Гурман
Телячі котлети, запечені в соусі з баклажанів та аджики

Подавати котлетки разом із соусом, поливаючи ним гарнір. Дуже смачно із пастою та рисом. Фото: автора
Ще один варіант зробити звичайні буденні котлети цікавішими та кориснішими.
Котлетки я дуже люблю, проте смажити їх на пательні – терпіти не можу! І не лише через шкідливість такого способу кулінарної обробки продуктів, але й через дим, бризки жиру та марудність самої процедури. Саме тому, найчастіше намагаюся готувати їх у духовці й вигадую для цього нові варіації страви. Конкретно цей рецепт – моя авторська інтерпретація. Скажу без зайвої скромності, ним я навіть сама себе здивувала. Використавши інгредієнти, які знайшла в своєму холодильнику, на виході отримала дуже смачні, соковиті, ніжні й нежирні котлетки. Готуються вони легко. А щоб пришвидшити процес, варто запекти баклажани з вечора, аби на ранок приготування зайняло якнайменше часу.
Інгредієнти:
Для котлет:
600 г молодої телятини (перекрутити через м’ясорубку),
400 г курячого фаршу,
2-3 яйця,
1 велика цибулина,
2-3 зубки майонезу,
2-3 шматочки розмоченого в молоці батона,
1 ст. л. сметани,
сіль, чорний мелений перець,
коріандр, куркума,
італійські трави.
Соус:
1 ст. л. томатної пасти,
2 ст. л. сметани,
2 запечених баклажани (як швидко це зробити, читайте в рецепті Вірменська закуска з баклажанів «Хмаринка»),
150 мл аджики (я додавала Сиру аджику «Хрінодер»).
Приготування:
У фарш вибити яйця, додати перекручену через м'ясорубку цибулю, вичавлений часник, розмочений у молоці батон, сметану, сіль, спеції та трави.
Ретельно вимісити та вибити фарш.
Сформувати подовгасті котлетки, розміром з півдолоньки. Викласти їх на деко, встелене пергаментом та злегка збризкане олією.
Запікати при температурі 180-200°С приблизно 30-40 хвилин.
Приготувати соус: із запечених у духовці баклажанів (в цілому вигляді) зняти шкірку й розім’яти виделкою до пюреподібного стану.
Влити аджику та сметану. Перемішати й додати томатну пасту.
Можна збити все злегка блендером, щоб суміш стала однорідною.
Через 30 хвилин запікання в духовці деко з котлетами дістати з духовки й перевернути їх на інший бік.
Залити все щедро соусом.
Відправити назад у духовку на 10 хвилин.
Подавати разом із соусом, поливаючи ним гарнір.
Дуже смачно із пастою та рисом.
До теми
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 1435
Якщо ви хоча б одного разу спробуєте ці котлетки, то вони підкорять вас своїм ароматом і соковитістю назавжди.
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 1887
Сметана – основна «фішка» фаршу.
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 1329
Смачні, соковиті й не «заморочливі» котлетки з духовки.
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 1161
Соковиті, малокалорійні, просто тануть у роті. На мій погляд — це ідеальна рецептура курячих котлеток.