ye-logo.v1.2

Не дай себе «з’їсти»!

8289
У боротьбі з комарами важлива систематичність, але головне – спокій
У боротьбі з комарами важлива систематичність, але головне – спокій. Фото: Євгеній ДОРОФЄЄВ

Найактивніше комарі розмножуються у спеку

Разом із прохолодою, котру в літню пору року всі ми активно шукаємо у парках, лісах, скверах, біля ставків та річок, у цих місцях чатують на нас ще й нещадні летючі кровопивці. Вони не мають пощади і здатні зіпсувати відпочинок на природі будь-кому.
КУСАЮТЬ ЛИШЕ САМКИ, САМЦІ – ЗБИРАЮТЬ НЕКТАР
Розпізнають свою жертву комахикровопивці за феромонами – речовинами, котрі виділяються під час дихання та потовиділення. Приваблює комарів і тепловіддача через шкіру (у жінок вона більш виражена, ніж у чоловіків), тому особи слабкої статі «чухаються» частіше.
При укусі комаха вводить в шкіру своєї жертви антикоагулянтну речовину (для збереження крові в рідкому стані, щоб її можна було смоктати). Ось це свого роду «щеплення» при укусі і викликає свербіж, припухлість і роздратування, а іноді інфекції і, навіть, алергію.
КРОВОПИВЦЯМ – БІЙ!
 У боротьбі з комарами важлива систематичність, але головне – спокій. Не залишайте відкритими вікна та двері при включеному електричному освітленні: світло приваблює комарів, і вони будуть прагнути влетіти в вашу кімнату. Не одягайте в місця можливого скупчення кровопивць темні речі. Саме темний, а не світлий одяг найбільше привертає  увагу комарів. За можливістю уникайте водоймищ і заболочених ділянок: стояча вода притягує шкідливих комах, бо вони відкладають там яйця.  Найкращий засіб усунення сверблячки, що з’являється після комариних укусів –  половина чайної ложки звичайної питної соди на склянку води. Укушене місце слід протерти ваткою, змоченою в цьому розчині. Крім того, сверблячку від укусу комара можна усунути також нашатирним спиртом, або відомим усім бальзамом «Зірочка».
«КРОВОЖЕРЛИВИЙ» ЕКСПЕРИМЕНТ
Цього разу, випробовуючи засоби від комарів, ми придбали лише чотири флакони, а не п’ять, як зазвичай. Та це лише тому, що більше у магазинах не знайшлося. Отже, тестуємо: «Gardex», «Стоп комар», «Off» та «Ozz». Для чистоти експерименту четверо із нас нанесли на ноги лосьйони, а ще двоє не користувалися нічим. Усі разом увечері ми вирушили до Південного Бугу. Забігаючи наперед скажемо, що жоден із «піддослідних кроликів» покусаним не був. І не лише ноги, але й не захищені одягом руки, поласувати свіженькою кров’ю у комах бажання не викликали. А ось «не побризкані» учасники трохи поплескали  себе по оголених ділянках тіла, хоча, зізналися, чекали гіршого.Засоби «Off» та «Ozz» були найприємнішими у застосуванні. Вони ненав’язливо пахли, не залишаючи слідів ні на тілі, ні на одязі. Чого не скажеш про «Стоп комар». Консистенція останнього та той факт, що його потрібно втирати, не викликали особливого захоплення, зважаючи на те, що руки  помити не завжди є де. Крім того, після нанесення засобу «Стоп комар» шкіра стала масною. Це відчуття не минуло навіть за годину. І, хоча всі наші нижні кінцівки виблискували, як нові копійки, проте лише після «Стоп комар» виникло бажання хутчіше помитися. А ось у аерозолі «Gardex» нам не сподобалися розводи, котрі залишилися на футболці після доторкання до обробленої засобом шкіри. Хоча на етикетці чорним по салатовому було написано «не залишає плям на одязі». До речі, дуже часто ми робимо помилкові покупки лише через те, що не можемо спокійно стати і прочитати, що написано на етикетці. Утім, аби це зробити, навіть молодій людині слід добряче «посліпати» над мікроскопічними літерами. Це стосується і наших антикомашиних зразків. Лише «Стоп комар», з його, порівняно, великим та розбірливим шрифтом, ідеально придатний для вивчення будь-де. Щодо терміну дії, то найдовше захищатиме від комарів також «Стоп комар» – 8 годин, «Off» та «Ozz» робитимуть це 4 години, «Gardex» – лише 3. Натомість, саме в останнього засобу найдовший термін придатності – 5 років. Дозволений термін застосування інших зразків, як по спадаючій: «Off» – 4, «Ozz» – 3 і «Стоп комар» – 2 роки. Усі засоби, крім «Стоп комар», не рекомендовано застосовувати дітям, вагітним та людям з чутливою шкірою (а це багато про що свідчить). Ціни на придбані нами аерозолі від комарів суттєво між собою не відрізнялися. Найдорожчий «Gardex» (125 мілілітрів) ми придбали за 24 гривні, найдешевший – «Ozz» (100 мілілітрів) – за 20 гривень. За результатами нашого «кровожерливого» експерименту, перше місце поділили між собою одразу два засоби від комарів: «Off» та «Ozz», друге – дісталося аерозолю «Gardex», третє – «Стоп комар». 
УКУСИ КОМАРІВ МОЖУТЬ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНИМИ
Здавалося б, що жахливого може заподіяти людині звичайнісінький комар? Та, виявляється, слина комарів містить білки, котрі запускають алергічні реакції, до яких особливо схильні діти. І якщо в одних після комариного укусу залишиться на шкірі маленька свербляча точка, то в інших можуть з’явитися пухирі, схожі на опіки. І хоч виражені алергічні реакції (аж до анафілактичного шоку) після укусів комарів зустрічаються рідко, але все ж таки можливі, особливо у маленьких дітей.
«Влітку до лікарів-алергологів звертаються чимало людей, переважна більшість – зі скаргами на укуси шкідливих комах, Ц розповідає лікар-алерголог Хмельницької поліклініки №1 Валентина Завроцька. – Адже в багатьох їхні укуси можуть викликати дуже виражену алергічну реакцію. Це так звана інсектна алергія. Якщо звичайна людина укус комара може й не помітити, а від бджолиного укусу ледь набрякне палець, то в алергіків організм демонструє підвищену чутливість. Сильний набряк, висип, пухирі на місці укусу – ще не найстрашніше з того, чого можна очікувати. Висока температура, лихоманка, сильний головний біль, напади задухи, нудота, озноб...»
А тому лікарі радять: щоби зменшити набряк та свербіж від комариного укусу, ушкоджене місце можна обробити маззю, наприклад, «Псило-бальзамом», прийняти антигістамінний (антиалергенний) засіб. Взагалі, людям, які мають підвищену схильність до алергії, завжди при собі варто мати аптечку першої допомоги, де обов’язково має бути протиалергічний препарат – наприклад, «Алерон», «Цитрин», «Лоратадин» тощо. А найкращий метод боротьби з укусами комах, звісно ж, профілактика. Тобто, перед тим, як вийти на прогулянку, відкриті ділянки шкіри варто обробити спеціальним засобом. Найкраще, радить лікар, їх купувати в аптеці. Однак, токсикологи вважають, що для малюків трьох-п’яти років використання “хімічних” протикомариних засобів може бути небезпечним. Ще фахівці не рекомендують наносити їх на обличчя: разом з потом препарат може потрапити до очей та рота. У крайньому випадку, якщо у дитини виникає сильна алергічна реакція на укуси, а комарі атакують, вибирайте лише дитячі протикомарині  засоби, котрі містять мінімум діючої речовини. Протипоказані також такі засоби вагітним жінкам і людям із захворюваннями шкіри. І ще. Перед тим, як почати користуватися таким засобом, особливо людям, схильним до алергії, варто зробити тест. Щоби перевірити, чи він вам не зашкодить, потрібно нанести засіб на невелику ділянку шкіри. Якщо впродовж 15 хвилин жодної реакції на шкірі не виникло, його можна використовувати. 

Тетяна ЗАХАРЧУК, Ірина ОЛІЙНИК.

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую