ye-logo.v1.2

Два тризуби, 92 рушники та сотні вареників

Політика 2358

хмельничани та тернопільчани разом відсвяткували День Соборності на Тернопільщині. У Хмельницькому ж не було багатотисячних майданів

Організатори акції «Збруч – ріка єднання!» кажуть, що такого натовпу міст через річку Збруч 22 січня ще не бачив. І це за усі 19 років Незалежності!
Лише на одному з трьох мостів – між Волочиськом та Підволочиськом, де відбулася зустріч губернаторів Хмельницької та Тернопільської областей, зібралося більше двох тисяч чоловік. Відсвяткувати Злуку з обох райцентрів йшли і старі, і малі.   
Губернатори кували тризуби
«Я не можу пригадати, щоб на Збручі була така гучна зустріч, – каже 85-річна бабця Параска, котра усе своє життя прожила у Підволочиську. – Пам’ятаю, коли була маленька, а Тернопілля знаходилося під поляками, ми навіть не могли до моста близько підходити. Через радянський кордон миша пробігти не могла. Що вже казати про роки голоду… У нас все було, а ті, у кого родичі жили у Волочиську, плакали від безсилля, що навіть буханцем хліба не можуть їм допомогти. Потім ми теж опинилися під радянською владою, проте, чи можна було це назвати єднанням, коли у наших школах відразу українську мову заборонили та почали відбирати зароблене власною працею. Мені приємно, що я дожила до цього часу, коли люди по обидва боки берега щиро братаються, разом святкують та пригощають один одного».    
До речі, 92-у річницю підписання Акту Злуки українських земель Хмельниччина та Тернопільщина цьогоріч святкувала одразу на трьох мостах. Таким чином, за словами організаторів, мали намір продемонструвати усім, що не існує меж чи перешкод, які б ділили Україну. До того ж, на відміну від попередніх років, у заходах взяли участь керівники обидвох областей.
Отож основні заходи розгорнулися на мосту між Волочиським та Підволочиським районами. Саме тут 92 рушники, вишиті місцевими майстринями двох областей, через міст проклали символічну доріжку. Вона супроводжувала учасників ходи аж до пам’ятника Тарасу Шевченку у Підволочиську. Саме тут на центральній площі  встановили сцену, розгорнули виїзну торгівлю та містечко ковалів. Між іншим, родзинкою святкування Дня Соборності й стало створення ковалями знаків Володимирської держави – двох тризубів. Хоча, останні штрихи у виробництві довірили зробити головам обласних адміністрацій Василю Ядусі та Валентину Хоптяну. Для цього навіть одягнули їх у спеціальні ковальські фартухи та вручили молоти. Декілька ударів перед камерами…і державні символи були готові. Нині кожен з них буде зберігатися в обласних музеях.
Та, напевно, найбільше ажіотажу серед тих, хто завітав на гучне святкування Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської народної республіки у 1919 році, було частування усіх бажаючих варениками, рибною юшкою, кашею та чаєм. Казали, що безкоштовних гарячих страв наготували аж на п’ять тисяч чоловік. Буквально за декілька годин жителі двох областей розмели усе їстівне та разом підспівували українським пісням, що лунали зі сцені…
«Рік кота? Кроля? Головне, щоб не москаля»
І хоч головна площа нашої області дісталася опозиціонерам із «Батьківщини», але зібрати на ній хоча б тисячу подолян прихильникам Юлії Тимошенко не вдалося. І, якби їх акцію не підтримали «рухівці», то народу, мабуть, було б іще менше. Окрім спогадів про об’єдання України (Акт Злуки) в 1919 році, на майдані говорили й про сьогодення. Згадували про тиск влади на опозицію, про політичні переслідування, про репресії тощо. Зокрема, народний депутат України Лев Бірюк висловив переконання, що невдовзі всі українці об’єднаються, щоб побороти нинішню владу. «Це який у нас рік? Рік кота? Кроля? Головне, щоб не москаля, – заявив Лев Васильович. – Може, хтось скаже, що нас сьогодні тут зібралося мало. Але я вважаю, що нас багато! І буде ще більше». Інші опозиціонери з «Фронту змін» Арсенія Яценюка провели невеличкий флешмоб біля колишнього «Дитячого світу». На великій дошці склали із пазлів карту України.
А у селі Гуків Чемеровецького району на кордоні із Тернопільською областю День Соборності відзначили представники «Свободи». Символічним моментом акції, яку спільно організували хмельницькі та тернопільські «свободівці», стало єднання на мосту через річку Збруч. Після з’єднання в один червоно-чорного та синьо-жовтого прапорів, свободівці сформували ланцюг єднання. Згодом завітали й до пам’ятника Роману Шухевичу, який встановлений у Гукові.


      

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую