ye-logo.v1.2

Нема часу на спортзал? Тренуйся вдома!

Спорт 4378

“Проскурівський телеграф” вирішив дізнатися, як в домашніх умовах підтримувати спортивну форму.

Без сумнівів, найкраще займатися у спортивному клубі під пильним оком інструктора. Однак не завжди є на це кошти, та й час. Останнього бракує завжди, скрізь і всім. Зробити щось по дому немає коли, відпочивати – також. Тому і про спортзал більшість із нас лише мріє.
Але вихід завжди є. В мережі Інтернет є чимало програм для занять вдома. Деякі з них потребують хоча б мінімальної наявності спортивного інвентарю. Проте, які вправи ви не робили б, все одно не досягнете такої якості, як на тренажері. Звісно, можна раз витратитися і придбати тренажер, але тоді постає чимало запитань: куди його поставити і т. п. І не менш важливим є бажання тренуватися регулярно, інакше ви викинете гроші на вітер, а тренажер буде покриватися пилом.
Для підтримки загального стану організму спеціалісти рекомендують звернути увагу на стаціонарні велосипеди, батути, бігові доріжки, розраховані на різну швидкість. При заняттях на цих тренажерах зміцнюється весь організм.
Тренажери діляться на силові та аеробні, тобто кардіотренажери. Перші призначені для нарощування м'язової маси, другі - для підвищення життєвого тонусу, підтримки спортивної форми та тренування серцево-судинної системи. Існують вузькоспеціальні тренажери, наприклад, лави для преса та універсальні силові станції, на яких по черзі можна тренувати найрізноманітніші м'язи.
Аеробні тренажери
Серед домашніх тренажерів найпопулярніша аеробна група - велотренажери, бігові доріжки, степпери тощо. Вони підійдуть для усієї родини, адже кожному доволі легко вибрати потрібну програму тренування, регулювати навантаження і отримувати задоволення від комфортних занять.
Найпростіший аеробний тренажер - це степпер, який має дві “педалі”. По черзі наступаючи на них, ви імітуєте ходьбу по нерівній поверхні. Вага тіла при кожному кроці переноситься з однієї ноги на іншу, пасивна нога згинається в коліні, навантажуються м'язи передньої поверхні стегна - квадріцепс, задньої поверхні - сідничні, біцепс стегна, литкові м'язи. Степпери є ефективним варіантом для скидання зайвої ваги і загального зміцнення організму. Головна перевага цього тренажера - відносна дешевизна і малі габарити. Більше місце займає тільки ускладнений варіант степпера з важелями для рук - зате це дозволяє під час тренування навантажувати і плечовий пояс. При виборі степпера зверніть увагу на параметри, які вам буде надавати його “бортовий” комп'ютер (це може бути час, частота кроків, витрата калорій і ін., залежно від складності моделі).
Досить проста у використанні і бігова доріжка. Серед тренажерів для схуднення саме цей тип стоїть на першому місці. Для людей, які проходять курс реабілітації та відновлення, бігова доріжка - особливо необхідна.
Бігові доріжки бувають механічні та електричні. Механічні - дешевші і компактніші, однак, штовхати доріжку доведеться своїми ногами. В електричних можна змінювати швидкість руху, кут нахилу і регулювати навантаження. Сучасні моделі забезпечуються додатковими амортизаційними системами, які знижують ударне навантаження, шкідливе для хребта і суглобів.
Електричні доріжки можна класифікувати таким чином:
1. Економ-клас. Розрахований на експлуатацію тільки в домашніх умовах. Ширина бігового полотна 38-40 см. Вартість: від 800 до 1200 доларів.
2. Аматорський клас. У цьому типі доріжок комп'ютер виконує вже не тільки реєструючі функції, але й керівні. У ньому закладені готові програми тренувань, а також передбачена можливість створення власних. Управління кутом нахилу електричне. Вартість:1800-3500 доларів.
3. Клас Hi-End. Дає можливість контролю пульсу, тобто комп'ютер вибирає навантаження таким чином, щоб пульс тренується не перевищував заздалегідь задану межу. Це важливо при використанні доріжки з метою реабілітації. Ширина бігового полотна 45-50 см. Вартість: від 2600 до 5500 доларів.
Великою популярністю користуються велотренажери. У них працює механічна або магнітна система навантаження.
Кожна з систем має свої переваги: ремінні велотренажери порівняно недорогі і компактні; колодкові володіють великою інерційністю і прекрасно імітують їзду на гоночному велосипеді; магнітні - безшумні, мають плавний, рівномірний хід.
Комфортність тренування на велотренажері залежить від можливості регулювання положення сідла, його величини і форми. Велотренажери обладнані приладами для вимірювання частоти пульсу: датчик-кліпса, сенсори та монітори серцевого ритму. Частота пульсу вимірюється в ділянці грудей, і отримані дані без використання дротів передаються на тренувальний комп'ютер, а потім - на дисплей. Ця технологія дозволяє уникнути неточностей, а також одержати достовірні дані про те, як проходить тренуванні.
Є ще гребні тренажери - це станина з двома важелями, яка повністю імітує весла. Навантаження створюється за допомогою гідравлічних амортизаторів, а її зміна відбувається або зміною важеля “весла”, або самим регульованим амортизатором. Тренування на гребному тренажері створює навантаження на всі групи м'язів і корисна для людей з сидячим способом життя.
Еліптичні тренажери - це своєрідний гібрид велотренажера, степпера і бігової доріжки. На таких тренажерах займаються за принципом крос-тренінгу: встаєте на платформу, руками беретеся за рукоятку і крокуєте, крутячи педалі по еліпсу. Така траєкторія, що імітує природну ходьбу або біг, виключає навантаження на кульшовий і колінний суглоб й забезпечує навантаження на м'язи спини і рук на додаток до навантаження на ноги.
Якщо ж ви плануєте зосередитися на певній групі м'язів, можна вибрати:
- для зміцнення мускулатури спини, плечей, рук і грудей - гребну машину;
- для зміцнення м'язів ніг і сідниць — степпер;
- для зміцнення м'язів ніг, рук і спини - боксерські рукавички та боксерську грушу:
- для спини та хребта - гімнастичний м'яч.
Силові тренажери
Другий вид тренажерів — силові. Їх розрізняються за видом і характеристиками, але завдання у них одне - підтягнути слабкіші м'язи і дати ізольоване навантаження на ті частини тіла, які необхідно підкоригувати. Виконується це шляхом підняття важких предметів за рахунок різних груп м'язів.
Конструкцій силових домашніх тренажерів - велика кількість: від універсальної лави для розвитку м'язів преса і вправ з гантелями до багатофункціональної робочої станції.
Кілька принципово важливих параметрів при виборі будь-якого тренажера:
- кожна модель має свої обмеження по вазі користувача - це може бути 80 або 125 кілограмів;
- оцініть габарити обраного вами тренажера, уточніть, розкладна модель чи ні. Якщо ви не впевнені, що тренажер в квартирі буде стояти весь час на одному і тому ж місці - підберіть собі модель з транспортувальними колесами.
До слова, домашні тренажери володіють великим запасом міцності, за умови, що їх експлуатують лише 2-3 людини в день, вони компактні і прості у використанні, а для їх експлуатації не потрібна якась особлива підготовка.
Спортивний інвентар
“Звісно, придбати тренажери можуть лише ті, хто має можливість — і фінансову, і просторову. За відсутності зайвої площі можна взяти багатофункціональний тренажер, - каже інструктор спортивного клубу “Акула” Павло Храпко. - Однак впевнено можу сказати, що вас вистачить на місяць-два. А далі ви про тренування забудете: то вам зателефонують і потягнуть на прогулянку чи до кафе, чи просто привабить новий фільм по телевізору. Одиниці з тих, хто почав тренування вдома, продовжують робити це регулярно. У спортзалі присутній спортивний колективний дух. Коли ви заплатили кошти за тренування, прийшли до залу і бачите, як працюють інші, то і в самого виникає бажання не бути гіршим від когось”.
За його словами, в теплу пору року займатися не в тренажерному залі реальніше. Можна бігати на стадіоні, якщо такий є поруч, поплавати в річці, позайматися на турніках, брусках, трубах, покататися на велосипеді, тощо.
“Якщо у вас є конкретна мета, варто змушувати себе наполегливо працювати, аби її досягнути, - каже Павло. - Звісно, якщо ви впевнені, що цілком впораєтеся з лінощами та спокусою не працювати над собою, адже ніхто не бачить, то ми допоможемо підібрати вам комплекс вправ, які слід виконувати в домашніх умовах задля досягнення бажаного результату. Вправи підбираються відповідно до того, який інвентар у вас є, який ви можете додатково придбати і яких результатів прагнете досягти. Бажано, аби у вас вдома були гантелі — розбірні (до 20 кілограмів) з “млинцями” різної ваги. Однак більшість домашніх вправ будуть направлені для підтримки спортивної форми. До того ж, однією з умов є дотримання спеціальної дієти. Тільки повний комплекс приємно порадує вас своїми результатами”.

Придбати спортивний інвентар та тренажери у Хмельницькому можна у таких магазинах:
“Спортландія”, “Спорт-плюс”, “Спорт-сіті”, “Світ спорту”, “Стивс”, “Дев'ять з половиною”, “Rucanov” “Піраміда спорту” у ТЦ “Магніт”, відділ спортивних товарів у “Таврия В”, спортивний відділ у ЦУМі (2-й поверх), універмаг “Тритон” (1-й поверх) тощо.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую