ye-logo.v1.2

На “хмельничан” чекає рік іспитів та випробувань

Політика 2116
Командир
Командир

Корвет “Хмельницький” вже майже рік стоїть біля причальної стінки в головній базі українського флоту — Севастополі. Його екіпаж активно відпрацьовує елементи першого курсового завдання (К-1) та готує свою бойову одиницю до виходу в море на ходові випробування.

За своїм віком корвет є справжнім ветераном українських ВМС. З моменту спуску на воду пройшло двадцять вісім років. Але, незважаючи на це, корабель з ім’ям видатного гетьмана Війська Запорізького, полководця Богдана Хмельницького залишається у бойовому строю.
Як зазначив командир “Хмельницького” капітан 3 рангу Дмитро Глухов, перед екіпажем корабля на цей рік поставлено дуже багато відповідальних завдань, зокрема відпрацювання всіх курсових завдань у повному обсязі у встановлені строки та найголовніше — підготовка екіпажу та корабля до несення бойової служби у визначеному районі Чорного моря в літній період, а також участь його в українсько-американських навчаннях серії “Сі бриз-2013”. Передбачається, що “хмельничани” візьмуть участь ще в українсько-російських військово-морських навчаннях “Фарватер миру-2013”.
— Сьогодні на кораблі триває інтенсивний період підготовки, тому одне із першочергових завдань для нас це у максимально стислі строки підготувати екіпаж до прийому матеріальної частини від представників промисловості, провести якісні ходові випробування з відпрацюванням контрольного відстрілу артилерійських установок, — розповідає командир корабля. — Майже 80 відсотків замовлених технічних засобів вже здано промисловістю, але роботи ще продовжуються в цьому напряму. Завершується ремонт системи дистанційного керування головного двигуна, ремонт артилерійського озброєння та технічних засобів.
За словами капітана 3 рангу Дмитра Глухова, минулого року корабель уже пройшов доковий ремонт. Нещодавно на кораблі був введений до ладу гідроакустичний комплекс, проведено ремонт радіотехнічної апаратури, а також середній ремонт мінно-торпедного озброєння (торпедні апарати пройшли пробний відстріл та прийняті промисловістю в експлуатацію).
Ремонт ремонтом, а від здачі курсових завдань екіпаж “Хмельницького” ніхто не звільняв. Підготовка до здачі
К-1 на борту корвета проходить за наступними елементами: повсякденна організація, бойова організація корабля й приготування його до бою та походу. Так, з початком навчального року з особовим складом корвета “Хмельницький” проводяться спеціальні заняття, тренування, індивідуальні бойові навчання у складі команд, бойових частин і, нарешті, разом — у повному складі корабля. Екіпаж здає заліки, а далі — прийом на допуск до несення чергової вахтової та дозорної служби. Моряки чудово розуміють, що свій залік вони складають не для перевіряючих, а для себе, адже незабаром вони мають вийти в море для відпрацювання поставлених командуванням флоту завдань. На кораблі відпрацьовуються базові елементи з протиповітряної, протидиверсійної та протикорабельної оборони. Не забувають і про морську підготовку. Так, швартові команди корвета “Хмельницький” відпрацьовують практичні заняття з кранцями та швартовими кінцями.
Після здачі К-1 у встановлений строк на черзі — друге курсове завдання (К-2).
Як і у всіх підрозділах українського флоту, найактуальнішим питанням сьогодення є комплектування військовослужбовцями служби за контрактом. Основні зусилля командування корабля направлені на стовідсоткове комплектування військовослужбовцями контрактної служби. На борту корвета на даний час проходять службу близько 30 відсотків контрактників. Робота з кандидатами налагоджена. Командування корабля тісно контактує з військовими комісаріатами Хмельниччини. Процес комплектування контрактниками зараз став більш якісним. І перевага надається все ж таки тим, хто проходив строкову службу на кораблях ВМС, або тим, хто прийшов всерйоз і надовго. Якщо кандидат дійсно налаштований проходити службу за контрактом на кораблі, то він одразу здає заліки з фізичної підготовки, проходить психологічні тестування та індивідуальні бесіди. І якщо людина проходить усі випробування без зауважень, їй видається на руки лист вивчення кандидата, затверджений командиром бригади надводних кораблів з висновками, що вона придатна для проходження служби за контрактом і на яку саме посаду.
Як зазначив командир корвета “Хмельницький” капітан 3 рангу Дмитро Глухов, на кораблі відбулася зміна особового складу. Більша частина з нього в морі ще не була, тому підготовку екіпажу розпочато практично з нульового рівня.
Втім, екіпаж корвета “Хмельницький” не впадає у відчай. Попереду у “хмельничан” ходові випробування і, власне, участь у головних цьогорічних заходах, які протягом літа та осені будуть досить насиченими.

Руслан РУБАН.
Газета “Флот України”, місто Севастополь.

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую