ye-logo.v1.2

Турпоїздка за маркою... дерев'яною

Культура 3062
Фото: Євгеній Дорофєєв

Услід за Європою, в Україні почали з'являтися туристичні марки. Вісім таких марок має і Хмельниччина

У багатьох європейців вже стало традицією привозити з мандрівок своєрідні сувеніри – так звані туристичні марки. Докотилася ця мода і до України. Для європейців це, здебільшого, поїздки за трофеями для колекціонерів, привід не сидіти вдома перед телевізором, а подорожувати рідною країною та світом, дізнаючись щось нове та цікаве. Для України ж, як додаток – можливість привернути увагу світової спільноти до проблем національних пам'яток історії, архітектури та культури.
Нетрадиційна марка
Коли говорять про марки, одразу в уяві виникає невеличкий паперовий прямокутник. І, здається, що ж тут нового, адже колекціонуванням марок люди займаються здавна. Однак, туристична марка нічого спільного з папірцями, які наклеюють на конверти та складають у клясери, не має. Це – дерев'яне кружальце із зображенням якоїсь туристичної місцевості – історичної, архітектурної, археологічної споруди, печери, музею, церкви чи костелу тощо. З усіх поїздок цікавими місцями ми прагнемо привезти якийсь сувенір на згадку. Туристична марка і є своєрідним сувеніром. А ще – підтвердженням того, що ви відвідали цей об'єкт. Адже “фішка” туристичних марок у тому, що їх продають у тому місці, якому вони присвячені. Кожна марка має свій номер, вони розбиті на десятки по областях. Подорожуючи, мандрівники не лише збирають туристичні марки, а ще й беруть участь у колекційній грі. Той, хто збере десятку і надішле купони від них на адресу проекту, отримає преміальну марку, яку неможливо купити. На відміну від інших країн, де на таких марках зображають нейтральні сюжети, в Україні преміальні туристичні марки присвячені темі втрачених пам'яток.
Сьогодні туристична марки існують в одинадцяти країнах Європи, з 2007 року з'явилися і в Україні. Для нашої країни навіть створили нові категорії марок - “Дерев'яна архітектура” , “Скансени” (архітектурно-етнографічні музеї просто неба, села-музеї).
Винахід мимоволі
Винайшли туристичні марки чеські скаути. Щоправда, перші дерев'яні кружальця виготовили аж ніяк не для туристів. Одного разу скаутські керівники забажали, щоб діти з їхнього відділку краще пізнали найвищі моравські гори – Єсеніки. Для цього вони виготовили для кожного туристичного притулку, де планували ночувати, дерев'яне кружальце з нанесеною на нього назвою, і заздалегідь рознесли їх по місцях. Діти мали отримувати такий знак від господаря закладу на підтвердження своїх відвідин. Яким же було здивування скаутських наставників, коли, діставшись разом з дітьми до притулків, вони зрозуміли, що всі кружальця розпродані ще до їхнього приходу! Виявляється, інші туристи, побачивши ці саморобні сувеніри у господаря, впросили його, щоб він їх продав. Почувши таке, скаутські керівники запатентували свій винахід під назвою “Туристична марка”. Сьогодні у Чехії є понад 1 600 туристичних місць.
Хмельниччина ще не має повної десятки
Мода на туристичні марки йде Україною із заходу на схід. Спершу вони з'явилися на Закарпатті. Привіз їх чеський скаут із багаторічним стажем Владімір Гулін-Мігалець. Він багато мандрував світом, об'їздив Африку, Азію та Америку. Останніми роками мандрує Україною. Перші українські туристичні марки були присвячені місцям, які подобалися чехам: Ужгороду, Мукачевому. Згодом з'явилися марки дерев'яних церков і замків, монастирів та музеїв. Сьогодні найбільше марок мають Закарпаття (60), Тернопільська (50), Львівська (37), Чернігівська (20) області, місто Львів (16), першу десятку набрав Крим. На Хмельниччині ж поки що вісім туристичних марок. Три з них присвячені пам'яткам Кам'янеччини: Кам'янець-Подільській фортеці, Кам'янець-Подільському кафедральному костелу святих апостолів Петра і Павла і мінарету та печері “Атлантида”, що у селі Завалля. Стільки ж марок має древній Сатанів, що на Городоччині. Ці марки зображають Свято-Троїцький монастир, оборонну синагогу і кіркут та міську браму. По одній туристичній марці присвячено палацово-парковому ансамблю ”Самчики” та Меджибізькому замку.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую