Гаряча тема:
- Війна
Поки овочевий сезон у розпалі й свіжих плодів є удосталь саме час наїстися їх досхочу! Саме так я подумала, коли вирішила приготувати печеню. Прототипом цього рецепту стало грузинське лобіо, яке у моїй сім’ї дуже поважають (до речі, можете спробувати приготувати Лобіо з білої квасолі з курячими шлуночками чи Лобіо зі спаржевої квасолі по-грузинськи – це теж неймовірно смачно!). Страва дуже легко готується, оскільки запікається в одному казанку, а не в порційних горщиках. Проте, за бажанням, ви можете запекти печеню і в глиняних горщиках, тоді її не буде соромно і на святковий стіл подати!
Інгредієнти:
2 склянки молодої квасолі (можна використовувати й стару квасолю, але тоді її слід буде попередньо замочити на декілька годин перед відварюванням),
800 г курячого філе (згодяться також курячі стегенця),
2 великі цибулини,
2 морквини,
300-400 г баклажанів,
4-5 зубків часнику,
хмелі-сунелі,
сіль, суміш перців свіжозмелена,
лавровий листок,
дрібка цукру,
мускатний горіх,
паприка,
3 ст. л. сметани,
250 мл вершків (15-20%),
олія – для смаження.
Приготування:
Квасолю відварити до напівготовності, воду злити.
Баклажани нарізати кружальцями, підсолити й дати постояти 10-15 хвилин, щоб відійшла гіркота. Потім сполоснути холодною водою і відтиснути.
Курку нарізати шматочками довільної форми (але не дрібно!), посолити, поперчити й обсмажити на олії до легкої золотавої скоринки.
Зняти шумівкою зі сковорідки, а на цій же олії обсмажити баклажани.
Потім додати моркву, нарізану кружальцями.
Трішки потушкувати разом і додати півкільця цибулі.
Перемішати, додати в сковорідку дрібку цукру, мускатний горіх, паприку, трішки поперчити (солити не потрібно, адже ми солили баклажани). Готувати все разом ще 7-10 хвилин.
Скласти квасолю, курятину та пасеровані овочі в чавунний казанок, гусятницю чи великий глиняний горщик (або в маленькі горщечки). Перемішати, додати лавровий листок.
В склянці змішати сметану, вичавлений часник, хмелі-сунелі та вершки. Залити цим соусом всі складові (ми любимо, щоб у печені було багато соусу, тому вершки я наливаю щедро. Але можна й зменшити їхню кількість, адже всі інгредієнти практично приготувалися й запікатися їм довго не потрібно).
Гусятницю накрити кришкою або фольгою і відправити запікатися в духовці при 200°С на 30-40 хвилин.
Подавати печеню, притрусивши зеленню кінзи чи петрушки.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: як варіант приготувати страву окремо в казанку, а на стіл подати, розклавши печеню в окремі порційні горщики. Якщо вона встигла охолонути, то її досить просто розігріти в мікрохвильовій в тих же маленьких горщиках. Можна навіть притрусити зверху тертим сиром. Так страва буде ще цікавішою та ситнішою.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: