ye-logo.v1.2

У Кам’янці-Подільському презентували проект нового фестивалю

Культура 3106

Він має відбутися в місті 23-24 серпня і присвячений 20-ій річниці Незалежності України . Його назва - «Кам’янець – остання столиця УНР».

Ідея народжувалася упродовж трьох років, фестиваль навіть планували, видавали буклет, але щоразу реалізації перешкоджав фінансовий рівень забезпеченості культурних заходів, що притаманний Україні. Спонсори теж частіше розкошелюються на шоу, ніж на заходи, що виховують патріотизм. І все ж організаторам «Останньої столиці» цього річ нарешті вдалося знайти підтримку.
Один із співорганізаторів, депутат Хмельницької обласної ради Олег Демчук розповів: «Маючи досвід проведення фестивалю військово-історичної реконструкції «Terra Heroica», ми виношували й ідею відтворення подій 19-20 років ХХ століття за часів визвольних змагань в Україні. Про наші кроки писала преса. У цьому нас підтримувала місцева реконструкторська група «Повстанська купа Морозенка» Олександра Заремби, а також ректор Національного університету імені Івана Огієнка Олександр Завальнюк. Цьогоріч військово-історична реконструкція не буде елементом фестивалю, її планує втілити в життя міська влада у рамках загальноміських заходів, присвячених святкуванню Дня Незалежності, але кількома днями раніше, ніж ми розпочнемо свій фестиваль. Ми відвідаємо цей захід із задоволенням. А наш буде фестивалем військово-патріотичної пісні. Отож маємо два різні фестивалі під однаковою назвою».
Може, воно й на краще, що «Остання столиця» розтягнеться на довший час – спочатку пройде «владний» варіант, а потім – неформальний?! А міг би бути цілісний продукт, який би гідно презентував Кам’янець! Ситуацію прояснила керівник департаменту Альона Кузема: « На момент, коли ми планували заходи на відзначення 20-річчя незалежності України, жодних пропозицій щодо фестивалю військово-історичної реконструкції від жодного громадського об’єднання не надійшло. У травні план вже було затверджено. Ми зв’язалися з реконструктором Олександром Зарембою і попросили його вести переговори з відомим українським реконструктором Олексою Руденком, студією імені Довженка. Надійшов кошторис , план проведення заходів. Ми розуміли, що упустити момент відзначити ювілей незалежності таким фестивалем не можемо. Адже Кам’янець справді був останньою столицею УНР, і перш за все кам’янчани мають це знати та гордитися цим. Лист від «Гідності» про дозвіл на фестиваль військово-патріотичної пісні, і не в рамках нашого фестивалю, надійшов, коли у нас усе вже було в розпалі. У влади немає небажання співпрацювати з громадськими формуваннями. Навпаки.
Славко Полятинчук, один із ідейних натхненників фестивалю розповів: «Ви почуєте пісні, які не займають місця у хіт-парадах, яких не крутять на радіо й телебаченні, тобто у них немає сегменту продажності, але без цих пісень нація, народ не мають ніякого майбутнього». Отже, на фестивалі буде хороша українська бардівська й кобзарська пісня. Ви почуєте талановитих молодих кобзарів Віктора Пашника, Дениса Сагірова, барда Богдана Одуда, Віктора Цимбалюка, Тараса Компаніченка, гурт «Хорея козацька», дует «Простір музики», Олега Сухарєва, Павла Нечитайла з їхніми гуртами та інших.
Але програма не обмежується лише цим. Учасники фестивалю зможуть взяти участь у молебні за Україну в церквах святої Трійці та Святого Йосафата, почують спогади свідків та нащадків національно-визвольних змагань 1917-1919 років. За підтримки видавця Мирослава Мошака видана книга Ірини Пустиннікової «Остання столиця: туристичний путівник по Кам’янцю» та здійснено перевидання твору Якова Гальчевського «Проти червоних окупантів», відбудеться їх презентація та презентація тематичного сайту www.kp-os.com.ua , присвяченого останній столиці УНР. Підіб’ємо підсумки конкурсу на кращий туристичний маршрут «Кам’янець – остання столиця УНР». Видовищними подарунками для гостей і господарів міста буде презентація музичного проекту об’єднання «Остання Барикада» та гала-концерт фестивалю на вулиці Домініканській. Автори ідеї сподіваються: фестиваль стане постійним. І час його проведення має бути незмінним: саме на День Незалежності України.
«Якщо у вас українська душа та українська ментальність не згасла, незважаючи на те, скільки вам років - п’ять чи 80, -запрошують організатори пісенно-музичного дійства, - вам сюди». Вони мають намір розбудити національну гордість, патріотизм, привернувши увагу до не такої вже й давньої історії, яка творилася на вулицях Кам’янця в добу УНР. Тоді, свідчать архіви, в національної ідеї було багато прихильників. Може, й більше, ніж нині. Адже нині її повсякчас підривають, намагаючись зробити нас меншовартісними хохлами. Доки це буде вдаватися ворогам України, доти замість повноцінної самостійної держави вона буде всього лиш оболонкою, набором державних атрибутів, які не викликають гордості навіть у очільників цієї держави. Ми – народ, і ми маємо сказати своє слово: в якій Україні хочемо жити. Колись народ збирався навколо кобзарів, щоб почути правду. Чи не проспить він тепер, чи збереться?!

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую