ye-logo.v1.2

Одяг для спортзалу: необхідність чи данина моді?

Спорт 8669

У просторому приміщенні спорт-центру або затишному залі маленького фітнес-клубу створюється бойовий настрій на годину-другу напружених занять. І неважливо, чи є спорт сенсом життя, або ж це просто спроба відповідати моді.

 

Так чи інакше, в гардеробі кожного з нас знайдеться декілька спортивних дрібничок. Однак, не всі, здавалося б, спортивні речі підходять для заняття фітнесом. Як же не потрапити в халепу й правильно обрати якісний і стильний одяг? Відповіді на ці та інші запитання намагалися знайти кореспонденти «Проскурівського телеграфу».

 

Модні кольори сезону – малиновий, сірий та фіолетовий
Якщо ви хочете, щоб ваш одяг для фітнесу був брендовим, доведеться викласти чималеньку суму. Наприклад, в магазині «Reebok», що в ТЦ «Оазис», повне «екіпірування» обходиться у понад 2 000 гривень (1 000 гривень за комплект із майки та лосинів або бриджів та ще 1 000-1 500 – за кросівки). Додайте до цього спеціальні «дихаючі» шкарпетки (120 гривень за три штуки), спортивну сумку (590 гривень) та блейзер (190 гривень). Вся нова колекція представлена у яскравій фіолетово-малиновій гамі. Це стосується також і взуття, оскільки навіть кросівки тут можна підібрати в тон одягу. «Взуття для фітнесу істотно відрізняється від звичайного спортивного. Воно має гнучкішу підошву й набагато легше», - каже спеціаліст із продажу магазину «Reebok» Вадим.
Приблизно така ж цінова політика й у магазині «Adidas» (ТЦ «Оазис»). Єдине, що вибір взуття тут не такий широкий (можна придбати досить непогані кросівки усього за 690 гривень), проте є досить елегантні спортивні сумки. Всім фанатам футболу сподобається нова колекція майок та футболок з логотипами «Євро-2012» за 400-500 гривень. До того ж, саме в цьому магазині ми побачили спортивний одяг для малюків.
Магазин «Megasport», що в ТЦ «Променад на Проскурівській», представляє нову колекцію фітнес-одягу в малиново-сірій гамі. Тут можна придбати штани та капрі за 550 гривень, майки та футболки – від 400 до 460 гривень. Є цікаві спортивні рюкзаки за 540 гривень. Щоправда, нам так і не вдалося побачити шкарпеток та блейзерів. За ними доведеться йти в інший магазин. Затримується й нова колекція кросівок. Проте можна придбати взуття зі старої колекції з великою знижкою. «Весь спортивний одяг повинен виготовлятися з високотехнологічних синтетичних матеріалів із додаванням натуральних волокон, що робить його комфортним, практичним і зносостійким, - розповідає продавець-консультант магазину «Megasport» Олена. – Кожен бренд використовує свої технології, що зазначається на етикетці. Але краще звернутися до консультанта й він вам все розповість та покаже».
Якщо займатися спортом ви не прагнете у брендовому одязі, то сміливо можете відправлятися у магазин «Спорт-Плюс», що на «золотій алеї» біля овочевого ринку. Тут набір «майка+штанці» коштує усього 310 гривень. Варіацій безліч: одяг із паєтками, стразами, блискітками та бантиками. До того ж, все різнобарвне та кольорове. Як запевнив нас продавець, фірмове взуття для фітнесу коштує у них 500-600 гривень, а ось підробку можна придбати за 150-165 гривень.
Найдешевше можна одягнутися в спортивному відділі ТЦ «Пасаж» (1-й поверх), що на овочевому ринку. Тут комплект для фітнесу коштує лише 190 гривень. Вибір також величезний. Крім того, в цьому невеличкому магазинчику без назви ми побачили цікаві гламурні шортики за 60 гривень. Дівчина-продавець запевнила, що їх можна носити не лише у спортзалі, але й у повсякденному житті. Щоправда, взуття, сумки, блейзери та шкарпетки у цьому відділі не продаються.

Синтетика - «королева» у світі спорту
Мабуть, всі ми любимо тканини натуральні - бавовну, льон, віскозу. Однак для занять спортом вони не зовсім підходять - занадто сильно промокають від поту, мнуться, довго сохнуть, швидко вигоряють і втрачають форму. Принаймні, так нас запевнив фітнес-директор та інструктор групових та персональних занять спортивного клубу «Evolution» Віталій Безнесюк. «Одяг для фітнесу повинен містити синтетичні волокна, або повністю складатися з них. І це не так уже й погано, бо сучасна синтетика не має нічого спільного з дешевими синтетичними костюмами китайського виробництва початку 90-х років, - пояснює пан Віталій. – Такий одяг має щільно облягати фігуру, але не повинен обмежувати рухів. При виборі вбрання для занять у фітнес-клубі треба пам'ятати про те, що воно повинно бути: зручним і практичним, добре вбирати вологу й випаровувати її зі своєї поверхні. Поєднання всіх цих якостей спортивного одягу робить його ідеальним для ваших тренувань». За словами інструктора, головний предмет одягу для жіночого фітнесу – це спортивний спеціальний топ із хорошою підтримкою для грудей. Він може бути самостійним елементом спортивної форми (наприклад, майка з посиленою ділянкою навколо бюста), а також окремим елементом, прихованим під нею. Декольте не має бути глибоким. Що ж до чоловіків, то їм не можна займатися на тренажерах із голим торсом – це неестетично й негігієнічно. «Для вправ в спортивному залі вам також знадобиться низка додаткових аксесуарів, - розповідає пан Віталій. - Це різноманітні напульсники, які чіпляються на руку і, за допомогою яких під час занять дуже зручно витирати піт з чола. Але ви можете обійтися й без них. Достатньо просто зав’язати на зап’ястя хустинку. В зимову пору року можна одягати гетри. А ось блейзери – це не обов’язковий аксесуар, а просто частина іміджу. Існує навіть думка, що під час занять голова має бути «вільною». Для підвищеного комфорту використовуйте білизну з натуральних матеріалів. Одягати бікіні категорично протипоказано! Це непрактично й негігієнічно. Взагалі, після занять спортом потрібно повністю переодягтися. Тому не завадить мати із собою комплект змінного одягу та білизни».

Спортивний одяг – це не дрес-код, а подушка безпеки
Одяг для спортзалу - це одне з відгалужень спортивної моди. І юна леді, і пані «бальзаківського» віку, і молодик з рельєфними м'язами хочуть почуватися комфортно в ефектному спортивному «прикиді». «Основні вимоги до вбрання для фітнес-залів – це зручність і практичність, а вже потім краса. Тому я рекомендую підбирати верх спортивної форми яскравих позитивно-оптимістичних кольорів, а низ чорний. Купуйте одяг перевірених відомих марок, таких як «Adidas», «Reebok», «Nike», - каже Віталій Безнесюк. – В нашому місті придбати фірмові речі досить важко: на базарі натрапити на оригінал практично неможливо, а в магазинах дуже дорого (потрібно брати до уваги те, що вам для занять знадобиться мінімум два комплекти). Тому я купую речі в Інтернет-магазині, або ж їжджу за одягом у Київ та Львів. Там є досить непогані стокові магазини. Що ж до шкарпеток, то не обов’язково викидати за них 150-200 гривень. Вам цілком підійдуть звичайні шкарпетки, але з натуральних матеріалів. Дуже часто дівчата навіть в спортзалі хочуть виглядати гламурно й привабливо й одягаються у футболки зі стразиками та паєтками. Але я вважаю це поганим смаком, майже збоченням. Не потрібно забувати, що ваша ціль – заняття спортом!».

Кросівки для фітнесу мають свої особливості
Якщо ви вирішили займатися в спортзалі, то вам потрібен не лише спортивний одяг, а й відповідні саме для цього виду спорту кросівки. «Взуття для фітнесу треба підбирати набагато ретельніше, ніж верхній одяг, а модель кросовік обов'язково має відповідати тому виду спортивних занять, якими ви займаєтеся, – каже пан Віталій. - Головне правило - взуття має бути зручним, точно підходити за розміром, а для рухомих різновидів шейпінгу – нормально підтримувати голеностоп. До речі, кросівки краще купувати наприкінці дня, коли ваші ноги втомилися й трохи набрякли. Так ви ніколи не прогадаєте із правильним розміром! Підошва має бути тонкою і гнучкою, не обтяжувати взуття. Обирайте кросівки з повітряними подушками в ділянці носка та обов’язково із супінатором». Інструктор також радить при купівлі взуття для фітнесу на малюнок підошви. Він повинен бути дрібним, а на носовій частині має бути коло. Це ідеальний варіант взуття для занять фітнесом, де не рідкість вправи з обертанням навколо своєї осі. І наостанок, пам'ятайте, що займатися фітнесом у кросівках, одягнених на босу ногу, категорично забороняється!

Визначившись із тим, де й у чому ви будете займатися спортом, залишається лише зібрати волю в кулак і зробити крок назустріч молодості, здоров’ю й красі!

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую