ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Печеня з курки із молодою квасолею і баклажанами

24 Серпня 2018 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3128
Страва дуже легко готується, оскільки запікається в одному казанку, а не в порційних горщиках, при цьому в ній немає ні грама картоплі!
Страва дуже легко готується, оскільки запікається в одному казанку, а не в порційних горщиках, при цьому в ній немає ні грама картоплі! Фото: автора

Дуже проста й смачна страва, при цьому без грама картоплі!

Поки овочевий сезон у розпалі й свіжих плодів є удосталь саме час наїстися їх досхочу! Саме так я подумала, коли вирішила приготувати печеню. Прототипом цього рецепту стало грузинське лобіо, яке у моїй сім’ї дуже поважають (до речі, можете спробувати приготувати Лобіо з білої квасолі з курячими шлуночками чи Лобіо зі спаржевої квасолі по-грузинськи – це теж неймовірно смачно!). Страва дуже легко готується, оскільки запікається в одному казанку, а не в порційних горщиках. Проте, за бажанням, ви можете запекти печеню і в глиняних горщиках, тоді її не буде соромно і на святковий стіл подати!

Інгредієнти:

2 склянки молодої квасолі (можна використовувати й стару квасолю, але тоді її слід буде попередньо замочити на декілька годин перед відварюванням),

800 г курячого філе (згодяться також курячі стегенця),

2 великі цибулини,

2 морквини,

300-400 г баклажанів,

4-5 зубків часнику,

хмелі-сунелі,

сіль, суміш перців свіжозмелена,

лавровий листок,

дрібка цукру,

мускатний горіх,

паприка,

3 ст. л. сметани,

250 мл вершків (15-20%),

олія – для смаження.

Приготування:

Квасолю відварити до напівготовності, воду злити.

Баклажани нарізати кружальцями, підсолити й дати постояти 10-15 хвилин, щоб відійшла гіркота. Потім сполоснути холодною водою і відтиснути.

Курку нарізати шматочками довільної форми (але не дрібно!), посолити, поперчити й обсмажити на олії до легкої золотавої скоринки.

Зняти шумівкою зі сковорідки, а на цій же олії обсмажити баклажани.

Потім додати моркву, нарізану кружальцями.

Трішки потушкувати разом і додати півкільця цибулі.

Перемішати, додати в сковорідку дрібку цукру, мускатний горіх, паприку, трішки поперчити (солити не потрібно, адже ми солили баклажани).  Готувати все разом ще 7-10 хвилин.

Скласти квасолю, курятину та пасеровані овочі в чавунний казанок, гусятницю чи великий глиняний горщик (або в маленькі горщечки). Перемішати, додати лавровий листок.

В склянці змішати сметану, вичавлений часник, хмелі-сунелі та вершки. Залити цим соусом всі складові (ми любимо, щоб у печені було багато соусу, тому вершки я наливаю щедро. Але можна й зменшити їхню кількість, адже всі інгредієнти практично приготувалися й запікатися їм довго не потрібно).

Гусятницю накрити кришкою або фольгою і відправити запікатися в духовці при 200°С на 30-40 хвилин.

 

Подавати печеню, притрусивши зеленню кінзи чи петрушки.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: як варіант приготувати страву окремо в казанку, а на стіл подати, розклавши печеню в окремі порційні горщики. Якщо вона встигла охолонути, то її досить просто розігріти в мікрохвильовій в тих же маленьких горщиках. Можна навіть притрусити зверху тертим сиром. Так страва буде ще цікавішою та ситнішою.

квасоля, глиняні горщики, страви в горщиках, печеня, лобіо, м`ясо та субпродукти, овочеві страви, грузинська кухня, печеня з куркою квасолею та баклажанами, страви з квасолі, баклажани, курятина

Коментарі:

  Так  Ні, дякую