ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Піца-кальцоне «Золота рибка» – традиційний склад на новий лад

3 Вересня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4937
Необмежений вибір всеможливих інгредієнтів дає простір для кулінарної творчості й дозволяє готувати піцу найрізноманітніших форм та конфігурацій.
Необмежений вибір всеможливих інгредієнтів дає простір для кулінарної творчості й дозволяє готувати піцу найрізноманітніших форм та конфігурацій. Фото: автора

Приготувати смачну піцу в домашніх умовах цілком реально. І хоча вона не буде пахнути піччю, і «точно такою ж самою, як у Неаполі» теж не буде, проте вийде неодмінно класною! Навіть кращою, ніж у багатьох піцеріях.

Якщо не вдаватися у деталі, то піца – це своєрідний гарячий бутерброд. Тісто для неї може бути найрізноманітнішим, головне – відповідним до обраної начинки. Необмежений вибір всеможливих інгредієнтів дає простір для кулінарної творчості й дозволяє готувати піцу найрізноманітніших форм та конфігурацій. Це і зробило її однією з найпопулярніших страв у світі. Наразі, розкажу вам, як перетворити цей знаменитий італійський наїдок у цікавий пиріг у вигляді рибки. Завдяки такому незвичному формуванню «а-ля кальцоне» зберігається ідеальна соковитість начинки.

Інгредієнти:

Для основи:

500 г тіста для піци за вашим улюбленим рецептом (якщо ви його для себе ще не знайшли, то скористайтеся наступними - Ідеальне «правильне» тісто для піци, Італійська піца БЕЗ ЯЄЦЬ від шеф-кухаря VаhRеhVаh, Закрита картопляна піца з пряними травами «Pizza di patate»),

2 ст. л. томатної пасти,

1 ст. л. оливкової олії,

сушений базилік.

Начинка:

150 г будь-якого сиру, краще міксу двох видів - твердого та м'якого (у мене Швейцарський+Моцарела),

100 г шинки,

2 болгарські перчини (зелена та червона),

3-4 томати,

100 г смажених грибів (у мене білі та лисички, але можна шампіньйони).

 

Приготування:

Тісто для піци розділити на дві частини: одну більшу, другу – трішки меншу (якщо вже зовсім лінуєтеся, то можете купити магазинне листково-дріжджове тісто). Більший шматок розкачати в тонку паляничку. Ножем вирізати заготовку у формі рибки. Окремо вирізати плавці, хвостик та губки.

Перенести заготовку на деко, встелене пергаментом та змащене трішки оливковою олією. В невеликій мисці змішати томатну пасту, олію та базилік.

Змастити цією сумішшю заготовку.

Потім шарами викласти начинку. Спочатку шинку та перець.

Потім смажені гриби та кружальця помідорів.

Щедро посипати все тертим сиром.

Меншу частину тіста також тонко розкачати та вирізати маленькою склянкою кружальця (я скористалася вирубкою для печива у формі сердечок).

Щільно, одна за одною, викласти заготовлені кружальця-сердечка зверху на начинку (це будуть рибні лусочки). Намагайтеся не робити пробілів, щоб начинка сховалася під «лускою» повністю й при випіканні не витікав сік.

Змастити "рибку" зверху томатним соусом на основі базиліку та олії. З маслинки зробити рибці око.

Випікати у максимально розігрітій духовці буквально 10-15 хвилин (намагайтеся не пересушити!).

Одразу ж подати піцу. Дуже смачно у «компанії» з томатним соком.

ВАЖЛИВО! Піца – творіння вогню. Згідно з «офіційним» рецептом Associazione Verace Pizza Napoletana (Асоціація справжньої неаполітанської піци), ця страва повинна випікатися в дров'яній печі при температурі 485°C. У звичайних домашніх умовах нам потрібно хоча б 250°C – це максимальна температура більшості духовок. Чим вищий градус – тим краще. Тому перед випічкою гарненько розігрівайте духовку (разом з пустим деком!) на максимальній температурі, щонайменше півгодини. Саму ж заготовку викладайте на гаряче деко. Так ваша піца не встигне пересушитися, а начинка залишатиметься максимально соковитою. Це правило стосується як традиційної піци, так і закритої – кальцоне.

солона випічка, піца, кальцоне, італійська кухня, піца-кальцоне, золота рибка, дріжджове тісто

Коментарі:

  Так  Ні, дякую