ye-logo.v1.2

Вівсяне печиво: який він – смак класики?

Суспільство 9533
Фото: Анастасія Площинська

Вівсяна випічка корисна нітрохи не менше, аніж вівсяна каша. Та чи смачна? Дізнавалися кореспонденти “Є Поділля”

Вівсяне печиво і склянка молока – для багатьох це той ні з чим незрівнянний смак дитинства, який ми згадуємо з легкою ноткою ностальгії. І хоч нині вівсянка стрімко дорожчає, вівсяне печиво залишається ще доволі доступними ласощами. І, до того ж, корисними: саме вівсяне печиво посідає другу сходинку (після галетного) у рейтингу корисних коржиків. Тож як не помилитися у виборі, купуючи таке печиво, дізнавалися кореспонденти “Є Поділля”.
Як вибирати?
Вівсяне печиво люблять і шанують в багатьох країнах і навіть континентах. В Англії чашка міцного чаю з ароматним вівсяним печивом – як традиція. А вівсяне печиво з мускатним горіхом і шматочками шоколаду навіть стало офіційним печивом штату Коннектикут. Жиру в такому печиві зовсім небагато – на 100 грамів борошна всього 5 грамів. І головне – крім пшеничного борошна, у ньому є ще й вівсяне – грубого помолу (у співвідношенні 3/1). Саме воно забезпечує кондитерський виріб клітковиною, вітамінами і мінералами.
Однак вівсяне печиво – продукт примхливий, і через порушення умов зберігання може втратити свій чудовий смак. Тому вибираючи вівсяне печиво, в першу чергу слід звернути увагу на те, у що воно розфасоване. Краще, якщо печиво запаяне в герметичну целофанову упаковку. А ось від покупки печива, котре продається на вагу, краще відразу відмовитися. Досить йому всього декілька хвилин полежати на відкритому повітрі з підвищеною або навпаки, зниженою вологістю, щоб втратити більшу частину своїх смакових якостей.
Зовнішній вигляд вівсяного печива – також важливий показник якості продукту. Зазвичай, воно має бути правильної круглої чи овальної форми, без пошкоджень та вм’ятин. Якщо у печива неакуратний вигляд і неправильна форма, значить під час виготовлення продукту була порушена технологія, і від корисних властивостей вівсянки не залишилося й сліду. Колір вівсяного печива може бути від світло-коричневого до темно-коричневого, допускається вкраплення кристалів цукру і частинок фруктів. А от підгоріле печиво краще залишити на прилавку, бо воно може завдати шкоди вашому здоров’ю.
Приємне чаювання зі смачним вівсяним печивом також може несподівано зіпсувати велика кількість ламаних і деформованих коржиків, котрі містяться в упаковці. Втім, існують офіційні норми допустимої кількості “лому” в упаковках вівсяного печива. Так, на 250 грамів печива може припадати лише одне зламане печиво, на півкілограма – не більше двох, на кілограм – не більше чотирьох. Однак ламкість вівсяного печива – це не лише «косметичний» дефект, а й показник того, що продукт пересушений. Якісне вівсяне печиво не повинно бути занадто хрустким, жорстким, або, навпаки, розм’яклим. Якщо печиво важко розламати, це свідчить про його “поважний” вік або про недотримання температурного режиму під час зберігання.
Не зайвим буде заглянути й на термін придатності, бо саме він – один із головних показників користі вівсяного печива. Чим менший термін придатності продукту, тим більше натуральних і якісних інгредієнтів використовували під час його виготовлення. Якщо термін придатності вівсяного печива складає більше півроку, то в такій продукції обов’язково присутні синтетичні консерванти та інші штучні харчові добавки. Чим менший термін придатності вівсяного печива, тим, як правило, вища його ціна. Вівсяне печиво з терміном придатності до 30 діб, на думку експертів, має найкращі споживчі властивості.
З молоком чи чаєм – згодиться
Отож для дегустації ми обрали чотири зразки вівсяного печива вітчизняного виробництва. Обирали без добавок, випечене за класичною рецептурою. Купували те печиво, яким багаті полиці наших магазинів. Прислухавшись до порад фахівців, печиво обирали запаяне в целофанову упаковку. Отож, до кошика ми поклали вівсяне печиво “Богуславна”, “Фуршет”, “Чайный советник” та “Коровай”.
Найменший термін придатності виявився у печива “Фуршет” – 2 місяці. Інші три зразки мали термін – 3 місяці. Цікаво, що у складі виробу в усіх чотирьох зразках, окрім пшеничного та вівсяного борошна, цукру, маргарину, солі та соди, містилися ще й яблучне повидло та кориця.
Поламаного печива ми не знайшли в жодній з чотирьох упаковок, але на вигляд кругленькі вівсяні коржики трохи відрізнялися одне від одного. Наприклад, печиво “Фуршет” більшість пробантів оцінили як занадто тонке. “Богуславна” – навпаки декому видалася пухким заморським пряником. Однак, саме смак печива став визначальним у нашому рейтингу. А він визначив лідерів у цій дегустації одразу. Так, більшість пробантів відзначили, що для швидкого сніданку краще підійде таки печиво “Богуславна”: не надто крихке, ароматне. Щоправда, двом дегустаторам воно видалося засолодким, але й ті погодилися: з молоком чи чаєм – згодиться.
“Добрий” смак і другу сходинку в рейтингу смаків дегустатори віддали вівсяному печиву “Коровай”. Більшість погодилися, що воно має класичний смак, але дещо твердувате. Багатьом сподобалося, що це печиво мало консистенцію “грубого помолу”. “Значить – натуральне”, – робили висновок дегустатори.
Вівсяне печиво “Фуршет” та “Чайный советник” опинилося на третій сходинці у нашому рейтингу. “Фуршет” – бо занадто тверде, а “Чайный советник” багатьом було чути содою, хоч форма печива і консистенція була досить гарною.
Порада
Якщо ваша дитина навідріз відмовляється їсти вранці вівсяну кашу, склянка молока і кілька коржиків вівсяного печива стануть чудовою альтернативою такому сніданку. За кількістю поживних речовин і вітамінів вівсяне печиво в поєднанні з молоком нітрохи не поступається знаменитій “геркулесовій” каші.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую