ye-logo.v1.2

У Старокостянтинові відбувся обласний етнофестиваль «Болохівські гостини»

Культура 3958
Фото: автора

Так вже склалося цього року в Старокостянтинові, що обласний етнофестиваль «Болохівські гостини-2011» та іменини міста випали на один день. Тому організатори цих заходів вирішити об'єднали їх в одне дійство, яке проходило на території замку князя Островського, що розкинувся на березі тихоплинної Іко

Тисячі старокостянтинівців та гостей міста мали змогу не тільки гарно відпочити, а й послухати українську етнічну і сучасну музику, посмакувати шашликами, старовинними народними стравами. Багато з них, заради проникнення в аутентичну атмосферу народних традицій, самі ставали учасниками міні-театралізовних дійств, які проходили у фестивальному містечку та на замковій площі.
З самого ранку на набережній річки вирував святковий «Болохівський ярмарок», а трохи згодом при вході у фестивальне містечко розгорнулася виставка робіт самобутніх митців народної творчості. Справжньою родзинкою її став мистецький вернісаж «Виставка на возах». Саме на возах, вкритих домотканими килимками, шкірами тварин демонстрували свою продукцію майстри народних промислів. Причому все це можна було не тільки побачити, помацати, полюбуватися, а й купити в пам'ять на добру згадку про таке цікаве дійство. Для тих, хто бажав зробити якийсь виріб власноруч, пропонувалися майстер-класи із виготовлення ляльки-мотанки, різьби по дереву, вишивки, бісероплетіння тощо.
Майстер-класи проводилися також з лікувального травництва та народного фітодизайну, які демонстрували місцеві народні цілительки.
Надовго запам'ятається святкове дійство і молодятам, які цього дня вирішили стати на весільний рушничок. П'ять пар наречених після урочистої реєстрації шлюбу прибули у фестивальне містечко, щоб отримати перші весільні подарунки від самого мера Старокостянтинова Миколи Мельничука.
Бурхливе життя на території замку завирувало в пообідню пору. Сюди з'їхалися понад три сотні учасників фестивалю не тільки з різних міст і районів Хмельниччини, а й фольклорний колектив та ансамбль української пісні з Андрушівського району Житомирської області, фіналісти і учасники всеукраїнського пісенного фестивалю «Червона рута».
Як зазначають організатори, метою обласного фестивалю «Болохівські гостини» є відродження та розвиток українських національних традицій, залучення молоді до вивчення, успадкування, збереження та популяризація української музики, виховання та ствердження справжнього сучасного українського мистецтва.
«Болохівські гостини» відрізняються від інших фестивалів, які в нас проходять, тим, що тут окрім етнічного коріння, яке подарувала нам прадавня болохівська земля у вигляді фольклору та народної пісні, молодь мала можливість послухати сучасну естрадну та рок-музику, подивитися сучасні естрадні танці. Ми ще раз продемонстрували, що маємо не тільки шароварне фольклорне мистецтво, а й прекрасне сучасне, яке будується на народних традиціях. Саме цим відрізняємося від усіх інших в Європі, і йдемо в Європу зі своєю національною культурою”, - зазначив заслужений діяч мистецтв України, заступник директора обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Анатолій Бєлєванцев.
Програма фестивалю включала в себе роботу театралізованих павільйонів «Садиба Явдохи», «Пасіка Мартина», «Рибальський курінь», «Мисливська хижа», «Військова ватага», «Кузня коваля», які розташувалися довкола фестивального містечка у куренях, зроблених із очерету.
Майже водночас проходили народне дійство «Запрошуємо на “Болохівські гостини» за участю фольклорних, танцювальних колективів та народних музик, «Майстерня танців», «Острів дитинства», спортивно-ігрове шоу «Болохівська ватага» з демонстрацією козацьких бойових мистецтв та володіння козацькою зброєю, чемпіонат стрільби з лука та арбалета. На тематичному майданчику «Коло здорового харчування» кращі кухарі міста демонстрували, як приготувати різноманітні узвари, борщ, куліш і галушки.
Завершальними акордами фестивалю стали гранд-концерти «Земля Волхвів» «Болохівфест» за участю кращих рок та акустичних гуртів Хмельниччини. Не обійшлося і без традиційного святкового феєрверку.
Як зазначив Анатолій Бєлєванцев, всі художні колективи, які взяли участь у фестивалі мають звання зразкового або народного аматорського. Вони знані і відомі не лише в нашій області, а й далеко за її межами, тому що представляють культуру подільського краю на всеукраїнських і міжнародних фестивалях. Багато виконавців української естрадної пісні, неодноразово ставали лауреатами всеукраїнських та міжнародних конкурсів.
Фестиваль дуже сподобався як старокостянтинівцям, так і гостям цього древнього міста.
За словами організаторів «Болохівських гостин», відтепер аналогічні етно-фестивалі у Старокостянтинові будуть проходити через кожні два роки. Планується, що уже наступний буде мати статус не обласного, а всеукраїнського.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую