Гаряча тема:
- Війна
Остеопороз – підступний ворог
Наприкінці цього року дві мої приятельки, з якими ми постійно ходили в ліс по гриби, ягоди та трави, опинилися в гіпсі.
Причина: перелом шийки стегна в однієї, перелом гомілкової частини ноги в і. Лікарі сказали: не було б остеопорозу не було б і перелому. Ну а я, щоб не трапилося такого зі мною, „закопалася” в книги, почала читати все, що стосується цієї підступної хвороби. А її, частіше за все, діагностують тільки після переломів. Тут я викладу всі комплексні профілактичні засоби, які я проводжу зараз.
1. Оскільки у гарбузі каротину більше, ніж у моркві, і в 3 рази більше, ніж в телячій печінці, то я взимку (коли мало сонця) з’їдаю кожного дня 1 ч. л. печінки тріски разом з гарбузовою кашею. У супермаркетах продається борошно з насіння гарбуза (там багато мікроелементів, зокрема селену). Це борошно я їм по 1 ч. л. 2-3 рази на день під час вживання їжі, і так протягом року безперервно. Іноді готую його сама. Для цього двічі пропускаю через м’ясорубку насіння гарбуза разом із шкіркою. Гарбуз – лідер серед продуктів здорового харчування, саме тому я віддаю йому перше місце в рейтингу засобів проти остеопорозу.
2. Знову ж, яйця, і проти холестерину, і проти остеопорозу. Вчені вважають, що харчовий холестерин в яйцях не є головною причиною розвитку атеросклерозу і захворювань серцево-судинної системи. Тому, ранньою весною, коли кури починають нестися, я купую свіжі курячі яйця і вранці натщесерце (замість сніданку) п’ю таку суміш: 0,5 л молока довести до кипіння і в гарячу рідину вбити сире яйце, додати 1 ст. л. вершкового масла і 1 ст. л. медових цукатів. Така лікувальна їжа допомагає зміцнити кістки, адже у шкірці лимонів і апельсинів вітаміну С в 3 рази більше, ніж в плодовій м’якоті, а цитрину і каротину в одній шкірці лимона – 3-4 добові норми.
Також важливо морську рибу – путасу. Філе з неї готую в пароварці, а кістки і голову, в малій кількості води, варю близько години. Коли кістки розваряться, все подрібнюю в блендері та з’їдаю.
4. Один раз на місяць готую холодець з телячих хвостів і ніг, а також з курячих ніжок та голів.
5. З жовтня по квітень, кожен день, п’ю напій, у склад якого входять шишки хмелю (а це дріжджі і всі вітаміни групи В), мед і яблучний оцет. Восени щільно наповнюю 3-літрову банку шишками хмелю і заливаю яблучним оцтом. Вранці, натщесерце, у склянку гарячої води (400С) кладу 1 ч. л. меду і 1 ст. л. яблучного оцту, настояного на шишках хмелю, і випиваю.
Ось, напевно, і все, що вичитала із книг. Сама виконую всі ці поради, щоб запобігти остеопорозу.
Лідія Крисань, мікробіолог.
м. Черкаси
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: