ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо

Пісні страви: від запіканок – до випічки (підбірка рецептів)

11 Грудня 2021 р. Ірина ОЛІЙНИК Гурман 5494
Пісна випічка - це смачно та корисно
Пісна випічка - це смачно та корисно Фото: з архіву

Прості рецепти, за якими можна приготувати смачні та корисні страви.

Чимало з нас дотримуються у ці дні посту. І це аж ніяк не означає, що у піст страви мають бути одноманітними. Адже існує чимало простих рецептів, за якими можна приготувати смачні та корисні страви – від запіканок і до випічки. А відтак урізноманітнити свої обіди чи вечері. Ми підготували підбірку легких рецептів і ділимося ними у нашому «Гурмані». Нехай і вам у піст буде смачно.

Запіканка з картоплею та грибами

Інгредієнти:

Шампіньйони свіжі – 750 г,

картопля – 8 шт.,

цибуля – 2 шт.,

яйця – 2 шт.,

пісний майонез,

спеції та сіль – за смаком.

Приготування:

Гриби миємо, нарізаємо пластинками та припускаємо на олії до злегка золотавого кольору. Картоплю тремо на крупній тертці, відтискаємо сік, змішуємо з грибами.  Додаємо дрібно нарізану цибулю, яйця, сіль і спеції, вимішуємо.

Отриману суміш перекладаємо в спеціальну форму, змашуємо майонезом і запікаємо близько години в розігрітій духовці.

За бажанням готову страву можна посипати зеленню.

Запіканка проста і чудово урізноманітнить меню. Фото: stok.adobe.com

Засипана капуста з білими грибами і чорносливом

Інгредієнти:

Пів кілограма квашеної капусти;

гриби білі – 200 г,

цибуля – 1 шт.,

чорнослив – 6-8 шт.,

пшоно 1 скл.,

вода – 2 скл.,

лавровий листок, сіль та перець за смаком.

Приготування:

Якщо капуста надто кисла — попередньо відтиснути її від розсолу, проварити 10 хвилин у невеликій кількості води, злити. Сушені білі гриби замочити на ніч у холодній воді, а потім нарізати шматочками і відварити у невеликій кількості води до готовності. Цибулю почистити, нарізати кубиками і обсмажити на олії до золотистого кольору. Чорнослив залити на 1 годину гарячою водою. Пшоно добре промити, залити на 10 хвилин киплячою водою, а потім злити воду. У готову варену капусту додати гриби, чорнослив, цибулю. перемішати, приправити лавровим листом, сіллю та перцем. Згори викласти пшоно (не перемішувати), влити воду, накрити кришкою  і готувати на невеликому вогні з 15 хвилин до готовності пшона.

Така пісна страва смачна та ситна. Фото: kuhari.com.ua

Закуска з лаваша з грибами та капустою

Інгредієнти:

Лаваша – 2 листки;

морква по-корейськи – 200 г,

мариновані гриби – 200 г,

помідори – 2 шт.,

капуста свіжа - 200 г,

цибуля – 1 шт.,

пісний майонез за смаком

кетчуп за смаком

Приготування:

Для початку підготуємо продукти. Капусту шаткуємо досить тонко, помідори ріжемо на пластинки, з грибів зливаємо всю рідину (можна викласти на друшлак). Цибулю дрібно нарізаємо.

Розкладаємо на робочій поверхні лаваш, змащуємо його кетчупом. Зверху викладаємо капусту, помідори та корейську моркву, додаємо мариновані гриби порізані пластинками, посипаємо цибулею та змащуємо пісним майонезом.

Акуратно згортаємо лаваш, формуючи рулет, і відправляємо на 10 хвилин у духовку при температурі 200 градусів. Після приготування ріжемо на порційні шматочки.

Страву з лаваша готувати легко. Фото: stok.adobe.com

Пісні коржі з капустою

Інгредієнти:

Для тіста:

100 мл води,

200-250 г борошна,

дрібка солі.

Для начинки: 200-300 г капусти,

сіль, перець мелений,

сушені трави,

кріп (насіння) мелений,

олія.

Приготування:

Воду влити в ємність, додати сіль, поступово всипаючи борошно замісити еластичне тісто, розділити на чотири частини. Для начинки капусту нарізати дуже тонко й дрібно. Обсмажити капусту до м'якості, додати сіль, перець, кріп, сушені трави, перемішати. Начинку охолодити до кімнатної температури. На дошці присипаній борошном трохи розкачати одну частину тіста в невеликий не надто тонкий корж. Викласти 1 ст. л капусти, краї защіпнути. Паляничку перевернути швами донизу й обережно розкачати качалкою. Наколоти виделкою в декількох місцях, зайве борошно струсити й обсмажити з обох боків на розігрітій сковорідці з невеликою кількістю олії. Обсмажені палянички викласти на паперовий рушник. Подавати, прикрасивши зеленню. Покроково рецепт можна подитивися тут.

Пісні коржі - проста та оригінальна страва. Фото: з архіву

Медові пісні кекси із чорносливом та горіхами

Інгредієнти:

250 мл теплої кип’яченої води,

2 ст. л. меду, 0,5 склянки цукру,

0,5 склянки рафінованої олії без запаху,

2 склянки борошна, ванілін,

1 ч. л. соди (не гасити оцтом),

дрібка солі,

волоські горіхи та чорнослив (можна й без них).

Приготування:

В миску вилити теплу воду, додати мед, цукор, ванілін, дрібку солі й олію. Ретельно розмішати. Борошно змішати з содою і просіяти в миску із рідкими інгредієнтами. Перемішати вінчиком до однорідності (тісто має бути без грудочок, трохи рідшим, ніж для оладок).

Додати чорнослив, попередньо запарений окропом та нарізаний шматочками, та подрібнені горіхи.

Розлити у форми для кексів, приблизно на 2/3 висоти (кекси чудово піднімаються). Випікати при 200ºС до красивого золотавого кольору близько 20 хвилин. Дати трохи охолонути й посипати цукровою пудрою. Покроково рецепт можна подивитися тут.

Кекси виходять дуже смачними. Фото: з архіву

 

Рецепти, піст, пісні страви, запіканка, випічка, страви з лаваша, кекс, корж

Коментарі:

  Так  Ні, дякую