ye-logo.v1.2

«ПерсонаЖ» Сергія Школяра: літературні герої і не тільки (ФОТО)

Культура 4785

Хмельницький художник презентував виставку живопису та левкасу

Переглядаючи картини Сергія Школяра, представлені на виставці «ПерсонаЖ», впізнаєш героїв із улюблених з дитинства книжок – «Аліси у Задзеркаллі» Керола, «Дивовижного чарівника із країни ОЗ» Баума, грецьких міфів. Як правило, це не головні персонажі, а другорядні, часом непомітні – Опудало, Єдиноріг, Труляля. А ось герої «дорослих» книжок – Граф Т чи Лисиця І. Хулі Віктора Пєлєвіна…
Виконані у техніці олійного живопису та левкасу, в сіро-блакитних тонах із розмитими контурами, ці персонажі настільки самобутні і не схожі на тих, що ми звикли бачити в ілюстрованих книгах. І це не заважає їм передати суть, характер літературних героїв.

"Крокодилове манто Елочки".
«Бувають книги і сюжети, які практично нереально проілюструвати. І вони найцінніші для художника, це козир – створити такі ілюстрації, переглянувши які, людина захоче прочитати саму книгу», - розповідає Сергій Школяр.


Деякі сюжети художник підгледів у реальному світі. Наприклад, сварку між чоловіком і жінкою, наприкінці якої чоловік сказав: «Йди на всі три сторони, Свєта!». Таким чином народилася картина «Три сторони, Свєта!».

"Три сторони, Свєта!"
Ще одна цікава робота – «Помпезна дупа», яка наштовхує на думку: а що ж приховане за пишним фасадом, чи завжди внутрішнє таке ж прекрасне, як те, що бачить око?
«Ця картина зібрана із трьох частин, виконаних у різний час. Ці дошки я зробив ще 14 років тому, центральну частину – три роки тому, а бокові – у цьому році», - розповідає митець.
Частина робіт – архітектурна анімалістика. Наприклад, на картині «Бегемот у валізі» на перший погляд не видно ні бегемота, ні валізи, а видно лише незвичний будиночок. Та придивіться уважніше, ось вимальовуються обриси морди, а ось лапи!

"Бегемот у валізі".


Дружина Сергія Марина Шавиріна-Школяр теж художниця, її картини експонувалися у художньому музеї кілька місяців тому. Семирічний син Ілля не поступається талантом батькам, на виставці є картина «Птицеариум», «зібрана» із його малюнків. Він діставав з-під шкільної парти дощечки, які підставляли під неї для стійкості, і малював на них птахів.

"Птицеариум".
Переглянути персонажів Сергій Школяра і знайти серед них близьких собі можна в обласному художньому музеї за адресою: вулиця Проскурівська, 47. Виставка триватиме до 10 жовтня.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую