ye-logo.v1.2

Yoga 23 — робота над розумом через тіло

Спорт 2708
Фото: з архіву В'ячеслава ТУЛІНЦЕВА.

У йозі існує чимало різновидів та методик, розповідати про які можна годинами.

 Зупинимося на методиці Yoga 23, розробленій українським майстром Андрієм Сідерським. Саме цю методику популяризують у нашому місті його учень, інструктор фітнес-клубу “Акула” В'ячеслав Тулінцев та його дружина Людмила.
“Є загальноприйнятий набір йогічних практик — своєрідний алфавіт, якій відомий з давніх давен, - пояснює В'ячеслав. - Є школи, які базуються на традиційному підході до використання цього алфавіту, сформованого ще тисячу років тому. Андрій Сідерський вивчив старі техніки і запропонував їх нове використання, адаптувавши для сучасного західного соціуму”.
За словами інструктора, часто до йоги людей спонукає хвороба або психологічна проблема. Це і не дивно, адже вона за відносно короткий час здатна привести людину до оптимального стану: нервова і кровоносна системи починають працювати по-новому, за рахунок чого коригується фізіологія. А це, в свою чергу, позитивно впливає на психічно-емоційний та ментальний стан.
“Але йога — це не пігулка, яка подіє через тиждень використання, це досить важка праця. Зате вона розглядає організм як цілісну систему і впливає одночасно на усі органи і системи, на відміну від традиційного лікування того органу, що болить зараз”, - пояснює В'ячеслав Тулінцев.
Йога принципово відрізняється від спорту. Наприклад, у тренажерному залі людина переважно качає м'язи. Але, крім них, є сухожилля, кістки, які з віком стають крихкими. Йогічна практика при правильному застосуванні дозволяє вихопити організм із процесу старіння, стабілізувати його, а при тривалому використанні — навіть відновити ріст клітин і тканин.
Силові асани (позиції тіла у йозі) забезпечують напругу, необхідну для стабілізації роботи розуму, щоб позбутися хаосу дрібних думок, які постійно витають в голові, і сконцентруватися на головному. Завдяки постійній практиці стан спокою розуму поступово стає тривалішим, людина може поглянути на проблему з іншого боку, прийняти свідоме і розумне рішення.
“Однак якщо хтось чекає бубнів, ароматичних паличок, різних прибамбасів, той розчарується. Не варто змішувати йогу з релігією. Yoga 23 — сухожилково-м'язова гімнастика, комплекс фігур, що виконуються в певній послідовності. Це робота над свідомістю через роботу над тілом”, - запевняє інструктор з йоги.
Починати заняття можна з раннього віку. Є дитяча йога для найменших, однак вона не передбачає сильних навантажень, а вчить дитину володіти своїм тілом, пізнавати світ, включає мозок у роботу і виховує творчість. Верхнього вікового порогу не існує. Людина може практикувати йогу усе життя.
Існує в цій методиці і фітнес-версія — Yoga 23 fit, яка сприяє схудненню. Вона динамічніша, з великою кількість фігур і коротким часом занурення у кожну. До того ж, тут є проміжні фігури, у результаті — легше навчатися.
До речі, у вересні-жовтні В'ячеслав Тулінцев планує провести у фітнес-центрі “Акула” серію безкоштовних ознайомчих занять із Yoga 23. Усі охочі хмельничани зможуть познайомитися із методикою та застосувати її на практиці.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую