ye-logo.v1.2

Яким майном володіє Микола Стефанчук: аналіз декларації хмельницького нардепа

Політика 8403
Микола Стефанчук, як і його старший брат Руслан, володіє власною бібліотекою наукової літератури
Микола Стефанчук, як і його старший брат Руслан, володіє власною бібліотекою наукової літератури. Фото: facebook.com/sluganarodu.stefanchuk

Перед приходом у парламент Микола Стефанчук востаннє працював держслужбовцем високої категорії.

Після цьогорічних позачергових парламентських виборів до Верховної Ради України потрапило десятеро представників Хмельниччини. Більшість з них — вперше стали нардепами. Журналісти сайту «Є» вирішили проаналізувати декларації депутатів-новачків. Це допоможе краще зрозуміти, хто вони такі, а наступного року поглянути, наскільки робота у парламенті вплинула на їх статки.

Розпочнемо з депутатів-мажоритарників. Перший з них — Микола Стефанчук, обраний від партії «Слуга народу» на окрузі №187, що охоплює частину міста Хмельницького. Нинішній нардеп на парламентських перегонах обійшов Віталія Діденка, представника команди міського голови обласного центру, та депутата попереднього скликання Сергія Мельника.

Микола Стефанчук також є молодшим братом Руслана Стефанчука. Останній після перемоги Володимира Зеленського став його представником у парламенті, а пізніше за списком «Слуги народу» був обраний народним депутатом і став першим віцеспікером.

Останню виправлену декларацію Микола Стефанчук подав 21 серпня, адже перед цим звільнився з посади держслужбовця. Це дозволить проаналізувати стан його доходів і майна за період з 1 січня до 15 серпня 2019 року. Тоді він працював заступником директора Державної організації «Національний офіс інтелектуальної власності». До речі, у цей же період аналогічну посаду в цій організації займав і його брат Руслан.

З нерухомості Миколі Стефанчуку належить квартира у Хмельницькому площею 81,6 квадратних метрів і земельна ділянка у селі Слобідка Ярмолинецького району, площа якої складає п’ять тисяч квадратних метрів. Його ж дружина Оксана Музика-Стефанчук володіє квартирою у Києві на 156,5 «квадрати», в якій нині живе з родиною нинішній нардеп. На дату набуття (2015 рік) це столичне помешкання коштувало чотири мільйони гривень. Крім того, дружина Миколи Стефанчука володіє ділянкою в Олешині Хмельницького району площею 20 тисяч квадратних метрів.

Їздить народний депутат на автомобілі «Mitsubishi Outlander» 2018 року випуску, який він придбав цьогоріч за 741 тисячу 100 гривень. Свою попередню автівку «Mitsubishi Outlander» 2013 року випуску він продав за 365 тисяч гривень. Його ж дружина володіє автомобілем «Peugeot 107» 2011 року випуску, який торік їй коштував 196 тисяч гривень.

До теми: Подоляни в уряді Гончарука: хто вони і якими статками володіють

Родина Стефанчуків також володіє іншим цінним рухомим майном. Зокрема, спільно з дружиною нардеп має бібліотеку наукової літератури, яка нараховує орієнтовно три тисячі книг. До речі, це певно сімейна риса, адже його брат Руслан також володіє науковою бібліотекою на п’ять тисяч примірників.

Крім того, Микола Стефанчук зберігає колекцію сучасних та старовинних монет і купюр (близько дві тисячі екземплярів). Натомість його дружина володіє чотирма картинами і одним гобеленом невідомих, але ймовірно українських, художників. Також вона має сім комплектів ювелірних виробів, кожен з яких складається зі золотої каблучки, сережок, кулону та браслету, оздоблених дорогоцінним і напівдорогоцінним камінням. Вартість усього цього в декларації не вказана.

У 2019 році ні Микола Стефанчук, ні його дружина офіційно не володіють жодними корпоративними правами. Проте торік Оксана Музика-Стефанчук мала по 25 відсотків корпоративних прав ТОВ «Міжнародна наукометрична база даних «Верба» і ТОВ «Юридичне видавництво «Право України». До речі, це пов’язує її з дружиною Руслана Стефанчука — Мариною. Та досі є одною з кінцевих бенефіціарних власниць цих компаній.

У період з 1 січня до 15 серпня 2019 року Миколі Стефанчуку на посаді заступника директора «Національного офісу інтелектуальної власності» нарахували 236 тисяч 570 гривень зарплатні. Крім того, він отримав понад 38 тисяч гривень пенсії, а у Науково-дослідному інституті приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г.Бурчака — 5 тисяч 763 гривень зарплатні за сумісництвом.

У цей же період його дружині за основним місцем роботи в Науково-дослідному інституті інтелектуальної власності Національної академії правових наук України нарахували понад 51 тисячу гривень зарплатні, у Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана — майже три тисячі гривень за сумісництвом. Також вона загалом отримала 46 тисяч 565 гривень страхових виплат.

Свої грошові активи Микола Стефанчук зберігає у готівковій формі. Зокрема, під «матрацом» він «заховав» 15 тисяч доларів і 5 тисяч євро.

Крім того, нинішній народний депутат ще у 2009 році взяв 336 тисяч 768 гривень кредиту у Хмельницькому регіональному управлінні «Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву». Щороку він частково гасить своє фінансове зобов’язання перед цією установою. Зокрема, у задекларований період він сплатив дев’ять тисяч гривень.

Також у декларації вказано, що Микола Стефанчук вніс до власного виборчого фонду на проведення агітації 450 тисяч гривень власних коштів.

Читайте також: Депутатська недоторканність – Рада ухвалила рішення

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую