ye-logo.v1.2

Яким має бути сніданок та перекус для школяра?

Здоров'я 2637
Хороший варіант сніданку – гречана каша», - каже дієтолог Вікторія Пухальська
Хороший варіант сніданку – гречана каша», - каже дієтолог Вікторія Пухальська. Фото: ілюстративне monicore з сайту Pixabay

Скласти дитяче меню – завдання непросте, адже воно має бути збалансованим й багатим на вітаміни та мікроелементи.

Сніданок допомагає організму прокинутися, активує обмінні процеси, забезпечує речовинами, які необхідні для того, щоб впоратися з майбутніми навантаженнями. Діти залюбки питимуть вранці чай з печивом, їстимуть булку з варенням чи бутерброд, а ось від каші відмовлятимуться.

«Діти проводять у школі багато часу, відвідують різні гуртки, де витрачають чимало енергії. Якщо її не поновлювати, знижується рівень їхньої активності, діти починають частіше хворіти, – розповідає дієтолог Вікторія Пухальська. – Сніданок школяра має бути ситний, смачний, збалансований та різноманітний. Діти з неохотою їстимуть щодня вівсянку, хоча це й дуже корисно. На сніданок можна запропонувати яйця, адже вони містять лецитин, який впливає на роботу головного мозку. Хороший варіант сніданку – гречана каша. Вона багата на магній, який позитивно діє на нервову систему. Що стосується інших круп – манної, вівсяної, рисової, то їх теж можна готувати, але не частіше разу на тиждень. Каші швидкого приготування лише на нетривалий час забезпечують відчуття ситості, тому від них на сніданок краще відмовитися».

До каші дієтолог рекомендує додавати моркву чи горіхи, до прикладу, волоські. Вони містять білок та рослинний жир. А ось вживання простих вуглеводів вранці краще обмежити.

Дієтолог радить виключити з дитячого ранкового меню пластівці, каші швидкого приготування, солодкі страви та бутерброди. Щодо кисломолочних продуктів, то можна запропонувати домашній сир зі сметаною або фруктами. У цій страві міститься низка важливих вітамінів та мікроелементів.

Здорові перекуси покращують емоційний та фізичний стан школярів

Дуже важливим для школяра є перекус. Ланч-бокси розвивають у них звичку правильно харчуватися й не переїдати. «Для кожного прийому їжі слід обирати продукти з максимально високою харчовою цінністю, – продовжує дієтолог. – Здорові перекуси контролюють голод дитини та сприяють насиченню, а ще – впливають на розумову діяльність, покращують пам’ять та увагу. Корисний ланч-бокс може бути бюджетний, адже залежить від фантазії батьків та вміння поєднувати корисні продукти».

Деколи діти відмовляються брати до школи перекуси. Причин цього може бути кілька: щодня батьки кладуть одні й ті ж продукти, їжа м’яка, суха або ж інгредієнти змішалися. «Дитина повинна захотіти з’їсти те, що принесла з дому. Тому ланч-бокс має бути чистий, з відділами для різних інгредієнтів, включати максимальну кількість харчових груп й бути не схожим на той, що був вчора. Давайте дітям фрукти, овочі, сухофрукти. Обов’язковим є білковий компонент – яйця, щось м’ясне, молочне або бобові. Найбільше енергії організм отримує з повільних вуглеводів – хліба та круп. Хліб з горіховою пастою, бутерброд з вареним м’ясом та овочами, йогурт, нарізані соломкою перець та сир, запіканка чи інша домашня випічка — є безліч продуктів, які дитина з радістю з’їсть під час перерви. Зазвичай школяреві необхідно 10-12 разів з’їсти певну страву, щоб її полюбити. Якщо діти радо їдять у школі те, що їм дають з дому, то змінювати склад страв слід поступово, не більше одного нового продукту на тиждень», – каже Вікторія Пухальська.

Катерина СТУЧІНСЬКА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення

Гаражі: продаж/оренда

  Так  Ні, дякую