начальником обласного управління культури курортів і туризму Іриною Труновою. До речі, за словами Ірини Миколаївни, найближчим часом колекцію можна буде побачити й у інших великих містах області. Зокрема, вже є домовленості про організацію виставки у музеї Миколи Островського у Шепетівці.   

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую