emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт


Шановні дописувачі-блогери! У зв'язку з редизайном сайту, редакція закрила можливість додавати дописи у цей розділ. Однак раді вас попередити, що ми розробили новий розділ «Спецпроекти» у якому й розмістили Блоги. А також дещо змінили умови розміщення дописів у блогах.

Ті з вас, хто готує матеріали і має бажання опублікувати їх у блогах, можуть написати на електронну скриньку [email protected]. Звертаємо вашу увагу, що редакція залишає за собою право вирішувати чи публікувати ці тексти у розділі Блоги.

Прошу також зауважити, що у нас є розділ «НарКор», де усі зареєстровані читачі мають можливість публікувати свої новини чи інформацію.

Дякуємо, що залишаєтеся з нами.

erizonah


БЛОГ (ДОПИСИ)

Про автора Когда сцышь – собаки кусают

Четверта зустріч Вуличного Університету в Хмельницькому.

Знову невелика зона на території парку ім. Т.Г.Шевченка перетворюється на майданчик для дискусії, знову здивовані та зацікавленні погляди перехожих, знову деякі з них зупиняються і стають слухачами,  ба, може, й учасниками.

Незважаючи на дощ та холодний вітер, четверта зустріч Вуличного Університету відбулася. І відбулася саме на вулиці – під козирком літньої сцени, , що біля кінотеатру ім.Шевченка. На цей раз, оскільки було прохолодно, більшість слухачів сиділи на стільцях, які Вуличному люб’язно надав Будинок Культури.


Основна тема четвертої зустрічі – «неолібералізм» – була окреслена у доповіді Федора Устинова:
«Неолібералізм – всесвітньо функціонуюча протягом 30-ти років економічна модель, що прийшла на заміну т.з. Кейнсіанській економічній моделі та характеризується поступовим усуненням держави від управління економікою, а тим самим й від регуляції соціального стану в країнах. В рамках цієї моделі рішення щодо економічних, а тому іполітичних, культурних, соціальних питань все частіше приймається транснаціональними корпораціями – тобто бізнесом...»
?
Після ознайомлення з деякими історичними моментами становлення неолібералізму та сьогоднішнього функціонування неоліберальної економічної моделі, розповідь перейшла  у обговорення існуючих проблем цієї моделі. А саме про критичну ситуацію, що склалася у Греції: фактично зруйнована державна економіка та мільйонні акції протесту по всій країні. Дехто висловлював думку, згідно з якою після офіційного визнання дефолту грецькою владою та міжнародними організаціями ланцюгом зруйнуються економіки інших «нестабільних» держав, що входять до Євросоюзу, таких як Іспанія, Португалія, Італія та ін. Та в контексті цього виникло багато запитань про роль України в цьому процесі: які проблеми виникнуть, які вже виникають, яким чином можна їх вирішувати? І т. д.

Так постало питання щодо проблем неоліберальної економічної моделі безпосередньо в Україні. І це заняття можна сприймати як вступ до теми, що буде розглядатися на Вуличному наступної суботи: «Крах неоліберальної економічної моделі в Україні», яке проведе політолог та публіцист з Києва Віктор Шапінов.

Запланована раніше друга лекція  «Суспільство одноразових стаканів», що її мала провести викладачка факультету дизайну ХНУ Олена Михайловська, з об’єктивних причин не відбулася, але організатори обіцяли провести цю лекцію  9-го липня.

Серед присутніх на Вуличному була й Тамара Злобіна – експерт з гендерної політики, редакторка журналу соціальної критики «Спільне», яка зробила анонс свого заняття, що орієнтовно відбудеться також 9-го липня:
«Свій виступ я спробую побудувати, як дискусію, сподіваюся, що на моїй лекції ми будемо більше говорити…І напевно, відштовхуючись від того, що ви говорите, я буду вибудовувати свою доповідь і давати певну інформацію стосовно того, яким чином формуються гендерні стереотипи в суспільстві, яким чином вони на нас впливають і чи можемо ми протистояти домінантним гендерним програмам  і тим зразкам, які нам нав’язують для наслідування. І чи можлива взагалі свобода особистості у суспільстві, в якому ми живемо.»

Загалом у цю суботу Вуличний зібрав близько сорока «студентів» - хлопців та дівчат з різних вишів міста, та яскраво позначив цей День Молоді у Хмельницькому,  показавши, що інтереси нашої молоді не закінчуються на концертних чи дискотечних «відвисаловах», що молодь цікавиться проблемами сучасного суспільства та готова шукати шляхи рішення цих проблем.

Отож, Вуличний Університет продовжує свої зустрічі і запрошує на заняття наступної суботи, а саме :
«Крах неоліберальної економічної моделі в Україні» - про наслідки впровадження та функціонування неоліберальної економічної моделі в нашій державі ВУ пропонує поговорити із політологом,публіцистом, громадським діячем Віктором Шапіновим.
«Структура ЗМІ» - як функціонує реклама та ЗМІ, як саме це впливає на нашу свідомість, ВУ пропонує обговорити разом із Денисом Панкратовим – громадським активістом, незалежним дизайнером.?

теги: вуличний універ

28 Червня 2011, 01:07:02 2397 1

Oстанні коментарі

Jonner


8 Вересня 2011

11:04


блог малось устарел... пост старый... иль он уже не-не... не будет больше материалов. иль как?




Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 27.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     

«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо