ye-logo.v1.2

«Вигадані герої живуть з реальними людьми»: новий роман про Проскурів Ольги Саліпи

Культура 3129
Ольга Саліпа презентувала ретроромани «Брошка гімназистки» та «Пташка на долоні»
Ольга Саліпа презентувала ретроромани «Брошка гімназистки» та «Пташка на долоні». Фото: автора

Вийшла друком третя книга з серії ретророманів хмельницької письменниці.

Одразу дві художні книги, сюжети яких розгортаються в давньому Проскурові, нещодавно вийшли в світ. Свої видання днями презентувала авторка, хмельницька письменниця Ольга Саліпа. Її другий ретророман «Брошка гімназистки» вийшов друком два тижні тому, тепер надрукована третя книга – «Пташка на долоні». Обидві історії стали продовженням книги «Будинок на Аптекарській», яка була опублікована у 2021 році.

Як розповідає Ольга Саліпа, на цьому серія ретророманів під назвою «Проскурівське коло» не завершується. Загалом їх буде орієнтовно шість. Усі романи будуть пов’язані між собою. Чим саме? Читачі дізнаються лише після того, як вийдуть у світ всі частини з серії.

«Кілька років тому, коли я почула розповідь місцевого краєзнавця про родину Деревоєдів, мене зацікавила жіноча лінія родини. Тоді з’явилася думка написати роман про «Будинок на Аптекарській». За рік я повернулася до цієї ідеї та реалізувала її. Але коли писала книгу, то занурилася в історію міста, в спогади, в краєзнавчі публікації. Дізналася багато інших цікавих історій, навколо яких я б хотіла будувати свої сюжети. Так виникла ідея зробити серію книг, які будуть пов’язані між собою. Чим саме вони пов’язані, ми дізнаємося тільки тоді, коли вся серія вийде. Тоді буде зрозуміло, чому саме «Проскурівське коло». Планувалося, що книг буде п’ять, але швидше за все їх буде шість», - говорить літераторка.

Серія ретророманів про Проскурів називається «Проскурівське коло».

«Брошка гімназистки»

Ретророман «Брошка гімназистки» готували до друку ще в середині лютого. Однак через широкомасштабне вторгнення його вихід був відтермінований. Лише у середині жовтня читачі змогли взяти до рук новий ретророман.

У романі події розгортаються в 1905 році в Проскурові. Книга розповідає про освіту початку 20 століття і два навчальні заклади міста — приватний пансіонат Наталії Харюзової й Олексіївське реальне училище.

«Це життя тогочасного Проскурова. Тут є освіта, багато політки, пригоди і кохання – як без цього, - говорить Ольга Саліпа. - Ретро дозволяє авторську вигадку, тож у мене вигадані герої живуть з реальними людьми. Те, що стосується реальних персонажів, то я намагалася максимально дотримуватися того, що про них відомо з різних джерел».

Презентували нові книги у міській центральній бібліотеці.

За сюжетом, головна героїня Наталія Харюзова дуже хоче, щоб її пансіонат став гімназією. Для цього треба, щоб в закладу була ідеальна репутація, але раптом на ній з'являється пляма… У Проскурів в театр приїздить група акторів. В той час учні могли переглядати лише театральні вистави, які рекомендував «інспектор з благочестя». Цього ж разу була вистава, яку він не міг порекомендувати для такої юної категорії. Натомість після одного з показів у залі знаходять брошку гімназистки. І от Наталія Карюзова намагається з’ясувати, хто та порушниця.

У «Брошці гімназистки» читачі можуть впізнати місцевість поблизу вулиць Гагаріна (тодішня вулиця Старобульварна), Кам’янецької, центр міста з його будинками. Окрім того, письменниця привертає увагу до тих історичних будівель, яких уже нема на карті міста.

«Пташка на долоні»

Події третього ретророману відбуваються у 1917-1918 роках. Це непростий проміжок часу в житті не тільки Проскурова, але й інших міст. Період епідемій, боротьби за владу та невизначеності. В центрі подій земська лікарня в Проскурові. Головний герой твору – вигаданий персонаж Юрій Юргілевич, з яким знайомі читачі зі сторінок попередньої книги. Цього разу він зустрічає дівчину значно молодшу за себе. Вона дуже схожа на його колишнє кохання – на дівчину, яка на його очах колись загинула. На скільки можливі такі стосунки, спробувала розповісти письменниця.

У книзі є засновник пивоварного заводу в Проскурові Леон Кляве, а ще згадки про проскурівське летовище та про першу авіапошту. За сюжетом, таємниче зникає пілот першої в світі авіапошти Відень—Київ, а з ним — лист, адресований австрійським урядом Скоропадському, який прагне стати гетьманом. Від того, чи розкриє цю справу, залежить кар’єра слідчого Лаврентія Кошка. У поміч він бере новий метод дактилоскопії та свого товариша, фотографа Юрія Юргилевича. Але розслідування відкриває значно більше таємниць...

Загалом серія ретророманів складатиметься з шести книг.

«У другій і третій книзі є спільні герої. Якщо в другій вони були другорядними, то в третій виходять на перший план. У наступному романі події розгортатимуться в 1920-тих роках. Цього разу буде більше реальних діячів. Головним героєм теж стане реальна історична постать, - зазначає Ольга Саліпа.

Як говорить авторка, зазвичай на написання однієї книги витрачає близько чотирьох місяців. І зізнається: вже береться до написання четвертого ретророману.

Презентовані книги про життя тогочасного Проскурова.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую