Гаряча тема:
- Війна
Яким має бути справжнє пиво?
Виявляється, що на смак і аромат пива впливає більше, ніж 800 сполук. І запах, напевно, найголовніша характеристика якості цього напою.
На смак пива впливають тисячі нюансів: як ріс ячмінь, скільки сонячних днів було в році, як і з якого ячменю робили солод. Одним словом, щоб отримати хороше пиво, потрібні і якісна сировина, і сучасні технології, і професіоналізм пивоварів.
Чим же має пахнути пиво?
Тут все залежить від виду напою. Якщо це світле пиво, то в ньому має переважати свіжий хмелевий аромат. У темному пиві, як правило, домінує карамельний аромат. Але найголовніше - у правильно звареному напої не повинні "випирати" окремі елементи. Якщо це вдається, запах виходить цілісним, збалансованим і гармонійним.
Усі основні аромати зароджуються у пиві на стадії бродіння. Серед них є так названі корисні запахи, які облагороджують напій, наприклад, етил uексонат, який має солодкуватий аромат червоного яблука, або ізо-амілацетат, який пахне бананом. У невеликих концентраціях ці компоненти надають пиву особливу приємну нотку. Але якщо вони перевищують певну межу, то сприйматимуться як небажані.
Неприємні фенольні, паперові, земляні та інші запахи з'являються у пиві, звареному з порушенням технологій, при низькій виробничій, санітарній культурі, а також при неправильному зберіганні. Фенольні запахи, наприклад, виникають при недостатньо якісному ополіскуванні ємностей, в яких виробляється напій. Паперовий запах виникає в пиві, яке довго стоїть і починає "старіти". Погані умови кип'ятіння сусла надають пиву яскраво виражений запах вареної кукурудзи. Якщо сильно "випирають" дріжджі, це означає, що пиво довго стояло на дріжджах, і вони почали розкладатися. Крім того, неприємний запах може виникнути в пиві й внаслідок неправильного зберігання. Наприклад, якщо напій розливається в пляшки із зеленого скла, і крізь нього проходить ультрафіолетове проміння, то в результаті біохімічної реакції у пиві з'являються меркаптани, які асоціюються із запахом сміття. Пляшки з темно-коричневого скла володіють вищим ступенем захисту пива від впливу ультрафіолету.
Про якість хмільного напою можна судити і за смаковими особливостями. Наприклад, якщо у пиві відчувається характерний неприємний металевий присмак, це означає, що в процесі виробництва пиво контактувало з чорним металом.
Крім металевого присмаку, у пива невисокої якості, можуть бути в'яжучі тони. Причина в тому, що якщо процес бродіння проводиться відкритим способом, то самі ємності для бродіння важко підтримувати в хорошому санітарному стані.
Якщо ви хочете відчути істинний смак пива, ніколи не пийте його з цигаркою. За півгодини (а ще краще за дві) не пийте каву та інші міцні напої. В іншому випадку притупляється чутливість смакових рецепторів, і людина не може адекватно сприймати всі смаки та аромати. Закуска до пива має бути негострою.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: