ye-logo.v1.2

Сергій Гульшані – іранський художник з Хмельницького

Культура 3183
Фото: РЦ з надання БВПД у Хмельницькій області

До свого 75-ліття він представив ретроспективну виставку творчого живопису, яка відкрита для усіх бажаючих в Хмельницькому обласному художньому музеї до 27 липня.

Сергій Гульшані (Хосейн-Джафарі) - азербайджанець, який народився 1936 року в Ірані, у місті Пехлеві, але вже 47 років живе і працює в Хмельницькому і є громадянином України, а з 1995 року – членом Національної Спілки художників України. Підсумовуючи творчий доробок, Сергій Гульшані до свого 75-ліття представив ретроспективну виставку творчого живопису, яка відкрита для усіх бажаючих в Хмельницькому обласному художньому музеї з 12 до 27 липня. Саме там мешканці та гості міста і шанувальники його таланту отримають справжнє естетичне задоволення. Адже кожна персональна виставка художника розкриває не тільки його творчий шлях, а й внутрішнє бачення всього того, чим живе і що повсякденно хвилює митця.
Шлях до слави у митця був доволі тернистим. Після закінчення Тегеранського художнього училища у 1957 році Сергій вступає на факультет вишуканих мистецтв Тегеранського університету. Проте вже наступного року за активну боротьбу за справедливість, працю та права людини і виступи проти гноблення іранського народу сім’ю Гульшані депортували з країни як політемігрантів. Брати та сестри нині живуть у Північній Америці, штат Айдахо, в Лос-Анджелесі, у Варшаві. Мати митця родом з села Махаліна Пензенської області, тому сім’я переїхала на її батьківщину. До 1963 року Сергій Гульшані працював у Пензенських художньо-виробничих майстернях, де й створив цілу серію полотен про нелегке життя іранців – узагальнив все бачене й пережите. Роботи "Іранський жебрак", "Сумуюча жінка", "Вечір", "Сім'я", "Роздуми" експонувалися на зональних художніх виставках і увійшли до енциклопедичного каталогу Академії мистецтв СРСР.
Доля склалась так, що наше мальовниче Поділля надало йому творчої наснаги для духовного та професійного зростання. "Найголовніше в мистецтві - це любов, яка окриляє художника, дає наснагу та відкриває перед ним нескінченне розмаїття, що приховує в собі природа та й саме життя", - каже митець. Саме на подільській землі Гульшані заявив про себе як талановитий майстер портретного живопису. За усі роки тутешнього проживання з-під його невсипущого пензля вийшли портрети українських письменників, гетьманів, простих трудівників, пейзажні та сюжетно-тематичні картини. Його творам притаманна своєрідна індивідуальна кольорова гама та вишукані лаконічні композиційні рішення.
Полотна Сергія Гульшані з успіхом були представлені на багатьох художніх виставках у Києві, Пензі, на обмінних зарубіжних художніх вернісажах у Росії та Болгарії. Чимало картин Сергія Гульшані розійшлися по приватних колекціях в Україні й Росії, Польщі й Ізраїлі, Німеччині, Франції й США.
Яків ПАВЛОВИЧ, член Національної Спілки художників України.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую