ye-logo.v1.2

У Хмельницькому обласному музеї відкрилася безкоштовна виставка «містичного» живопису «Цвєтності»

Культура 2162
Картини унікальні, з особливою енергією
Картини унікальні, з особливою енергією. Фото: автора

В експозиції представлено 29 робіт.

 В обласному художньому музеї 7 квітня відкрилась унікальна виставка абстрактного живопису «Цвєтності» митця Пав Ел Пванто з Дніпра. Картини написані на лляному полотні й папірусі та цікаві саме через містичну особистість їх творця, вже покійного, який начебто міг передбачати майбутнє.

«Мистецтво дуже різне і безмежне. Так і виставки – мають свою історію. От ця виставка могла не приїхати до нас, але вона є. Бувають події, які не знаєш чому стаються, - розповідає директор художнього музею Лариса Чернова. – Картини мають енергію, тому що їх писали люди. Ці роботи потім діють на того, хто приходить їх дивитися».

Як казав сам Пав Ел Пванто, картини він створював лише на 2 відсотки. Решту допомагали створювати 5 965 святих, тому він називав їх «Чудотворними цвєтностями». Загалом в колекції – понад 2 тисячі робіт.

«Мова зараз не про релігію, а про Всесвіт. Коли люди перебувають в цій обстановці картин – то відчувають свого роду «кольоротерапію». Тут любов і гармонія, головне відчувати. Це полотна, які дозволяють людині покращити якості її власної душі. Коли людина знайомиться з якимось мистецтвом, у неї покращується якість душі, вона росте», - сказав директор Міжнародного благодійного фонду «Пванто» Олег Батюков, з ініціативи якого презентується виставка.

Олег Батюков розповів неймовірну історію про те, як «Цвєтності» допомогли врятувати світ. За його словами, цунамі у Японії 2011 року могло стати трагедією для всього людства і стерти з землі цілі країни. Тоді Пав Ел зі своїм учнем написали 100 робіт, які відвернули трагедію.

В експозиції представлено 29 робіт, це далеко не вся колекція. Наразі роботи презентуються на трьох виставках у Дніпропетровську, ще одна готується у Львові.

Подивитися «Цвєтності» хмельничани і гості міста можуть безкоштовно в обласному художньому музеї (вул.Проскурівська, 47). Триватиме експозиція до 16 травня.

Довідково. Пав Ел Пванто народився у простій українській сім’ї на Галичині, де і прожив своє життя. Сам себе Пав Ел художником не вважав. Його послідовник і охоронець спадщини Святослав Лоб, розповідав, що Пванто вмів передбачати майбутнє і бачити людську сутність.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую